SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, ekim dikim ve gübreleme yapma hazırlığında olan çiftçilere ‘analiz’ uyarısında bulundu.
Yeni dönem bitkisel ürünlerin daha kaliteli ve bol olmasının, toprağın sağlık durumuyla doğrudan ilgili olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, Erzurumlu çiftçilere kaliteli ve bol ürün elde etmeleri için ‘toprak analizi’ tavsiyesinde bulundu. Çiftçilere, ekim, dikim ve gübreleme yapmadan önce usulüne uygun toprak örnekleri alıp analize göndermeleri ve ona göre gübreleme programı uygulamalarını tavsiye eden Nesrin Yıldız, bitki yetişme süresince bitkinin yaprak ve ürün kalitesinin gözlemlenmesinin de, büyük bir önem taşıdığını söyledi. “Dengeli gübreleme, kaliteli ve bol ürün almanın, bilinçli tarımın olmazsa olmazıdır” diyen Prof. Dr. Yıldız, dengeli gübreleme ve sağlıklı bitki yetiştirmek için, hem bitkinin, hem de o bitkinin yetiştirildiği toprağın analiz edilmesinin gerektiğini kaydetti. Yıldız, “Toprak analizleri ile sadece toprağın verimlilik durumları belirlenirken, bitki analizleriyle hem bitki hem de o bitkinin yetiştirildiği ortam hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Toprakta yeter miktarda bitkiye yarayışlı besin maddesinin bulunmasından çok, o besin maddesinden bitkinin ne oranda yararlandığı ya da yararlanıp yararlanamayacağı önemlidir.” diye konuştu.
TOPRAK HER YERDE AYNIYMIŞ GİBİ GÖRÜNEBİLİR, FAKAT…
Toprak analizlerinden beklenen yararın sağlanabilmesinin her şeyden önce toprak örneğinin kurallara uygun bir şekilde alınmış olmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Yıldız, “Bakıldığında toprak her yerde aynıymış gibi görünmekte, ancak bu durum yanıltıcı olmaktadır. Aynı tarla içerisinde gerek toprağın gerekse arazinin görüntüsünde belirgin bir farklılık varsa, bu farklılıkların görüldüğü her bir alandan bağımsız toprak örneğinin alınması gereklidir. Ayrıca, unutulmaması gereken bir nokta da, ‘komşum benim tarlanın yanındaki tarlasını analiz ettirdi, tarlalar komşu olduğu için onun sonuçlarını ben de kullanabilirim’ şeklindeki bir düşünceye asla yer verilmemesi gerektiğidir.” ifadelerini kullandı.
Değişik tarlaların topraklarında farklı miktarlarda bitki besin maddesi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nesrin Yıldız, bunun için her tarladan ayrı-ayrı toprak örneği alınmasının şart olduğunu söyledi.
“AYNI TARLA İÇERİSİNDE FARKLI ALANLARDAN FARKLI ÖRNEKLER ALINMALI”
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Aynı tarla içinde, değişik özellik gösteren kısımlar bulunabilir. Mesela tarla toprağının bir kısmı açık renkli, diğer bir kısmı koyu olabilir. Bu renk farklılığı bize tarlanın bu iki kısmında organik madde demir gibi birçok madde bakımından farklılıklar olduğunu gösterir. Tarlanın bir kısmı düz bir kısmı eğimli olabilir veya tarlanın bir kısmı çorak, diğer bir kısmı nispeten daha verimli olabilir. Eğer aynı tarlanın içinde böyle farklı yerler varsa, bu alanlardan da ayrı-ayrı toprak örneği alınmalıdır.” diye konuştu.
TOPRAK ÖRNEĞİ ALINMAMASI GEREKEN YERLER…
Toprak örneği alınmaması gereken yerlere de işaret eden Yıldız, Toprak örneğinin alınacağı alan belirlendikten sonra toprak almak için küreğin batırıldığı nokta eğer; harman yeri veya hayvan yatmış yer ise, önceden gübre yığılmış yer ise, sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yer ise, hayvan gübresinin bulunduğu nokta ise, tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktaları ise, dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları ise, sıraya ekim yapılan ürünlerde sıra üzeri ise, binalara yakın alanlar ise, özellikle meyvecilik, kavakçılık gibi ağaç yetiştirmek için ayrılan araziler hariç, tarlada bulunan birkaç ağacın altından, toprak örneği alınmamalıdır.”