ENİSE YAPAR(İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaç fiyatlarında iskonto oranlarının artırılması ve bundan doğan mağduriyetlere ilişkin olarak, "İlaçları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) satın alıyor ama vatandaşın primleriyle ya da vatandaşın ödediği vergiden oluşan bütçeden, hazineden aktarılan paralarla bunlar ödeniyor. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar vatandaşın parasını koruyacak tedbirler almaya devam edeceğiz" dedi.
MORİTANYA İLE İŞBİRLİĞİ
Bakan Akdağ, sağlık ve tıp bilimleri alanında işbirliğine dair anlaşma imzalamak üzere, Moritanya İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Housseinou Hamadi ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Akdağ, imzalanan anlaşmayla Türkiye'deki sağlık dönüşüm programının oluşturduğu tecrübenin Moritanya'ya aktarılacağını ve Moritanya'nın bu alanda geliştirileceğini söyledi. Akdağ, "Bizim ülke olarak yaklaşımımız karşılıklı işbirliği, dostluk ve yardımlaşma yaklaşımıdır" dedi.
AMAÇ VATANDAŞIN SIKINTI ÇEKMEMESİ
Bakan Akdağ, kabul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, bir gazetecinin, ilaçlara yapılan iskonto zammının vatandaşa ve eczacıları nasıl etkileyeceğine ilişkin sorusuna, "İlaçla ilgili politikalar ekonomi ile ilgili Bakanlık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Sağlık Bakanlığı'nın birlikte çalışarak oluşturduğu politikalar. Geri ödeme kurumu olarak da ÇSGB'yi ilgilendiren ödeme politikaları var. İlaçların geri ödeme politikaları, son tedbirlerin uygulanmasından sonra vatandaşın
ilaca erişiminde herhangi bir sıkıntı olmaması için sektörle görüşmeler devam ediyor. Birinci dereceden ÇSGB bu çalışmaları yürütüyor ama sonuçta ortak bir heyetin yürüttüğü bir çalışma. Şunu söyleyebilirim, geçmişte de buna benzer bir çalışma ortaya konduğu zaman bazı sıkıntılar ortaya çıktı, bunları aştık. Gerek ilaç sektörü gerek eczacılarla bunları aştık. Bu sefer de ben bunun yapılacak görüşmeler sonrası aşılacağına inanıyorum. Önemli olan vatandaşın ihtiyacı olan ilacı kendisine ulaştırmaktır. Tabii ki sonuçta yine vatandaşın parasıyla bu ilaçlar satın alınıyor. SGK satın alıyor ama vatandaşın primleriyle ya da vatandaşın ödediği vergiden oluşan bütçeden, hazineden aktarılan paralarla bunlar ödeniyor. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar vatandaşın parasını koruyacak tedbirler almaya devam edeceğiz" diye cevap verdi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SAĞLIK DURUMU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin soruyu Bakan Akdağ, "Başbakanın sağlık durumu gayet iyi. Başbakan Erdoğan yoğun çalışan biri. Dolayısıyla hem hekimler hem bizler istirahat etmesini önermiştik. İstirahat süresini geçirdi, çalışmaya başladı. Ankara'ya normal bir şekilde gelecek ve çalışmaya devam edecek" şeklinde cevapladı.
KOLESTEROL İLAÇLARI
Akdağ, kolesterol ilaçlarının içilip içilmeyeceğine ilişkin iddialara ilişkin olarak, "Kolesterol ya da başka ilaçları kullanan vatandaşlar, bu ilaçları kullanıp kullanmayacaklarını doktorlarına danışarak karar versinler. Vatandaşın doktorunu seçme hürriyeti var. Herkesin aile doktoru var. Vatandaşın kafasında soru işareti oluşmuşsa, kendi doktorlarına danışsınlar. Kolesterol ilaçları kişiye göre değişir. Doktor davranışlarında da yaklaşım farklılıkları olabilir. Hasta kişisel durumdur. Vatandaş sağda
solda dolaşan dedikodulara göre hareket etmesin. Doktorların söylediklerine göre hareket edelim" dedi.
Akdağ, aile hekimi memnuniyetinde bir anket yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, "Elbette anket yaptırılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanılan bir araştırma yaptık. Aile hekimliğinden 2010 yılında memnuniyet yüzde 90 oranında çıktı" diye konuştu.
Moritanya İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Housseinou Hamadi, Türkiye'nin sağlık alanındaki hangi araştırmalarından yararlanılacağının sorulması üzerine, uzman eğitimi, sağlık güvencesi ve ilaç ihtiyacının nasıl giderileceği konusunda Türkiye'nin örnek alınacağını söyledi.