Cumhurbaşkanı’nın yargılanıp yargılanamayacağı yönündeki tartışmalara, Erzurum Baro Başkanı Avukat Naci Turan da katıldı.
Baro Başkanı Naci Turan, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ‘kayıp trilyon’ davasıyla nedeniyle yargılanması gerektiği yönündeki hükmünü değerlendirdi.
CUMHURBAŞKANI YARGILANAMAZ
Başkan Naci Turan, Cumhurbaşkanlığı’nın, devletin en üst makamı olduğunu vurgulayarak, bu sebepten ötürü Abdullah Gül’ün yargılanamayacağını söyledi. Turan, “Sincan Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Cumhurbaşkanı olmadan önceki döneme ait kayıp trilyon davası ile ilgili olarak yargılanması gerektiği yönünde bir karar vermiştir. Alınan bu kararın gereği mümkün olamaz. Çünkü Cumhurbaşkanı, önceki döneme ait suçu bile olsa, dokunulmazlığı sebebiyle yargılanamaz.” dedi.
CUMHURBAŞKANI DEVLETİN ZİRVESİDİR
Cumhurbaşkanlığı makamının dokunulmazlığı ile ilgili olarak yasalarda ve Anayasa’da bir düzenleme bulunmamasına rağmen, milletvekillerinin, dokunulmazlık zırhına sahi olduklarına dikkati çeken Naci Turan, “Dokunulmazlık ilkesi, milletvekillerine tanınıyorsa, bu makamdan çok daha güçlü ve devletin de başı olan bir makam yargılanmamalı. Milletvekillerine tanınan bu ayrıcalık, Cumhurbaşkanı’ndan da esirgenmemelidir. Burada mutlak kıyas yapılmalı ve Cumhurbaşkanı yargılanmamalıdır.” diye konuştu.
TURAN: HAKİMLERİ HEDEF HALİNE GETİRMEK VİCDANSIZLIKTIR
Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, Türkiye’de mahkemelerin her gün yüzlerce karar aldıklarına vurgu yaparak, beğenilmeyen kararların da, temyiz edildiğini ifade etti. Turan, “Şimdi yerel mahkemeler karar alıyor, bu kararlar birbirleriyle çelişebildikleri gibi, bazen de bu kararları bizler beğenmiyoruz. Ama bunun bir yolu var; o da temyizdir. Hakime saldırmak, hakaret etmek, onu hedef göstermek, başlı başına bir hatadır. Ne var ki, bu konuyla ilgili olarak medyanın tavrı manidardır. Aldığı bu karardan dolayı hakimi hedef göstermek ve yıpratmak, akılla ve vicdanla bağdaşmamaktadır.” ifadelerini kullandı.
SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK
Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararla ilgili olarak en son sözü Yargıtay’ın söyleyeceğini vurgulayan Naci Turan, şunları söyledi: “Yargıtay, yerel mahkemelerce verilen kararları denetler, sonuç olarak hukukta ve kararlarda birliği sağlar. Bu konu da, tıpkı diğer çeşitli kararlar gibi denetlenir, değerlendirilir ve son söz söylenir. Önemli olan bu süreçte söz konusu kararı veren hakimi hedef haline getirmemektir.”