Prof. Dr. Çolak, yaptığı açıklamada, ineklerin memelerinde görülen ve meme iltihabı olarak bilinen mastitis hastalığının, Türkiye'de çok yaygın olduğunu, bu hastalık nedeniyle ülkedeki süt kaybının çok fazla olduğunu söyledi.
BÖLGESEL ARAŞTIRMA
Ekonomik kayıplara neden olan söz konusu hastalığın, mevcut yöntemle erken teşhisinin ve tedavisinin tam olarak yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Çolak, bu hastalıkla mücadele kapsamında yaptıkları araştırmada süt sığırcılığı sektörü için büyük önem arz eden bulgulara ulaştıklarını bildirdi.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Araştırmalarında, tıpta da yaygın olarak kullanılan termal kamera ile ineklerin meme yüzeyindeki sıcaklığını tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Çolak, şunları kaydetti:
''Mikroorganizma ve bakterinin meme uçlarından içeriye girmesi sonucu oluşan, tedavi imkanı yok denecek kadar az olan mastitisin tespiti için kullandığımız termal kamera ile ineklerin meme yüzeyindeki sıcaklıkların ölçümünü yaptık. Sağlıklı hayvanın meme yüzeyindeki sıcaklığın 33, gizli seyreden olguların en basitinde 34, en ileri şeklinde ise 36 derece olduğunu gördük. Termal kamerayla 36 derece ve üstü meme sıcaklığı tespit edilen ineklerin sütlerinde somatik hücre sayısının ise mililitrede 1 milyonun üzerinde olduğunu tespit ettik. Böyle bir sütün kaliteli ve sağlıklı olması mümkün olmadığı gibi, o memenin hemen tedavi edilmesi gerekir.''
TERMAL KAMERAYLA SÜT KALİTESİ BELİRLEME ÇALIŞMASI
Termal kamerayla gizli seyreden olguları ortaya koyarak hemen tedaviye başlamanın ve yüzde 100 civarında sonuç almanın mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çolak, şöyle devam etti: ''Sağlıklı ve kaliteli bir süt için en önemli değer somatik hücre sayısıdır. Bu değer mililitrede 200 binin altında ise o süt sağlıklıdır. Mastitisin erken teşhisi için bazı testler var. Ancak bu testi bir veteriner hekim değerlendirmelidir. Oysa termal kamera ile bizim ortaya koyduğumuz sıcaklık değerleri skalası ile veteriner hekim olmayan bir kişinin hatta yetiştiricinin bile hastalığı teşhis etmesi mümkündür. Mastitis klinik forma ulaştıktan sonra yani gözle görülebilir hale geldikten sonra tedaviye hemen başlanmalıdır.''
Tedaviye başlangıç için üzerinden 6 saat geçmiş vakalarda iyileşme şansının yüzde 86, 24 saati geçtiğinde yüzde 46'ya düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Çolak, ''Her gün düzenli olarak bu yöntemle meme yüzeyindeki sıcaklığı tespit ederek hastalığın erken teşhis edilebileceğini ve tedavi şansının olacağını ortaya koymuş olduk. Bu bulgular hayvancılık sektörü için ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor. Çünkü mevcut teşhis yöntemini, ancak veteriner hekimler kullanabilirken, bizim bulduğumu yöntemi ise herkes kullanabilir'' diye konuştu.