MÜGE TUTCALI (İHA) - 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Ödül Töreni ASKİ Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam'ın konuşmasıyla başlayan törene TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eşi, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, eski Adalet Bakanı Sevket Kazan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu katıldı.
Ödüllerin takdimi öncesinde birçok ülkeden Türkiye'ye gelen çocuk ve gençler, Türkçe şarkı ve türküler söylediler, halk oyunları gösterisi sundular. Dünyanın 130 ülkesindeki Türk okullarından gelen çocuk ve gençlerin gösterileri izleyicilerden büyük alkış aldı.
KURBANOVA ALKIŞLARI TOPLADI
Gürcistan'dan Leyla Kurbanova'nın Ahmet Akif Ersoy'un şiirini okuması, Gana'daki Türk okulundan gelen grubun Karadeniz yöresi halk oyunları gösterisi büyük alkış alırken, Ukrayna'dan bir gencin Mars'taki Türk okulundan geldiğini anlattığı komedi gösterisi salonu kahkahaya boğdu.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuşma, yazma ve dil bilgisi dalında altın madalya kazanan ülkelerin çocuklarına ödüllerini verdi. Burada bir konuşma yapan Şahin, dünyanın 5 kıtasından Türkiye'ye gelen farklı milletlerden, farklı renkte, dilleri ve kültürleri farklı gençleri burada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, konuk gençlere, "Sizler dünyanın dört bir yanında açan sevgi çiçeklerisiniz, barış çiçekleri, umut çiçeklerisiniz. Bize müstesna anlar yaşattınız. Bizim şiirlerimizi, türkülerimizi, şarkılarımızı oyunlarımızı bizlerle paylaştınız. Biz sizleri bizlerden ayrı görmedik. Bizim çocuklarımız neyse sizler de osunuz" diye seslendi.
"TÜRK OKULLARI SİVL DİPLOMASİ FAALİYETİ"
TBMM'nin Türk dilinin yaygınlaşması faaliyetlerine hep destek vermiştir ve Türkçe olimpiyatlarına da destek vermeye devam edeceğini belirten Şahin, şunları kaydetti: "Artık Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Türk dilinin tanınması, yaygınlaşması faaliyetinin ötesine geçmiştir. Olimpiyatların temelini teşkil eden okullarımızın faaliyetleri Türkçe öğretmenin ötesine geçmiştir. Bana göre sivil bir diplomasi faaliyetidir aynı zamanda. Devletlerin binbir emekle yürütme çalıştığı diplomasinin sivil ayağıdır.Ben dünyanın birçok ülkesine faaliyet gösteren Türk okullarını ve Türkçe olimpiyatlarını sivil bir diplomasi faaliyeti olarak görüyorum. Bu faaliyetleri başlatanları tebrik ediyorum ve şükranlarımı sunuyorum. Bilmiyorum görüyor musunuz; yeni bir dünya kuruluyor. Ben bunu hissediyorum. Sevgiyi, barışı, farklılıklarımızla birlikte yaşamanın erdemiyle yeni bir dünya kuruluyor. 'Aslanla ceylan dosttur kucağımda' diyen, 'Gönüller yapmaya geldim' diyen yeni bir dünya kuruluyor. Bu faaliyetlerinin mayasını
tutuşturan ve dünyanın dört bir yanına çil çil okullar açan bu faaliyetleri başlatanlara şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye'yi tanıtan öğretmenlere şükranlarımızı sunuyoruz."
"DİLİMİZ BİZİM SES BAYRAĞIMIZ"
Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, organizasyonun sponsorlarından Bank Asya'nın yetkilisine teşekkür plaketi verdi. Günay, burada yaptığı konuşmada, "Hepimize büyük bir duygu yoğunluğu yaşatan bu etkinlik için dilimiz, kültürümüz milletimiz ve şahsım adına minnetlerimi sunmak istiyorum. İki bayrağımız var birisi bildiğimiz, yasalardaki bayrak. Bir de dünyanın neresinde olursa olsun bir sözcük duyduğumuzda bizden olduğunu hissettiğimiz dilimizdir. Dilimiz bizim ses bayrağımızdır. Türk okulları dünyanın her tarafından ses bayrağımızı götürüyorlar ve yüksekte dalgalandırıyorlar. Dilimizi yaygınlaştırmak en büyük vatanseverliktir. Vatanını en çok seven vatana en çok hizmet edendir. Bu etkinliği en büyük hizmetlerden biri sayıyorum; emek verenlerin önünde saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı.
KAVAF PLAKET VERDİ
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da bir başka sponsora teşekkür plaketi verdi. Kavaf, Türkçe'nin derinliklerindeki kültür zenginliğini bütün dünyaya taşıyan Türk okullarının düzenlediği bu organizasyon için teşekkür etti. Kavaf, bu okullarda yetişen gençlerin geleceğin yöneticileri olarak kültür elçileri olacağına inandığını söyledi.
"MARS'A İLK GİDEN TÜRK GİRİŞİMCİLER OLACAK"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülant Arınç da burada yaptığı konuşmada, bu organizasyonları ortaya çıkaranların kim olduğunu, bu aşkın nereden geldiğini herkesin çok iyi bildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Artık Türkiye'de de Muhterem Hoca Efendi'nin bu hizmetini herkes takdir emeli, alkışlamalı. Bu çocuklar bize medeniyetimizi hatırlattı. Ama bir soru var kafamda, 9 senede 130 ülke olmuş benim bildiğim 192 ülke var. Mesela seneye kaç ülke olacak desem hepiniz bir rakam söylersiniz. Ama ben farklı bir şey söylemek istiyorum; Ben Meclis Başkanıyken Sayın Sezer cumhurbaşkanıydı. Kendileriyle 5 yıl beraberliğim oldu. O tarihlerde meclisten çıkardığımız her kanun veto ediliyordu. Ben kanunu imzalıyorum gönderiyorum, o da kötü niyetli değil tabii bir defa daha gözden geçirin diye gönderiyor. Veto veto. Biz de alıştık doğrusu. Hürriyet gazetecinde Latif bir karikatür çizdi. O karikatür belki bir kitabı hülasa edecek güzellikte. Sayın Sezer'e selamlar gönderiyorum, hoşgörülerine sığınarak anlatmak zorundayım. Karikatürde iki emekli kahvede oturuyor. Birisinin elinde gazete var, okuyor, diğeri dinliyor. Gazetenin bir tarfında 'Sezer bir kanunu daha veto etti' yazıyor. Diğer haberde 'Bugün güneş tutulmasyekle yürütme çalıştı olacak'. Ne alaka? Alaka şu: Muziplik yapıyor gazeteyi okuyan ve çay içene 'Azizim güneş tutulmasını da Sayın Sezer veto etmiş' diyor. Adamın çay bardağı düşüyor. 'Yapma ya '. Yani onu da mı veto etti anlamında. Alakası şu. Mars'taki Türk okullarından bir çocuk geldi. Ne dedi, 'Ben Mars'ta yeni açılan Türk okullarından katıldım' dedi. Ben dahil inanın 'bunu da yaparlar' dedik. Emin olun ömrü olan görecek Mars'ta hayat vardır diyorlar. Ama oraya ilk giden bizim Türk girişimcilerdir. Nereden biliyorsun? Uganda'dan biliyorum. Geçen sene ilk defa büyükelçi gönderdik Uganda'ya. Uçaktan iniyor, Türk okullarının öğretmen ve yüzlerce öğrenci kendisini havaalanında karşıladı. 'Siz bu okulları ne zaman yaptınız?' diyor. 1996'da bu okulları açtık diyorlar. Bunu yapan onu da yapar hiç endişeniz olmasın."