SAMET Ö ZÜNAL(GHA) – 2007 yılında yürürlüğe giren ‘Erkek Hemşire Yasası’, hemşirelik eğitimi veren fakülteleri ilgi odağı haline getirdi. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde de, hemşire olabilmek için yükseköğrenim gören erkek öğrencilerin sayısında artış kaydedildiği bildirildi.
//YASA DEĞİŞİNCE..
Hemşirelik Kanunu’nda 2007 yılında yapılan düzenleme, meslek tercihi yapmayı düşünen erkekler için hemşireliği popüler hale getirdi. Erkeklerin, üniversitelerin hemşirelik eğitimi veren fakültelerine son yıllarda büyük ilgi göstermeye başladıkları bildirilirken, hemşirelik eğitimi almak için farklı bölümlerden geçiş yapan erkek öğrencilerin bile bulunduğu kaydedildi. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, erkeklerin de hemşirelik yapabilmesine imkan tanıyan yasal düzenlemenin ardından, hemşirelik eğitimi veren fakültelere erkekler tarafından büyük bir ilgi gösterilmeye başlandığını söyledi. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde hemşirelik eğitimi alan halen 158 erkek öğrencinin bulunduğunu vurgulayan Pasinlioğlu, fakültedeki kız öğrenci sayısının ise, 411 olduğunu kaydetti. Hemşirelik mesleğinin en büyük avantajı olarak, istihdam olanağının çok daha fazla oluşunu gösteren Dekan Pasinlioğlu, bu avantajdan faydalanabilmek için farklı bölümlerden geçiş yaptıran erkek öğrencilerin bile bulunduğunu dile getirdi.
//SAĞLIK BİLİMLERİNE TALEP ARTIŞI
Hemşirelik mesleğinin, artık erkekler için de popüler bir meslek haline geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Pasinlioğlu, “Fakültelerimizden mezun olan öğrenciler, en geç bir yıl içerisinde iş bulabildikleri gibi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kuruluşlarında hemen istihdam edilebiliyorlar. Bu bakımdan meslek zaten popüler bir özelliğe sahip olmakla birlikte, bu mesleğe erkeklerin gösterdiği ilgi de, hızlı bir biçimde artıyor.” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, hemşirelik eğitimi alarak lisans programından mezun olanların, hemşirelik yapma imkanına kavuşmakla birlikte sağlık meslek liselerinde öğretmenlik de yapabildiklerine işaret etti. Pasinlioğlu, “Lisans programı tamamlandıktan sonra sağlık meslek liselerinde öğretmenlik yapabilmek için gerekli sertifika alınıyor. Bu süreçten sonra mezunlarımız sağlık meslek liselerinde öğretmen olarak görev de yapabiliyorlar.” şeklinde konuştu.
Sağlık kuruluşlarında erkek hemşirelere duyulan ihtiyacın büyük olduğuna vurgu yapan Pasinlioğlu, bu ihtiyaçtan dolayı hemşirelik eğitimi almak isteyen erkeklerin sayısındaki artışın devam edeceğini sözlerine ekledi.