ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
HABERLER>EKONOMİ
11 Nisan 2011 Pazartesi - 02:23

Çiftçiye 'organik yaklaşım'

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından yürütülecek bir projeyle, ahır gübresinin toprak için ne kadar faydalı bir besin olduğu anlatılacak.

Çiftçiye  organik yaklaşım

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından yürütülecek bir projeyle, ahır gübresinin toprak için ne kadar faydalı bir besin olduğu anlatılacak.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, ahır gübresinin ve özellikle de hayvan idrarının, bitkisel üretimde yeri alınmayacak önemli gübre girdilerinden olduğunu söyledi. Türkiye’de ve özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde toprakların organik madde ve dolayısı ile azot bakımından yüzde 90’ının fakir veya yetersiz olduğunu söyleyen Turan, bu nedenle tarımda organik gübrelerin kullanımının öneminin her geçen gün daha çok ortaya çıktığını kaydetti. Turan, “Ülkemizde ahır gübresi kullanımı yıllardan beri bilinmekte ancak bu gübreler önceden yakacak olarak kullanımı nedeniyle yeterli düzeyde tarım alanlarına uygulama şansı bulamıyordu. Ancak devletin kömür desteği çerçevesinde artık yakacak olarak kullanımı oldukça sınırlı düzeylerde kalmaktadır. Ancak şimdiki sorun ise ahır gübresinin olgunlaştırılmadan kullanımı nedeniyle fayda yerine çok farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.” dedi.
Ahır gübresinin kontrollü şartlarda olgunlaştırmadan araziye verilmesi halinde hem mevcut besin değerinin kaybolmasına, hem de yabancı ot ve bazı hastalıkların oluşmasına ortam hazırlandığını anlatan Turan, bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve ahır gübresinin önemine dikkat çekilmesi amacıyla KUDAKA destekli bir proje yürüteceklerini dile getirdi.
AHIR GÜBRESİNDEN TAM VERİM ALABİLME
Ahır gübresinin kullanım şekliyle ilgili olarak üreticilere önemli tavsiyelerde bulunan Turan, ahır gübresinin yığın haline getirildikten sonra mümkünse kapalı bir ortamda bekletilmesi, değilse normal siyah naylon veya toprakla kapatılarak 5 ile 6 ay bekletilmesi gerektiğini kaydetti. Turan, “İlkbaharda bekletilen gübre sonbaharda toprağa verilmeli. Sonbaharda bekletilen gübre ise ilkbaharda toprağa verilmelidir. Aksi halde gübremizin toprağa ve bitkiye sağlayacağı etki payı yüzde 50 ile 60 oranında azaldığı gibi, sebep olacağı yabancı ot ve hastalık problemleri de ayrı sorun yaratacaktır. Toprağa uygulanan ahır gübresinin mutlak suretle hemen toprağa karıştırılması gerekmektedir. Açıkta bekletilen gübrelerin önemli düzeyde besin kaybına neden olması yanında toprağın fiziksel ve kimyasal özelikleri üzerine etkisi sınırlı kalacaktır. Uygulama miktarı hektara 2 tonu geçemeyecek şekilde uygulamalı. Hayvan idrarının hormon yönünden zengin olması, bitki besin alımı açısından çok önemli olduğu halde yöre çiftçilerimizin bunu dikkate almaması çok büyük bir kayıptır.” diye konuştu.
AHIR GÜBRESİ EŞSİZ BİR TOPRAK DÜZENLEYİCİSİ
Ahır gübrelerinin sadece bir bitki besin maddesi kaynağı olmadığını, daha da önemlisi toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenleyen bir toprak düzenleyicisi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Metin Turan, “Bu nedenle bölgemizde dünya ortalamasını yakalamak için bu tür organik gübrelerin kullanımı şarttır. Aksi halde sadece mineral gübreler kullanılarak bu düzeyi yakalamak ekonomik olmadığı gibi, ürün kalitesi ve sürdürülebilirliği mümkün değildir. Ürün kalitesi raf ömrü ve hastalıklara karşı dayanıklılığı bakımından ahır gübresi bitkiler için tıpkı bir aşı görevi yüklenmekte bitkiyi stres ve olumsuz koşullara karşı dayanıklı hale getirmektedir. Ayrıca mineral gübrelerin gübre kullanım etkinliği organik maddenin yetersiz olduğu alanlarda potasyum için yüzde 30, azot için yüzde 25 ve fosfor için yüzde 9 düzeylerinde olurken, organik gübrelerin kullanımı ile bu değerler yüzde 65 ile 75 düzeyinde etkinlik düzeylerinde artışa neden olmaktadır. Günümüz bilim dünyasında ahır gübresi gibi pek çok organik gübre mineral gübrelerin gübre etkinliğinin aratılmasında giderek önemi enerji ve çevre açısından önemi artmaktadır. Çünkü dünyada 1 milyar 700 milyon ton, ülkemizde 5 milyon ton gübrenin kullanıldığı düşünülürse, organik gübrelerin devreye girmesi ile önemli düzeyde girdi azalımı ve kalitenin arttırılması sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı. 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaymakam'dan yardım istediler
Aşkale ilçesine bağlı Topal Çavuş Köyü’nde yaşanan su kanalı krizi, köylüleri ...
ABİGEM’den eğitim açılımı
Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Koordinatörü Prof. Dr. Osman ...
Oto sanayinde bahar hareketliliği
Oto tamircilerinin yoğun olduğu Sanayi Siteleri’nde, havaların ısınmaya ...
 
Güvenen'den bilgi kirliliği vurgusu
Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) Müsteşarlık ve üst düzey planlama ...
Ekonomide istikrar ışığı
Erzurum’da 2004-2010 yılları arasında il giderleri yüzde 123, kişi başına ...
Güvenen'den “Dünya Düzeni”
“Dünya’nın en büyük 100 ekonomisi sıralandığında 51 tanesi şirket ve ...
 
Köy ödenekleri açıklandı
KÖYDES programı kapsamında verilecek olan altyapı hizmetlerinin köylere ...
Vergi’de bilgilendirme atılımı
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması amacıyla yürürlüğe sokulan ...
Pancar ekim oranında düşüş
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Erzurum’da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva