ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>EKONOMİ
29 Nisan 2011 Cuma - 07:33

Çiftçilere toprak analizi uyarısı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, ekim dikim ve gübreleme yapma hazırlığında olan çiftçilere ‘analiz’ uyarısında bulundu.

Çiftçilere toprak analizi uyarısı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, ekim dikim ve gübreleme yapma hazırlığında olan çiftçilere ‘analiz’ uyarısında bulundu.
Yeni dönem bitkisel ürünlerin daha kaliteli ve bol olmasının, toprağın sağlık durumuyla doğrudan ilgili olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, Erzurumlu çiftçilere kaliteli ve bol ürün elde etmeleri için ‘toprak analizi’ tavsiyesinde bulundu. Çiftçilere, ekim, dikim ve gübreleme yapmadan önce usulüne uygun toprak örnekleri alıp analize göndermeleri ve ona göre gübreleme programı uygulamalarını tavsiye eden Nesrin Yıldız, bitki yetişme süresince bitkinin yaprak ve ürün kalitesinin gözlemlenmesinin de, büyük bir önem taşıdığını söyledi. “Dengeli gübreleme, kaliteli ve bol ürün almanın, bilinçli tarımın olmazsa olmazıdır” diyen Prof. Dr. Yıldız, dengeli gübreleme ve sağlıklı bitki yetiştirmek için, hem bitkinin, hem de o bitkinin yetiştirildiği toprağın analiz edilmesinin gerektiğini kaydetti. Yıldız, “Toprak analizleri ile sadece toprağın verimlilik durumları belirlenirken, bitki analizleriyle hem bitki hem de o bitkinin yetiştirildiği ortam hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Toprakta yeter miktarda bitkiye yarayışlı besin maddesinin bulunmasından çok, o besin maddesinden bitkinin ne oranda yararlandığı ya da yararlanıp yararlanamayacağı önemlidir.” diye konuştu.
TOPRAK HER YERDE AYNIYMIŞ GİBİ GÖRÜNEBİLİR, FAKAT…
Toprak analizlerinden beklenen yararın sağlanabilmesinin her şeyden önce toprak örneğinin kurallara uygun bir şekilde alınmış olmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Yıldız, “Bakıldığında toprak her yerde aynıymış gibi görünmekte, ancak bu durum yanıltıcı olmaktadır. Aynı tarla içerisinde gerek toprağın gerekse arazinin görüntüsünde belirgin bir farklılık varsa, bu farklılıkların görüldüğü her bir alandan bağımsız toprak örneğinin alınması gereklidir. Ayrıca, unutulmaması gereken bir nokta da, ‘komşum benim tarlanın yanındaki tarlasını analiz ettirdi, tarlalar komşu olduğu için onun sonuçlarını ben de kullanabilirim’ şeklindeki bir düşünceye asla yer verilmemesi gerektiğidir.” ifadelerini kullandı.
Değişik tarlaların topraklarında farklı miktarlarda bitki besin maddesi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nesrin Yıldız, bunun için her tarladan ayrı-ayrı toprak örneği alınmasının şart olduğunu söyledi.
“AYNI TARLA İÇERİSİNDE FARKLI ALANLARDAN FARKLI ÖRNEKLER ALINMALI”
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Aynı tarla içinde, değişik özellik gösteren kısımlar bulunabilir. Mesela tarla toprağının bir kısmı açık renkli, diğer bir kısmı koyu olabilir. Bu renk farklılığı bize tarlanın bu iki kısmında organik madde demir gibi birçok madde bakımından farklılıklar olduğunu gösterir. Tarlanın bir kısmı düz bir kısmı eğimli olabilir veya tarlanın bir kısmı çorak, diğer bir kısmı nispeten daha verimli olabilir. Eğer aynı tarlanın içinde böyle farklı yerler varsa, bu alanlardan da ayrı-ayrı toprak örneği alınmalıdır.” diye konuştu.
TOPRAK ÖRNEĞİ ALINMAMASI GEREKEN YERLER…
Toprak örneği alınmaması gereken yerlere de işaret eden Yıldız, Toprak örneğinin alınacağı alan belirlendikten sonra toprak almak için küreğin batırıldığı nokta eğer; harman yeri veya hayvan yatmış yer ise, önceden gübre yığılmış yer ise, sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yer ise, hayvan gübresinin bulunduğu nokta ise, tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktaları ise, dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları ise, sıraya ekim yapılan ürünlerde sıra üzeri ise, binalara yakın alanlar ise, özellikle meyvecilik, kavakçılık gibi ağaç yetiştirmek için ayrılan araziler hariç, tarlada bulunan birkaç ağacın altından, toprak örneği alınmamalıdır.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan Turizm atılımı
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 'İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm ...
Tarımın nabzı Narman’da attı
Narman Ziraat Odası başkanlığı tarafından organize edilen “1. Narman Çiftçi ...
Kırsal Kalkınmada başvuru rekoru
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında makine ve ...
 
Ilıcalı ‘dan kalite eleştirisi
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı ...
STK’lar arasında güç birliği
Erzurum Girişimci işadamları Derneği (ERGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ...
Ticaret Müşavirleri Erzurum’da toplanacak
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ve Atatürk ...
 
İşadamlarına yatırım çağrısı
Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında ...
Aydın’dan Sanayi Sicil Belgesi uyarısı
Erzurum’da sanayi sicil belgesine sahip 170 firmadan 72’sinin yıllık işletme ...
SODES Başvuru süresi uzatıldı
Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında sunulacak proje teklif süresinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva