ERZURUM gazetesi
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Erzurum havalimanının daha etkin olarak kullanımı sağlanarak Gürcistan, Azerbaycan, İran’a yolcu uçaklarıyla direkt seferler düzenlenmesinin bölgenin dış ticaretine, turizmine ve yüksek eğitimine hareket getireceğini belirtti.
KOMŞU ÜLKELERLE HAVAYOLU BAĞLANTISI
Türkiye ile doğrudan sınır komşusu olan devletler, bölge için yeni pazar ve fırsat oluşturduğunu belirten DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, bu potansiyelin etkin bir şekilde kullanılmasının bölgesel dengesizlik sorununun giderilmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Bölge illerinden potansiyel pazar niteliğindeki komşu ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, İran ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’ne olan karayolu ulaşımında görülen sorunlar nedeniyle, artan nakliye giderleri ve yaşanan zaman kayıplarının ihracatçıların önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade eden Şengel, “Halbuki günümüzde bir ülkenin refahı ile o ülkenin rekabet gücü arasında doğrusal bir ilişki mevcuttur. Ülkemizdeki şirketlerin dünyanın farklı ülkelerindeki rakipleri ile başa baş rekabet edebilmesi sağlanmalı, onlara dezavantaj sağlayacak maliyetler yüklenmemelidir.
Bölgemizde yerleşik firmaların ihracata yönlendirilmeleri, komşu ülkelere en kısa ve en güvenli şekilde ulaşımın sağlanması ile mümkün olacaktır. Aynı şekilde, komşu ülkelerdeki önemli alıcıların da bölgemize gelmeleri teşvik edilmiş olur. Komşu ülkelerden çok sayıda öğrenci Atatürk Üniversitesi’nde okumaktadır. Erzurum’da yeni kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi ile birlikte, kent gelen yabancı öğrenci sayısı daha da artacaktır. Bunun dışında, Erzurum’da gerçekleştirilen, 2011 Üniversiteler Kış Oyunları sonucunda, kış turizmi ve sportif organizasyonlar için, sonraki yıllarda, yurtdışından yoğun bir katılım olması beklenmektedir. Turizm ve eğitim alanlarında görülen bu hareketliliğin sürekliliği açısından, havayolu ulaşımı büyük önem taşımaktadır. Bölge illeri içerisinde, modern terminal binası ile birlikte, Erzurum havalimanının, konumu, kapasitesi ve fiziki şartlarının çok müsait olması nedeniyle, bölgeden komşu ülkelere ulaşımda yaşanan mevcut sorunların çözümü için çok iyi bir alternatif oluşturduğu kanaatine varılmıştır. Bu çerçevede, Erzurum havalimanının daha etkin olarak kullanımı sağlanmalı, Gürcistan, Azerbaycan ve İran yolcu uçaklarıyla direkt seferler düzenlenmesi için girişimlerde bulunularak, bölgenin dış ticaretine, turizmine ve yüksek eğitimine hareket getirilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.