ERZURUM(GHA) - Tarım İl Müdürlüğü, ilçelerde çiftçilere yönelik olarak yürüttüğü eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Olur, Tortum, Yakutiye, Horasan ve Şenkaya ilçe tarım müdürlükleriyle Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’nün işbirliğiyle yürütülen eğitim programı kapsamında, 123 kadın çiftçiye eğitim verildi.
Erzurum’un Olur, Şenkaya, Yakutiye, Horasan ve Tortum ilçesine bağlı köylerde kadın çiftçilere yönelik eğitim programı düzenlendi. Erzurum’da “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında eğitime alınan kadın çiftçiler, eğitim programının sonunda süt sağım makinesiyle ödüllendirildi. Kura çekilerek yapılan dağıtımda, eğitim programlarına dahil edilen 127 kadın çiftçiden 28’ine süt sağım makinesi hediye edildi.
Olur ilçesine bağlı Ilıkaynak, Tortum ilçesine bağlı Yumaklı, Yakutiye ilçesine bağlı Köşk ve Horasan ilçesine bağlı Yörükatlı köylerinde düzenlenen eğitimlerde başta sağım ve sağım teknikleri, hayvan sağlığı, hayvan besleme ve hijyen olmak üzere iyi tarım uygulamaları konularında bilgiler verildi. Ziraat Mühendisleri Hülya Özer ve Asuman Deveci’nin yanı sıra,
Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü personellerinden Veteriner Hekim Cengiz Ceylan’ın da katıldığı eğitimlerde çiftçilere hayvan bakım ve besleme, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, süt hijyeniği, dengeli ve yeterli beslenme ile peynir yapımı konularında bilgilendirildi.
Hayvansal üretimin yanında, bitkisel üretime yönelik bilgi paylamışında da bulunulan eğitim programında, tarlaların ekime hazırlanması ve üretime sürecine dair önemli bilgiler aktarılan çiftçilere, çeşitli tavsiyelerde de bulunuldu.
CEYLAN: YÜKSEK VERİM VE KALİTE, BİLİNÇLİ ÜRETİMDEN GEÇER
Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü yetkilisi Cengiz Ceylan, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden yüksek verim elde edebilmenin yolunun, bilinç düzeyi ve bilgi birikiminden geçtiğini söyledi. Çiftçilerin günün şartlarında üretim yapabilmeleri için öncelikle eğitime ihtiyaç duyduklarını dile getiren Ceylan, bu bağlamda Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’nün çeşitli çalışmalar yaparak, bu ihtiyacı ortadan kaldırmaya çalıştığını kaydetti. Ceylan, “Alanında uzman, tarım ve hayvancılık faaliyetleri alanında tecrübe sahibi personellerimiz, kadın çiftçilerimizle bir araya gelerek eğitim programları tertiplediler. Grup köylerde gerçekleştirdiğimiz bu eğitimlerle, tarımsal ve hayvansal üretim sürecinde doğru bilinen yanlışları, bizzat çiftçimize uygulamalı olarak göstermeye çalışıldı. Böylece çiftçilerimiz geleneksel üretim metotlarından vazgeçirilerek, modern üretim tekniklerine yönlendirildiler.” diye konuştu.
Erzurum’un 5 ilçesine bağlı 5 köyde yürütülen eğitimlerin ardından kadın çiftçilere kurayla süt sağım makinesi hediye ettiklerini vurgulayan Cengiz Ceylan, bu tip eğitim programlarına aralıksız devam edeceklerini sözlerine ekledi.