Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından Bayburt'ta ''Dış Ticarette Kullanılan Belgeler, İhracata Yönelik Devlet Yatırımları ve İran- Suriye Ülke Masaları Tanıtımı'' konulu seminer gerçekleştirildi.
Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Erzurum Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Rıfat Altan, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, Bayburt Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet İhsan Çubukçu, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Selahattin Karaman, işadamları ve öğrenciler katıldı.
//İHRACAATÇILARA SEMİNER VERİLDİ
Programın açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, 2009 yılının ihracatçılar açısından sıkıntılı geçtiğini, ancak 2010 yılında Türkiye'nin ihracatta sevindirici bir artış trendi yaşadığını kaydetti. Kabakuş, ''Düzenlediğimiz seminerin amacı mevcut veya potansiyel ihtiyaçlarımızın aynı zamanda, dış ticaret ile ilgili firma ve kuruluşlarda çalışan elemanların bu konudaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunarak ihracat rakamlarına ve ihracat camiasına katkı sağlamaktır. Düzenlemiş olduğumuz eğitim programları ve yürüttüğümüz diğer etkinliklerle birlikte, bütün kesimlere ihracat bilincinin yayılmasını sağlayarak; Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, ülkemiz için 500 milyar dolar, bölgemiz için 10 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaşmaktır'' dedi.
//DAİB EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Fikret Kabakuş, seminerlerde bu güne kadar, bu eğitimde dahil olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinin değişik 13 ilinde toplam 72 adet seminer düzenlendiğinin ve bütün bu eğitimler sonunda firma temsilcileri, ihracatla ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri ile öğrencilerden oluşan 12 bin 596 kursiyere verildiğini de ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) uzmanları Yusuf Türkoğlu ve Oğuz Kuyucu tarafından İran ve Suriye ülkeleri temel sosyal ekonomik göstergeler, ekonomik durum, pazar ile ilgili bilgiler, işadamlarının pazarda dikkat etmesi gereken hususlar konusunda bilgiler verildi.
Seminer sonunda katılımcılara seminere katılım belgesi verildi.