DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, yaptığı açıklamada, toprakta üretilen tohumluk patateslerin, hastalık taşıma risklerinin bulunduğunu, suda üretilen tohumluklarda ise hastalık riskinin olmadığını söyledi.
VERİM VE KALİTE ARTIŞI
Geçmişte ekimi yapılan tohumluk patateslerde çeşitli hastalıkların ortaya çıktığını ve bu nedenle de çiftçilerin mağdur olduğunu anımsatan Çakal, şunları ifade etti: ''Hastalıklı tohumluklardan dolayı verimde azalma, hatta hiç verim alamama söz konusu. Özellikle ithal edilen bazı tohumlarda çıkan hastalıklar nedeniyle vatandaşımız mağdur olunca biz de bu çalışmayı yapmaya karar verdik. 2 ay önce 'durgun su tekniği' ile tohum patates üretmek için başlattığımız çalışmalardan olumlu sonuçlar aldık. Kontrollü bir ortamda hastalıklardan arınmış, verim oranı çok yüksek tohumluk patatesler ürettik. Bunu Doğu'da ilk biz yaptık'' dedi.
DURGUN SU TEKNİĞİ
Topraktan kaynaklanan sorunların çözümünde ''durgun su tekniği'' ile tohumluk üretiminin çok uygun olduğunu anlatan Çakal, şöyle konuştu: ''Japonya, Hollanda, İngiltere, Japonya, Belçika gibi gelişmiş ülkelerde tohumluk üretimlerin yüzde 90'ı bu yöntemle yapılıyor. Türkiye'de ise bu yöntem son yıllarda uygulanmaya başlandı. Bu yöntemle iş gücü ve diğer maliyetleri en aza inmektedir. Ayrıca topraksız tohum üretimi ile toprak ve yer altı sularının kirlenmesinin de önüne geçilir. Çünkü su da yetiştirilen tohumluk, toprakta yetiştirilmeye çalışılsa o zaman gübreleme ve ilaçlama gibi uygulamalarla yer altı suları ve toprak kirlenecektir.''
Çakal, durgun su tekniği ile tohum üretiminin özellikle seralarda ve toprakların sorunlu olduğu yerlerde kullanılmasının çok uygun olduğunu belirtti.
ARAŞTIRMALAR TARIM SEKTÖRÜNE YANSITILACAK
Önümüzdeki dönemde, bölgede yaygın olarak ekimi yapılan ürünlerden, söz konusu yöntemle tohumluk üretip çiftçilere dağıtacaklarını kaydeden Çakal, ''Çiftçilerimiz bu tohumlukları kullandıklarında daha fazla gelir elde edecekler. Bölge insanının kalkınmasını, emeklerinin karşılığını almalarını sağlayıp onlara hizmet için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda değişik çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek'' şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Erzurum Şube Başkanı Mücahit Harmandar ise Enstitüde güzel çalışmaların yapıldığını, ancak bunun vatandaşa gerektiği gibi yansıtılamadığını söyledi.
Hastalıklardan arındırılmış kontrollü bir ortamda üretilen yerli tohumluk patatesin çiftçilerden büyük rağbet göreceğine dikkati çeken Harmandar, ''Umarım enstitüde yeterli üretim yapılarak piyasaya sürülür. Eğer üretim yeterli olmazsa bu güzel çalışma da halka yansımamış olur'' şeklinde konuştu.