GÖZÜTOK’TAN DEĞERLENDİRME
Erzurum Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firma sahibi İbrahim Gözütok, yaptığı açıklamada, bir ürünün Türkiye'nin her hangi bir yerinde, en ücra köşesinde, dünya standartlarında üretilmesi durumunda, dünyanın başka bir bölgesine satılabileceğine inandığını, bu inançla belirlediği yol haritasına göre yatırımlar yaptığını söyledi.
DOĞUYA YATIRIMDAN KORKMAYIN
Doğu'ya birçok iş adamının yatırım yapmaya çekindiği, yatırım konusunda korkuları olduğunu dile getiren Gözütok, şöyle konuştu:
''Birçoğu doğuda bir şey yapılmaz. Sanayinin bu bölgede yapılamayacağını düşünür. Oysa bu son derece yanlış bir düşünce. Yer yüzünde olmayan bir ürünü dünya standartlarında üretmeniz durumunda, dünyanın neresi olursa olsun her yere bu bölgeden de rahatlıkla satabilirsiniz. Biz buna inandık ve başarılı olduk.''
SANAYİCİLEĞE GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ YAPARAK ATILDI
Sanayiciliğe, 1988'de, İzmir'de güneş kolektörü imalatı yaparak başlayan Gözütok, 2002'de memleketi Erzurum'a geri dönerek yatırımlarını bu bölgede yoğunlaştırdığını söyledi.
Gözütok, ilk olarak güneş enerjisi kolektörü imalatı, ardından geçen yıl Erzurum Organize Sanayi Bölgesi'nde 8 bin metre karelik arsa üzerinde kurduğu 3 bin metre karelik fabrikada, çelik doğal gaz baca, modüler su tankı, gıda ve tarım makineleri imalatına başladıklarını anlattı.
DOĞU’YA MODERN TEKNOLOJİYİ TAŞIDI
40 İle ürünlerinin satışını yaptıklarına dikkati çeken Gözütok, son 1 yılda 80 bin konut için çelik doğal gaz baca satışı yaptıklarını, 10 bin konut için de modüler su tankı üretimini yaparak diğer bölgelere ihracatını gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Teknoloji koşullarına uygun imalatla birlikte markalaşmada kat edilen mesafe sayesinde çelik doğalgaz baca pazarında Türkiye'de bir numara olduklarını kaydeden Gözütok, modüler su tankında ise ilk 3 sırada yer almayı başardıklarının altını çizdi.
Ulusal pazarda, doğuda imalat yapan bir firmanın söz sahibi olduğunu, bunun gururunu yaşadıklarını dile getiren Gözütok, şöyle konuştu:
''Bu başarıyı yakalayan firmamızın doğuda üretim yaptığına birçoğu inanmakta güçlük çekiyor. Bir ürünün Türkiye'nin herhangi bir yerinde üretilebileceğini ve satılabileceğini ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyorum.''
Gözütok, 3 milyon liraya mal olan fabrikalarının kurulumunda öz sermayenini haricinde bir kaynak kullanmadıklarına da dikkati çekti
“MARKALAŞMAYA ÖNEM VERDİK VE BAŞARDIK''
Ulusal pazara hitap ettiklerini dile getiren İbrahim Gözütok, pazarda tutunabilmek için öncelikli olarak piyasaya markalı ürün sunmanın çabası içinde olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Markalaşmaya önem verdik ve başardık. Bugün, Türk Standardları Enstitüsü'nden verilen CE Belgesi, TSE ve TSEK belgeleriyle üretim yapan firmayız. Türkiye, biz bu pazara girene kadar en basit bir boru kelepçesini bile Almanya'dan ithal ediyordu. Ama bugün tamamen yüzde 100 yerli ürünlerimiz kullanılmaktadır. Erzurum'da imalat yapıyoruz ve Avrupalı rakiplerimizle de rahatlıkla rekabet edebiliyoruz. ''
''AR-GE BİRİMİNE YILLIK 300 BİN LİRA AKTARIYORUZ''
Gözütok, pazarda rekabet gücünü artırmak için markalaşmayla beraber ürünlerini sürekli yenileyerek, en son teknolojik koşullara entegre etmeye çalıştıklarını ifade etti.
Fabrikada, Araştırma ve Geliştirme Birimi kurduklarını anlatan Gözütok, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yaptığımız ürünün emsalinin olmaması, dünyada tek olması çok önemli. Bunu başarmak için sürekli teknolojiyi yenileyen ve yeni ürün ortaya koymaya çalışan bir birim kurduk. ARGE dediğimiz bu birimdeki uzman personelimiz, piyasaya daha yeni ve son teknolojiye entegre olmuş ürün sunmak için çalışıyor. ARGE birimine yıllık 300 bin lira öz sermayemizden kaynak aktarıyoruz. Bu araştırma ve geliştirme çalışmalarından yeni ürünler elde ettik. Şu anda ARGE çalışmalarımızdan biri olan hidroloik pres makinesini tamamladık. Domates kurutma makinesi yapım çalışmaları da devam ediyor.''