ERZURUM(GHA) – Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu’nun değerlendirmeleri, yağışlar için adeta; “yağsa bir dert, yağmasa bir dert” dedirtti. Okuroğlu, “Yağmurlar fazla olunca hasat gecikir, işçilik maliyeti artar, özellikle hasat dönemine denk gelen yağışlar ise, verimi azaltır. Yine yağışlar artınca toprağın su depolama kabiliyeti artar, kuraklık olmaz, enerji üretimini artırır. Kısaca faza yağmur yağması bir yandan fayda, öbür yandan zarar anlamına geliyor.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, Erzurum’da bu yıl normalin üstünde düşen yağışları değerlendirdi. Erzurum’un, geçen yıla göre çok yağışlı bir yaz sezonu geçirdiğini yağış ortalamalarının, geçen yılın aynı dönemine ait miktarı geride bıraktığını kaydeden Okuroğlu, yağışların, bitkisel üretim açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, yağışlara sadece fayda penceresinden bakmanın yanlış olacağını dile getirdi. Okuroğlu, “Bitkisel üretim yapılan ancak sulama noktasında sıkıntı çekilen bölgeler için yağışlar çok önemlidir. Ama aşırı yağışların ekim ve hasat dönemlerine denk gelmesi ise, faydadan ziyade zarar anlamı taşır ki, üreticinin gideri artar. Çünkü aşırı yağış hasat süresini geciktirir, ekstradan işçilik gerektirir ve en önemlisi de, üründeki verim kalitesini azaltır.” diye konuştu.
Erzurum’da yağışların böyle devam etmesi halinde hasat gecikmesi ve ürün kalitesinde düşüş yaşanmasının, kesinlikle sürpriz olarak karşılanmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, meselenin bir de fayda boyutu olduğunun altını çizdi.
AŞIRI YAĞIŞLAR YERALTI SU REZERVLERİ AÇISINDAN FAYDALAR DOĞURUR
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, gereğinden fazla düşmesi halinde zarara neden olan aşırı yağışların, beri tarafta bir takım faydalar da doğurduğuna dikkati çekti. Okuroğlu, “Aşırı yağış düşmesi halinde bitkisel ve tarımsal üretimin dışında su depolarının rezervleri artar, gelecekte kuraklık ya da su sıkıntısı gibi herhangi bir durum tezahür etmez. Enerji üretimi alanında değer artışı kaydedilir, üretilen enerji miktarı yükselir. Bununla birlikte yer altı su rezervleri açısından da, aşırı yağışlar faydalıdır.” şeklinde konuştu.
Öte yandan yağmurların düşüş miktarı kadar, şeklinin de önemli olduğuna vurgu yaparak, kısa şiddetli sağanak yağmurların, beraberinde sel ve su baskınlarını getirmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu anlatarak, bu durumun toprak kaybına da neden olabildiğini ifade etti.
Okuroğlu, “Bu yüzden aşırı yağışları tek boyutlu olarak ele almak yanlış olacaktır. Erzurum’da yağışların böyle sürmesi halinde tarımsal üretimin birtakım problemlerle karşı karşıya kalacağı aşikardır.” dedi.