MÜZEDE İLK SERGİ
3 yıl önce başlayan ve 38 bilim adamının desteği ile oluşturulan proje kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanından toplanan canlı türleri 1 yıl gibi kısa bir sürede bir araya getirilerek Erzincan Üniversitesi'nin desteği ile Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksek Okulu'nda açılan müzede sergilenmeye başladı.
MÜZEDE FİL FOSİLİ
800 adet bitki türü, yüzlerce su ürünü ve 2 bin civarında böcek türünün yanı sıra fil fosilinin de bulunduğu müzede incelemelerde bulunan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap, Prof. Dr. Ali Demirsoy'dan çalışmalar ile ilgili bilgiler aldı.
Türkiye'de bugüne kadar doğa tarihi müzesi kurulmadığının altını çizen olan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, "Kurulan müzeler ya jeoloji ya da arkeoloji müzeleri şeklinde tanıtıldı. Bakteriden, memeliye kadar, taştan fosillerin sergilendiği hiçbir müze bugüne kadar yapılamadı. TÜBİTAK nezdinde birkaç deneme yapıldı ancak başarıya ulaşamadık. Kemaliye bu bakımdan Türkiye'de ilk atılımı yaptı. Şu anda kendi imkanlarımızla ve
Erzincan Üniversitesi ve TUBİTAK'ın katkılarıyla Türkiye'de ilk defa doğa tarihi müzesi kurulmaya başlandı. Burada şu anda 5 bine yakın canlı türü sergilenecek ama bu müze sadece malzemenin depolanması şeklinde değil bu yöre halkının ortaöğretimde bilimsel araştırmalar yapılması için merkez olarak düşünülüyor" diye konuştu.
MÜZEDE FİL İSKELETİ DE BULUNUYOR
Türkiye'nin ilk doğa tarihi müzesinde ayrıca bir de fil iskeleti sergilenecek. Ankara'daki bir hayvanat bahçesinde öldükten sonra bilim adamları tarafından toprağa gömdürülen filin kemikleri bir süre sonra çıkartılarak, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine getirildi. Çalışmaların başında bulunan Hacettepe Üniversitesi Uzmanı Yusuf Durmuş, yurt genelinde birçok hayvanat bahçesinde sergilenmek üzere yurt dışından birçok canlının getirildiğini ancak bunların ölümünden sonra değerlendirilmediğini ifade etti.
Durmuş, "Biz de bu hayvanat bahçeleriyle bir girişimde bulunarak ölen hayvanlarınız varsa onları bizlere verin biz onları toprağa gömdürelim. Bir süre sonra iskeletlerini çıkartalım ki bu tür doğa tarihi müzelerinde saklayarak gelecek kuşaklara anlatma fırsatı bulalım dedik. Bu anlamda uzun bir çalışma sonucu işlemlerden geçmiş bir fil iskeletini eksiksiz olarak Kemaliye ilçemize getirdik. Bu iskelet gerekli bakım ve işlemin ardından ayağa kaldırılarak sergilenecek" dedi.
Erzincan Üniversitesi Rektörü Erdoğan Büyükkasap ise, Erzincan Üniversitesi'nin gelişmesine destek sağlayan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy'a teşekkür plaketi sunarak, kurulacak olan müzeye Demirsoy'un isminin verilmesi kararı aldıklarını ifade etti.