ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekman’da Jandarmaya modern hizmet binası
Tekman’da Jandarmaya modern hizmet binası
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Haziran 2011 Cuma - 09:08

Aşık geleneği Milli kültürümüz

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, Erzurum’da geleneksel hale getirdiği Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’nin amacını anlattı.

Aşık geleneği Milli kültürümüz

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, Erzurum’da geleneksel hale getirdiği Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’nin amacını anlattı. Aşıklık geleneği ve halk edebiyatının dünüyle bugünü arasında değerlendirmeler yapan Doç. Dr. Kafkasyalı, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.  
— İki yılda bir düzenlediğiniz ve üçüncüsünü gerçekleştirdiğiniz Türk Dünyası Aşıklar Şöleni ile amaçlanan nedir?
KAFKASYALI: Âşıklık geleneği sadece Türk kimliğine ait bir kültürel değerdir. Türk Dünyasının bazı merkezi şehirleri Türk âşıklık geleneği bakımından çok gelişmiştir. Bunlardan birisi Erzurum’dur. Aşıklık geleneğinin canlı olarak yaşadığı bu şehirde, bu kültürel değerleri koruyup geliştirmek oldukça önemlidir. Çünkü Türk aşıklık geleneği Türk millî kimliğinin oluşması ve gelişmesinde büyük öneme sahiptir. Bu kültür değerine sahip çıkmak, korumak ve geliştirmekle Türk varlığı ve kimliğine hizmet etmiş oluruz. Tarih boyunca Türk diline, edebiyatına, müziğine ve folkloruna büyük katkısı olan, hatta bütün bunların temelini oluşturan aşıklık geleneği Erzurum için önemli ve özgün bir değerdir. İşte bu sebeplerden hareketle maksadımız, bu değeri, kırk binden fazla üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğü Erzurum’da canlı tutmak, bahsi geçen öğrencilere tanıtmak ve tattırmak, onları Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen üstad aşıklar ve ilim adamlarıyla tanıştırmaktır.
—Türkiye Dışındaki Türk Halk Edebiyatlarının Bugünkü Durumu konulu bir de panel yaptınız.
KAFKASYALI: Evet doğrudur. Bununla da maksadımız, meseleyi sadece aşıklar boyutunda ele almayıp, bilimsel anlamda da bir değerlendirme yapmaktı. Bu doğrultuda, Türk devlet ve topluluklarından 8 ilim adamı davet ederek Türkiye dışındaki Türk aşıklık geleneğinin bugünkü durumu konusunu enine boyuna tartıştık.
— Hangi Türk devlet ve topluluklarından âşıklar katıldı. Bu âşıkları belirlerken kriteriniz neydi?
KAFKASYALI: Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’ne; Tiflis’ten Doğu Türkistan’dan, Firuzabad’tan, Şiraz’dan, Tahran’dan, Tebriz’den, Türkmensahra’dan, Kazakistan’dan, Guçan’dan, Kum’dan Sivas’tan, Gümüşhane’den, Erzurum’dan, Denizli’den, Kars’tan üstad aşıklar katıldı. Malumunuz olduğu gibi bütçe bu çalışmalarda sınırlayıcı ve belirleyici oluyor. Bütçemiz sınırlı olduğu için çok fazla aşık ve bilim adamı davet edemedik. Bu yüzden bahsi geçen yerlerden birer ikişer üstad aşıkları davet edebildik. Türk halkının görmediği, bilmediği üstad aşıkları davet etmeye gayret ettik.
— Bazılarına göre aşıklık geleneği bölgemizde, aynı zamanda ülkemizde misyonunu tamamlamıştır. Siz bu konuda ne söylersiniz?
KAFKASYALI: Kesinlikle hayır! Bazılarına göre çok şey bitmiştir. Bu değerlendirmeyi yapanlar bardağın boş kısmına bakanlardır. Türk âşıklık geleneği Erzurum’da, dolayısıyla da yurdumuzda varlığını devam ettirmektedir. Tabi ki Türk aşıklık geleneği Tebriz, Erdebil, Zencan, Gence, Tiflis, Kazak, Türkmensahra muhitlerinde çok daha canlı bir şekilde varlığını devam ettirmektedir. Sadece Tebriz şehrinde iki binden fazla aşık faaliyet göstermektedir. Halktan talep olmasaydı bu kadar arz olmazdı.
Türkiye’de, bilhassa Erzurum’da aşıklık geleneği hayatını sürdürmeye devam etmektedir. Ancak gönül arzu eder ki aydınlar/seçkinler, bu değerlerin kıymetini bilip önemini anlasınlar. Aydınlarla âşıkların birbirinden uzak olmaması gerekir. Aşıkların, aydınlardan/seçkinlerden alacakları pek çok şey vardır. Aydınların/seçkinlerin de aşıklardan alacakları çok şey vardır. Halkın gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dili olan aşıklar, iyi izlenip dinlenmelidir. Aşıklar da aydınları/seçkinleri takip etmelidir. Çünkü onlar da milletimizin diğer ülke halklarına ve medeniyetlerine açılan pencereleridir.
—Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
KAFKASYALI: Bu programın gerçekleşmesinde, başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet Koçak olmak üzere, Rektör yardımcılarımız Prof Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Sabahattin Tüzemen ve Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’a; İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı ve yine İletişim Fakültesi Sekreteri Bünyamin Okuyucu’ya; Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Kültür Dairesi Başkanı M. Emin Öz’e; son olarak da Müsiad Başkanı A. Mustafa Güvenli’ye sundukları imkânlar ve destekleri için teşekkür ediyoruz.
 

 
Sanat eğitimine ilgi arttı
 
Arıcılığa bilimsel boyut
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanat eğitimine ilgi arttı
Erzurum’da üniversitelerin güzel sanatlar alanında öğretim veren bölümleriyle ...
'Rakım avantajı katma değere dönüşmeli'
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma ...
Erzurum, Anadolu Günleri'nde
Erzurum, Etimesgut Anadolu Günleri’nde tanıtılacak. Erzurum etkinliği ...
 
Memur Kaya’dan anlamlı kampanya
Ağrı’nın Hamur ilçesinde ilköğretim okulu müdürü olan lise arkadaşı için ...
Şerh yarışması sonuçlandı
Malatya'nın Darende ilçesinde düzenlenen şerh yarışması sonuçlandı. Bu ...
EDT’de yönetim değişikliği
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında atandığı Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü ...
 
Turizmde yeni ufuk..
Sağlık, eğitim,enerji, ulaştırma, kış sporları ve turizminde Doğu Anadolu’da ...
Akdoğu'dan sünnet etkinliği
Merkezi İstanbul'da bulunan Aktif Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları ...
Erzurum 'Vuslat Günü'nü bekliyor
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 26 Haziran Pazar günü Alvarlı Efe Hazretleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva