//YETİŞTİRİCİ SAYISINDA BELİRSİZ SÜREÇ
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum’daki arıcılık sektörünün taze kana ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yapılan bir araştırmada, Erzurum’daki arıcıların yaş ortalamasının 55 olarak tespit edildiğini anlatan Bayır, bu sonucun bir tehlike işareti olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan araştırma, arıcılığın 60 yaşından sonra artık yapılmadığını ortaya koyuyor. Yine aynı araştırmada, Erzurum’daki arıcıların yaş ortalaması 55 olarak açıklanıyor. Bu da demek oluyor ki, en fazla 7 yıl sonra Erzurum’da arıcılık yapanların sayısı çok ciddi manada düşüş kaydedecek.” diye konuştu.
//ARICILIĞA İLGİ YOK
Erzurum’da arıcılığın yıldızını yeni yeni parlatmaya başladığını ve bölgede üretilen balların neredeyse Türkiye’deki en kaliteli ballar arasına girmeye başladığını vurgulayan Taner Bayır, “Bir yanda böylesine güzel gelişmeler ve alınan mesafeler, öbür yanda da arıcılık sektöründe çalışanların yaşlanması, açıkçası bizleri çok düşündürüyor.” ifadelerini kullandı. Arıcılık yapan en yaşlı kesimin 50 ve üzeri yaş grupları olarak belirlendiğini anlatan Bayır, araştırmanın sonuçlarına göre, Erzurum’daki sektör çalışanlarının büyük bir bölümünü yaşlıların oluşturduğunun anlaşıldığını ifade etti.
//ARICILIĞA KAMU DESTEĞİ ŞART
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, söz konusu araştırma sonuçlarının, sektörün geleceğine yönelik olarak bir an önce tedbir alınmasını kaçınılmaz kıldığını dile getirdi. Arıcılık faaliyetlerine ailelerin dahil edilmesi ve özellikle de gençlerin bu sektörde nitelikli işgücü haline gelmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Başkanı Taner Bayır, özellikle kamu kaynaklarından istifade etmek suretiyle arıcılık sektörüne taze kan pompalanabileceğini ifade etti. İşsiz gençlere yönelik açılacak olan arıcılık kurslarının, sektöre yeni işgücü kazandırılması bağlamında önemli bir pay sahibi olacağını kaydeden Bayır, “Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, çeşitli eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Ama bununla yetinmek doğru olmaz. Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren dernek, vakıf ve meslek odalarımız, arıcılık sektörünün Erzurum’daki geleceğini kurtarmak için harekete geçmelidir.” şeklinde konuştu.