DOĞU'DA SÜT VERİMİ ARTACAK
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından süt sığırcılığını geliştirilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında, hayvancılıkla uğraşanlara enstitüdeki modern ahırlarda uygulamalı eğitim verilerek, hayvan başına süt veriminin 6 kat artırılması amaçlanıyor.
DATAE tarafından başlatılan ''Entansif Süt Sığırcılığı Projesi'' kapsamında kültür ırkı 98 tane ineğin bulunduğu tesis vatandaşlara gezdirilerek, modern süt sığırcılığı konusunda neler yapmaları gerektiği anlatılıyor.
PROJE TARIM SEKTÖRÜNÜ AYAĞA KALDIRACAK
DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, yaptığı açıklamada, söz konusu proje ile süt sığırcılığı konusunda bölge çiftçisine ve hayvancılık üzerine yatırım yapmak isteyen iş adamlarına örnek olacaklarını söyledi.
Projenin, Erzurum Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinden sağlanan 260 bin YTL'lik kaynakla hayata geçirildiğini ifade eden Çakal, ''İl Özel İdaresinden sağlanan 260 bin YTL ile 56 tane gebe kültür ırkı inek, yem karma ve dağıtma makinesi aldık. Ayrıca ahırlarımızı modernize ettik. 100'er hayvanlık 3 ahır oluşturduk ve buzağı kulübeleri aldık. Ayrıca inekler için doğumhane kurduk. Bu çalışmalar bize en az 3 yıl kazandırdı'' diye konuştu.
ÇİFTÇİLERE UYGULAMALI EĞİTİM
Çakal, son alınanlarla birlikte projedeki 98 ineğin 3-4 kuşak atasının verim düzeyinin belli olduğunu, bu verilere göre de şu an gebe olan hayvanların doğum yaptıktan sonra günlük 25 kilogram süt vereceklerinin öngörüldüğünü belirtti.
Böylece hayvanlardan aylık ortalama 6-7 ton süt alacaklarını ifade eden Çakal, Doğu Anadolu Bölgesinde hayvan başına alınan süt miktarının ise aylık bin 200 ila bin 500 kilogram arasında değiştiğini anımsatarak, şunları konuştu:
''Projeyle modern süt sığırcılığı konusunda vatandaşımızı bilinçlendirip süt üretimini 5-6 kat artırma amacındayız. Bunun için de çiftçilerimize karlı bir süt sığırcılığının nasıl yapılacağını ve modern hayvancılık tekniklerini uygulamalı olarak modern tesisimizde göstermeye başladık. Uygulamalı eğitimin çiftçilerimize daha faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü insanlarımız gördüklerine daha rahat uygulamaya geçirirler. Ayrıca proje kapsamında yetiştirdiğimiz düğe ve erkek danaları da vatandaşlarımıza dağıtacağız. Böylece hem hayvan ıslahında mesafe alacağız hem de vatandaşımıza modern hayvancılık yöntemlerini göstermiş olacağız. Bölgenin kalkınması için vatandaşımızın hayvancılıktan elde ettiği kazancın artması gerektiği düşüncesiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz.''
HAYVANCILIKTA BAKIM VE BESLEME ŞARTLARI
Çakal, hayvancılıkta bakım ve beslenme şartlarının kötü olduğu bir ortamda kültür ırkı hayvanlardan bile istenilen verimin alınamayacağını söyledi.
Bölgede de hayvancılığın ilkel yöntemlerle yapıldığı için istenilen verimin alınmadığını ifade eden Çakal,''Biz ilkel yöntemlerle hayvancılığı ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Karlı bir hayvancılık için kültür ırkı hayvan beslenmelidir. Ancak bakım ve beslenme şartları iyi olmadığı zaman verim düşer. Bakım ve besleme şartları derken hayvanın yediği yem ile kaldığı barınağın havadar ve temiz olması lazım. Aksi takdirde verim düşer' diye konuştu.