Kandilli ve Ilıca’daki çiftçiler, tarlalarındaki ot, yonca ve korunga gibi yem bitkilerini, kilogramı 20 Kuruş’tan Kelkit’teki Doğan Çiftliği’ne satınca, ortalık karıştı. Erzurum çiftçisinin, mahsulünü kilogramı 20 Kuruş’tan iki ay vadeyle Doğan Çiftliği’ne bırakması, Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı’yı çileden çıkardı. Ilıcalı, “Erzurum çiftçisi, kendi boynuna ipi kendi elleriyle geçiriyor.” dedi.
DATÜB’DEN TEPKİ
Kandilli’deki çiftçilerin, bir süre önce Gümüşhane’nin Kelkit ilçesindeki Aydın Doğan’a ait çiftlikle anlaşarak, ot, yonca ve korunga gibi yem bitkilerini, kilogramı 20 Kuruş’tan el sıkıştığını açıklayan Nazmi Ilıcalı, “Doğan çiftliği bu çiftçilerimizin mahsulünü 20 Kuruş’tan satın almış ve bedelini de 2 ay sonra ödeyecekmiş. Daha sonra Ilıca’daki çiftçiler gidip aynı çiftliğe ot satmak istemiş ve kilgoramı 22 Kuruş’tan teklif götürmüş. Çiftlik yöneticileri de, ‘sizin otunuzu 20 Kuruş’tan 2 ay vadeyle alırız, fazlası olmaz’ demişler. Ilıcalı çiftçiler de bunu kabul etmiş.” diye konuştu.
ILICALI: “YEM BİTKİSİ ÜRETİCİLERİNİN KADERİYLE OYNANMIŞTIR”
Diyarbakır’dan Erzurum’a getirilen topraklı samanın bile en az 30 Kuruş’tan pazarlandığına dikkati çeken Nazmi Ilıcalı, besicilik sektörü için Erzurum’da yetiştirilenin dışında kaliteli yem bitkisi bulunamayacağına vurgu yaparak, “Erzurum gibi en kaliteli yem bitkisinin üretildiği bir şehrin çiftçisi, otunu eğer kilogramı 20 Kuruş’tan üstelik 2 ay vadeyle satıyorsa, en kısa zamanda çiftçiliği bıraksın!” dedi.
OT PİYASASI ALTÜST OLDU
Söz konusu çiftçiler yüzünden Erzurum’da ot piyasasının yerlerde süründüğünü ifade eden Ilıcalı, bu kafayla Erzurum çiftsinin kesinlikle iflah olamayacağını dile getirdi. Erzurum’da üretilen yem bitkilerinin eder fiyatının en az 40 Kuruş olduğuna işaret eden Nazmi Ilıcalı, “Bizim çiftçimize bir haller oluyor. Ne verdiği emeğe acıyor, ne de çektiği zahmeti göz önünde bulunduruyor. Yem bitkisi ürete kadar suya para veriyor, mazota para veriyor, işçiye para veriyor ve mahsulünü götürüp yok fiyatına satıyor. Üstelik Erzurum’da bu işi yapan binlerce çiftçinin de kaderiyle oynuyor. Böyle bir çelişki olamaz.” şeklinde konuştu.
ILICALI: ÇİFTÇİMİZ İPİ KENDİ BOYNUNA KENDİ ELLERİYLE GEÇİRMİŞTİR!
Emeğini hiçe sayarak mahsulünü yok fiyatına satan çiftçisinin, bundan sonraki süreçte sızlanmaya ve yakınmaya da hakkının bulunmadığını söyleyen Nazmi Ilıcalı, şunları söyledi: “Çiftçimiz hiç boşuna dert yanmasın. Çünkü ipi kendi boyunlarına kendi elleriyle geçiriyorlar. Piyasada altın gibi kıymetli olan yem bitkilerini, götürüp yok fiyatına elden çıkarıyorlar. Bu saatten sonra piyasada fiyatlar düştü demektir. Üç beş ton ot satacaklar diye, diğer çiftçilerin kaderiyle niye oyun oynuyorlar? Buna hiç hakları yok. Çiftçilerimiz emek vererek yetiştirdikleri yem bitkilerinin fiyatlarının bu tip satışlarla düşeceğinden endişelidir. Geçen yıl bu mevsimde 25 Kuruş’tan, kışın da 35 Kuruş’tan satılan yem bitkilerinin bu yıl daha ucuza satılmaması gerekir. Daha ucuza satmak, satışın maliyetin çok altında olması ve çiftçinin perişan olması demektir. Mahsulünü yok pahasına satan hiçbir çiftçi, yılsonunda karşımıza gelip sakın sızlanmasın!”