Erzurum Rehberlik Araştırma Merkezi koordinesinde Van’da meydana gelen deprem sonrasında Erzurum’a gelen depremzedeler için Psikososyal Eylem Planı hazırlandı.
Geçtiğimiz kasım ayında yaşanan Van ve çevresinde meydana gelen deprem nedeniyle Van ilinden nakil yoluyla Erzurum’a gelen öğrencilere ve onların ailelerine deprem felaketinin oluşturacağı muhtemel sosyal ve psikolojik olumsuzlukların giderilmesi amacıyla ailelere psiko eğitim seminerleri düzenlenecek. Depremzede Öğrencilere psikoeğitim uygulamaları verilmesi amacıyla Rehberlik Araştırma Merkezi koordinesinde Psikososyal İl Eylem Planı hazırlandı.
REHBERLİK EYLEM PLANI
Bu eylem planı doğrultusunda Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenler tarafından Hizmet İçi Eğitim Enstitüsünde kalan 200 anne babaya Psikoeğitim semineri (psikoeğitimin tanıtılması, travma ve travma sonrası stres tepkileri, travmatik bir olayın çocuklar ve aileler üzerinde etkileri, bireylerin travmatik bir olaydan etkilenmelerini belirleyen etmenler, çocukların gelişimi ve TSS tepkileri, çocuklar için iletişimin önemi, travmatik olaylarla baş etme, travmatik olaylara dayanıklı bireylerin özellikleri, travmatik olaylara karşı dayanıklı çocuklar yetiştirebilmek için neler yapmalıyız?) gibi konuları kapsayan bir eğitim verildi.
Çalışmaya katılan veliler bu çalışmanın verimli olduğunu söyleyerek uzmanlara teşekkürlerini ilettiler.
Psikososyal İl Eylem Planı doğrultusunda; Erzurum merkez ilçelerde görev yapan rehber öğretmenlerine yönelik psikoeğitim seminerleri düzenleneceği de bildirildi.
Psikoeğitim semineri almış rehber öğretmenler vasıtasıyla Psikososyal İl Eylem Planı doğrultusunda depremzede öğrencilerine yapılacak psikoeğitim uygulamalarında (kendimizi iyi hissetmek için neler yaparız, sosyal atom, gelecekte olmasını istediğimiz 3 şey,3 dilek, köy resmi etkinliği) çalışmalar yapılarak öğrencilerin deprem sonrasında psikolojik olarak desteklenmeleri amaçlanıyor.
ERZURUM DEPREMZEDELERİ AĞIRLIYOR
Van'da meydana gelen depremin ardından Erzurum'a gelen 595 depremzedenin, Erzurum Valili ve Kriz Merkezi tarafından her türlü ihtiyacı karşılanıyor.Depremzedeler, kendilerine sunulan 5 Yıldızlı hizmetten memnun.
YILMAZ’IN AÇIKLAMASI
Depremzede Sosyal Yardımlaşma ve Destek Koordinatörü Canip Yılmaz, Erzurum Valiliği ve Erzurum Kriz Merkezi ile birlikte depremzedelerin her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, her türlü imkanları depremzedeler için seferber ettiklerini söyledi.
İLK ETAPTA 595 DEPREMZEDE GELDİ
Erzurum'a ilk etapta 150 aile, toplam 595 kişinin geldiğini hatırlatan Yılmaz, "Van'dan gelen depremzedelerimiz, Hizmetiçi Eğitim Enstitüsüne yerleştirildi. Misafirlerimizin barınma, giyecek, yiyecek, ulaşım başta olmak üzere her türlü ihtiyaçları, Erzurum Valiliği ve Kriz Merkezi tarafından karşılanmaktadır" dedi.
EĞİTİM DESTEĞİ
Eğitimi yarım kalan öğrencilere yönelik de çalışmalarının olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Erzurum'a gelen 170 öğrencimiz, ilimizin farklı bölgelerindeki okullara kaydı yaptırıldı. Burada eğitimlerine devam ediyorlar. Her türlü kitap, kırtasiye malzemeleri, giyecek, yiyecek ve ulaşım hizmeti Valilik ve kriz merkezi tarafından karşılanmaktadır. Öğrencilerimiz her gün bir öğretmen gözetiminde sabah okula teslim edilip, akşam teslim alınıyor. Deprem nedeniyle konulardan geri kalan çocuklarımıza, öğretmenlerimiz gözetiminde kurslar veriyoruz. 8. sınıf öğrencilerimize Sbs kursları düzenliyoruz."
KURS ETKİNLİĞİ
Tesiste çeşitli kurslar da düzenlediklerini anlatan Yılmaz, "Burada bilgisayar, matematik gibi kurslar da düzenliyoruz. 2006 doğumlu olan çocuklarımız için ana sınıfı, 2007-2008 doğumlu çocuklarına yönelik de kreş açtık. Çocuklarımız burada günün en güzel şekilde geçirmeye çalışıyor" diye konuştu.
Depremzede anneler için de çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatan Yılmaz, çeşitli kurumlardan gelen çalışanların, Erzurum kültürünü tanıtmak, depremzedelere kaynaşmak için çalışmaları olduğunu ifade etti. Depremzedelerin güzel vakit geçirmesi için sosyal ve kültürel etkinlikler de düzenlediklerini anlatan Yılmaz, şöyle dedi: "Depremzede aileleri gruplar halinde Devlet Tiyatrosuna, çeşitli sinema salonlarına götürüp, ücretsiz olarak film, tiyatro izlemelerini sağlıyoruz. Hafta sonları da tarihi ve turistik mekanlara yönelik geziler düzenliyoruz. Bu çalışmalarımız periyodik olarak devam edecektir. Kış sporlarına yönelik de çalışmalarımız var. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kış sporlarına yönelik çeşitli çalışmalar yürütülmekte."
24 SAAT HİZMET
Koordinatör Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen dört hemşire ile bir doktorun, tesislerde 24 saat sağlık hizmeti verdiğini belirterek, durumu ağır olanların hastaneye götürüldüğünü anlattı. Depremzedelerin, giyecek, yiyecek, ayakkabı, süt, bebe maması gibi bütün malzemelerin Erzurum Valiliği ile Kriz merkezi tarafından karşılandığını anlatan Yılmaz, "Misafirlerimizin kaldığı odalarda 24 saat sıcak su akmakta. Tüm odalarda televizyon, buzdolabı, internet olup, vatandaşımızın hizmetine sunulmaktadır" dedi. Depremzedelerin ilk geldikleri zaman endişeli olduklarını anlatan Yılmaz, "Misafirlerimizin nasıl bir hizmet alacaklarına dair endişeleri vardı. Biz onların her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştık. Buradaki hizmetlerden sonra bölgedeki depremzedelerden yoğun bir talep geldi. Ancak biz Van Kriz Merkezi'nin gönderdiği misafirlerimizi kabul edebiliyoruz" diye konuştu.
DEPREMZEDELER MEMNUN
Tesislerin yemekhane sorumlusu Metin Çetinkaya da depremzedeler için sabah 06.30 ile 09.30 saatleri arasında, en az 10 çeşit kahvaltının açık büfe usulü verildiğini belirterek, öğlen ve akşam için de en az beş çeşit yemek çıkarıldığını söyledi. Ara öğünlerde de çay ve çeşitli içecekler başta olmak üzere, çörek, börek, pasta, meyve ikram ettiklerini anlatan Yılmaz, "Misafirlerimize protokol yemeği ikram ediyoruz. Yemeklerden misafirlerimiz çok memnun" diye konuştu.
Depremzedelerden Şahin Babacan da deprem öncesi her ay mutfak için hesap yaptığını belirterek, asgari ücretle geçindirdiği ailesinin şimdi 5 yıldız bir hizmete kavuştuğunu söyledi.
Başka bir tesiste 3 çocuğu ve eşiyle birlikte günlük en az 400 liraya kalabileceğini anlatan Babacan, "Allah devletimizden razı olsun. Ben başka bir konaklama tesisinde kalsam günlük giderim en az 400 liradır. Ama ben buraya geldiğim zaman cebimde sadece 17 liram vardı. Tam 23 günde sadece 12 lira harcadım. Bizim kıyafetlerimiz dahi enkazın altında kaldı. Burada bize yeniden kıyafetler, ayakkabı, giyecek, yiyecek her türlü ihtiyacımız karşılandı" dedi.