Bölge tarımı için adeta yeni ufuklar çizen Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE), kapılarını yabancı uyruklu öğrencilere açtı. Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği (IAESTE) Türkiye Temsilciliği ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasındaki işbirliği çerçevesinde ilk yabancı uyruklu öğrenci, Erzurum DATAE’ye geldi.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bölge çiftçisi için belirlediği yeni hedefleri, bundan böyle yabancı uyruklu öğrencilerle de paylaşacak.
ULUSLAR ARASI ATILIM
Tarımsal üretime modernizasyon kazandırılması ve hazırlanan projelerle yeni üretim tekniklerinin geliştirilmesi üzerinde çalışan DATAE, yabancı uyruklu öğrenciler için de, bir eğitim yuvası haline geliyor. Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği (IAESTE) ile yapılan işbirliği kapsamında Erzurum’a gelen Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Devlet Ziraat Üniversitesi Tarım İşletmeciliği Fakültesi öğrencilerinden Nuriddin Kuzibekov, DATAE’nin, yabancı uyruklu ilk stajyer öğrencisi oldu. Temmuz’da başlayan ve yaklaşık 2 ay sürecek olan stajı boyunca, yeni üretim teknikleri ile tarım ve hayvancılık projeleri hakkında eğitim alacak olan Kuzibekov, başta Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal olmak üzere, DATAE’de görev yapan uzmanların gözüne girebilmek için adeta gecesini gündüzüne katıyor.
“ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI”
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Şerafettin Çakal, araştırma ve uygulama çalışmalarına ilaveten bölgedeki çiftçilerle bölge illerinde görev yapan teknik elemanlar ve tarım danışmanlarına teorik ve pratik eğitimler verdiklerini söyledi. Bu çalışmalara ek olarak her yıl Haziran’dan başlayarak Eylül ayı sonuna kadar olan dönemde, yaklaşık 10 öğrenciye staj imkanı sağlandığını anlatan Çakal, bu öğrencilere, gördükleri eğitim konuları ile ilgili olarak uygulamaya dönük bilgiler kazandırdıklarını kaydetti.
MERA EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR
Eğitim çalışmalarının, bölge illerinden ya da yurdun değişik yerlerinden gelen katılımcılarla da sınırlı olmadığına dikkate çeken Çakal, “Nitekim 2001 yılında Kırgızistan'dan katılan iki araştırmacıya 11 Haziran ile 16 Temmuz 2001 tarihleri arasında "Mera Islahı ve Yem Muhafazası" konusunda 35 gün süreli bir kurs düzenlemiştik. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı işbirliği ile Enstitümüz tarafından Uluslararası Mera Eğitimleri’nin düzenlenmesine devam ediliyor.” diye konuştu.
ÇAKAL: YABANCI UYRUKLU STAJYER ÖĞRENCİLERİN SAYISI ARTIRILACAK
İlki 26 ve 29 Haziran 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen söz konusu eğitim seminerine, Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna hersek, Kırgızistan, Kosova ve Tacikistan’dan 12 kişinin katıldığını aktaran Şerafettin Çakal, 11 ve 15 Ağustos 2008 tarihleri arasında yapılan ikinci seminere ise, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Priştine ve Bosna Hersek’ten 3’er kişi, Arnavutluk ve Kosova'dan ise 2’şer kişi olmak üzere toplam 22 kişinin katıldığını hatırlattı.
DATAE BAŞARILARIYLA GÜNDEMDE
Bu eğitim programının dışında, üzerinde hassasiyetle durdukları bir diğer hususun da, yabancı uyruklu stajyer öğrenci alımı olduğuna vurgu yapan DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, “Önceki yıllardaki girişimlerimiz sonucunda ilk defa bu yıl yurt dışından stajyer öğrenci kabulü ile ilgili talep alınmış ve kabul edilmiştir. Bu çerçevede Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Devlet Ziraat Üniversitesi Tarım İşletmeciliği Fakültesi öğrencilerinden Nuriddin Kuzibekov, teknik deneyim kazanmak üzere Enstitümüze staja başlamıştır. Yabancı uyruklu öğrencilere sağlanan staj imkanı, sonraki yıllarda da devam edecek olup, öğrenci sayısının artması beklenmektedir.” dedi.
KUZİBEKOV: DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİĞİM PROJELERLE KARŞILAŞTIM
Öte yandan Erzurum DATAE’de 2 ay boyunca staj yapacak olan Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Devlet Ziraat Üniversitesi Tarım İşletmeciliği Fakültesi öğrencilerinden Nuriddin Kuzibekov, kendisine nezaret eden uzmanların gözüne girebilmek için gecesini gündüzüne katıyor. Tarımsal üretim ve hayvancılık alanında yürütülen her faaliyete katıldığını ve Erzurum’da edindiği tecrübelerin kendisine hayat boyu ışık olacağını anlatan Kuzibekov, “Burada daha önce hiç görmediğim tarım ve hayvancılık projeleriyle karşılaştım. Başta Enstitü Müdürüm Şerafettin Çakal olmak üzere, benim staj eğitimime katkıda bulunan tüm uzman büyüklerime teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.