Veterinerler fedakarca görev yapıyor
Doğu Anadolu Bölgesinde mera hayvancılığının yaygın olarak yapıldığı illerde Tarım İl müdürlüklerinde çalışan veteriner hekimler, şafak vakti köylere giderek meraya çıkarılacak hayvanlara aşı yapıyorlar.
Erzurum Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Seyfi Şahin, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca ilkbahar ve sonbaharda başlatılan aşı çalışmaları kapsamında, hayvanlara şap, şarbon ve burusella gibi aşılarının yapıldığını belirtti.
HAYVANCILIK KATMA DEĞER ÜRETEMEZ DURUMDA
Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığın ilkel yöntemlerle yaptığını ifade eden Şahin, ''Buradaki vatandaşlarımızın geneli hayvancılığı ekonomik olarak düşünmüyor. Bu yüzden de halk arasında 'hayvanımı aşılatsam ne olur aşılatmasam ne olur' anlayışı hakim. Bu da bölge hayvancılığının önündeki en büyük engellerdendir'' diye konuştu.
AŞININ ÖNEMİ ANLAŞILAMADI
Aşı yapılacağı gün köylerdeki vatandaşların hayvanlarını tüm uyarılara rağmen sabah erkenden meraya bıraktığını belirten Şahin, şunları konuştu: ''Mesai saatleri içinde köylere giden ekiplerimiz ahırlarda hayvan bulamıyorlardı. Meralar ise genelde köylerden 5-10 kilometre uzaklıkta bulunuyorlar. Uyarılarımızı dinleyen olmayınca şafak vakti köylere giderek vatandaşlarımızı yatağından kaldırıp hayvanlarını aşılıyoruz. Böylece hayvanlar meraya götürülmeden ahırda aşılıyoruz. Veteriner arkadaşlarımız hiçbir mesai mevhumu gözetmeden hizmet götürme amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu şekilde çalışarak bugüne kadar Erzurum'da ekim ayına kadar yaklaşık 252 bin hayvana şap, 17 bin hayvana da şarbon aşısı yapmıştır. Aşı çalışmalarımız halen devam etmektedir. Ayrıca çeşitli hastalıklara karşı da 50 bin civarında hayvana aşı yaptık.''
Şahin, ayrıca hayvan sayısı bakımından ülkenin önde gelen illeri arasında yer alan Erzurum'un, hayvancılıktan elde edilen gelir bakımından gerilerde kaldığına dikkati çekti.
AMAÇ, MODERN HAYVANCILIK
Bölgede hayvancılığın ilkel ahırlarda, bilinçsizce yapıldığını ifade eden Seyfi Şahin, ''Biz modern hayvancılık konusunda vatandaşımıza her türlü desteği veriyoruz. Zaten geçmişe oranla modern hayvancılık konusunda büyük mesafe aldık. Bunda tarım danışmanlarının da büyük etkisi oldu'' dedi.
Erzincan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Naci Gün ise bölgede ilkbaharın gelmesiyle hayvanların meralara bırakıldığını, bu nedenle aşı çalışmalarının çok zor yürütüldüğünü belirtti. Hayvanları aşılamak için ekiplerin sabah çok erken saatlerde köylere gittiğini ifade eden Gün, şunları söyledi: ''Hayvanlarını meraya bırakan köylerin bazılarına sabah erkenden, bazılarına ise akşam saatlerinde gidiyoruz. Böylece akşam meradan dönen hayvanlar ile sabah ahırdan çıkmayan hayvanlara aşı yapıyoruz. Böylece çalışmalarımızı sorunsuz yürütüyoruz.''