ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>EKONOMİ
29 Nisan 2011 Cuma - 02:29

Tarımın nabzı Narman’da attı

Narman Ziraat Odası başkanlığı tarafından organize edilen “1. Narman Çiftçi Kongresi” yoğun ilgi gördü. Ziraat Odası Atasoy, Narman Ziraat odası olarak Narman çiftçisinin hizmetinde olduklarını belirterek, “Narman çiftçisine daha iyi hizmet edebilmek için düzenlenen çiftçi kongresinin yanı sıra, SODES, KUDAKA ve AB projeleri hazırlayacağız.” dedi.

Tarımın nabzı Narman’da attı

ERZURUM gazetesi
 Narman Ziraat Odası başkanlığı tarafından organize edilen “1. Narman Çiftçi Kongresi” Narman Kaymakamı Atakan Atasoy, Atatürk üniversitesi Narman Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri, Narman Ziraat Odası Başkanı Hilmi Atasoyu, Tarım İlçe Müdürü Salim Pehlüvan, köy Muhtarları, çiftçiler, KUDAKA ve SGK’dan uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.
TARIM KONGRESİ
Narman Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen Kongre kapsamında düzenlenen panelin yöneticiliğini Narman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Metin Turan yaparken kongrenin koordinatörlüğünü Aytekin Atasoyu üstlendi.
ATASOY’UN SUNUMU
Kongrenin açılışında konuşan Narman Ziraat Odası başkanı Hilmi Atasoy, Narman Ziraat odası olarak Narman çiftçisinin hizmetinde olduklarını belirterek, “Narman çiftçisine daha iyi hizmet edebilmek için düzenlenen çiftçi kongresinin yanı sıra, SODES, KUDAKA ve AB projeleri hazırlayacağız. Önümüzdeki hafta içerisinde SODES kapsamında hazırladığımın çiftçi eğitim projesini ilgili makamlara sunacağız. Proje kabul edilirse ekim ayı itibariyle projeyi uygulamaya koyacağız” dedi.
DURMUŞ’TA DEĞERLENDİRME
Kongre kapsamında düzenlenen panelde ilk sunumu SGK il Müdür Yardımcısı Nizamettin Durmuş yaptı. Tarım sigortalılığı konusunda çiftçileri bilgilendiren Durmuş, 2008 yılında yürürlüğe giren yeni yasayla tarımsal faaliyette bulunan tüm çiftçilerin zorunlu sigortalı sayıldığını belirterek “Bu tarihten önce Ziraat odaları, tarım kredi kooperatifleri, pancar kooperatifleri gibi meslek kuruluşlarına üye olan çiftlerimiz kendi durumlarını belgelemeleri halinde sigortalılık kapsamına alınacak” dedi.
Durmuş, Tarım sigortası kapsamında prim ödeyen çiftçilerin primlerinin ortalama 160 lira olduğunu söyledi. Çiftçilerden talep gelmesi halinde bu primlerin yükseltilebileceğini vurgulayan Durmuş, “Yüksek prim ödeyen çiftçilerimizin emekli aylığı ödedikleri prime paralel olarak daha yüksek miktarlarda olacaktır” diye konuştu.
CENGİZ ARICILIĞI ELE ALDI
Nizamettin Durmuş’un ardından söz alan Narman Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Cengiz “Arıcılık” konusunda çiftçilere bilgi verdi. Arıcılığın Narman’da büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Cengiz, Narman çiftçisinin büyükbaş hayvancılığın yanı sıra ikinci bir iş kolu olarak arıcılık faaliyetlerine ilgi göstermesi gerektiğini dile getirdi. Bal üretiminde verimin yükseltilmesi konusuna da değinen Cengiz, bal üretiminde kolonilerdeki ana arının genç olması verimi artıran önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti.
DAŞÇI KABA YEMLE İLGİLİ İBİLGİ VERDİ
Kaba yem üretimi konusunda çiftçileri bilgilendiren Narman Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mahmut Daşcı, en iyi kaba yem kaynağının yem bitkileri olduğunu belirterek, “ Hayvan beslemede en ucuz kaynak yem bitkileridir. Yem bitkileri ucuz olmasının yanı sıra toprağın organik maddesini artırılması noktasında da önemli işlevler görmektedir. Yem bitkilerinin başlıcaları olan yonca, korunga, fiğ türü gibi yem bitkileri toprağa azot sağlayıp, toprağı erozyona karşı korurlar” dedi
İSTATİSTİKİ BİLGİ
Yonca, korunga, fiğ, silajlık mısırın ekonomik değeri üzerinde istatistikî bilgiler veren Daşcı daha sonra şöyle devam etti: “Çiftçilerimizin üreteceği slajlık yem bitkileri ile kış aylarındaki hayvanların sulu yem ihtiyacı büyük oranda karşılanır. Slajlık yapılan otlar kolay yenebilir ve sindirilebilir hale getirilir. Bu şekilde beslenme bozuklukları azaltılır ve yaprak kırılması ile görülen kayıplar önlenmiş olur”
Yrd. Doç. Dr. Mahmut Daşcı’nın sonra söz alan Yrd. Doç. Dr. Sinan Kopuzlu, Türkiye istatistik kurumu tarafından açıklanan verilere göre son yıllarda küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını belirterek, “Çoban bulma zorluğu ve çoban ücretlerinin yüksek olması, Bayanların koyunculuk faaliyetlerinin yürütmeme istekleri, Yetiştiricilerin koyun- kuzu kesimlerinde zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşaması, Koyun kuzu kesimlerinde et fiyatlarının arzu edilen fiyatlarda olmaması gibi nedenler küçükbaş hayvan sayısındaki azalmanın temel nedenleridir” diye konuştu.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN DURUMU
Narman ve köylerinde özellikle sığırların tamamen değerlendiremediği dağlık ve meyilli otlatma alanlarının mevcut olduğunu dile getiren kopuzlu Narman çiftçisinin sığırcılık yanında koyunculuğa yönelmesi gerektiğini ifade etti. Kopuzlu, koyunculuk faaliyetlerinden elde edilecek verimin yükseltilmesi konusuna da değinen kopuzlu daha sonra şöyle devam etti:
“Verimin yükseltilmesi için koyun ırklarının ıslahı çalışmalarına ek olarak Koyun yetiştiriciliğinin karlılığın sağlanması ve koyunculuğun geliştirilmesi için birim hayvandan sağlanan verimlerden elde edilen gelirlerin artırılması gerekmektedir. Bunun için çevre şartlarının iyileştirilmesinin yanı sıra genotipin (ırkında) de ıslah edilmesi gerekmektedir. Nitekim yıllardır ilimizde ve Narman’da yapılan kontrolsüz çiftleştirme o ırkın safiyetini zaman içinde bozmuş ve verimlerini de o nispette azaltmıştır.”
TURAN’DAN SONUÇ BİLDİRGESİ
Kongre kapsamında düzenlenen panelin yöneticiliğini yapan Narman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Metin Turan Kopuzlunun ardından gübreleme konusunda bir sunum yaptı. Başarılı bitki yetiştiriciliği için gübrelemenin şart olduğunu belirten Turan, “Bitkilerin kaldırdığı besin maddelerinin toprağa ilavesine katkıda bulunmak, yağmur ve sulama sularıyla kaybolan besin maddelerinin geri kazandırılmasını sağlamak için gübreleme yapılmaktadır. Fakat gübreleme doğru yapılmazsa topraktaki verim düşer. Dengesiz gübreleme ve sulama gibi nedenlerle toprak verimliğini hatta üretkenliğini de zamanla kaybedebilir.” diye konuştu. Organik gübrelemenin kısa vadede kimyasal gübrelere göre veriminin düşük olduğunu fakat uzun vadede organik gübrelemenin daha verimli olduğuna vurgu yapan Turan, özellikle ahır gübrelerinin nasıl kullanılması gerektiğini örnekler vererek anlattı.
TARIMA KUDAKA YAKLAŞIMI
Kongre kapsamında son olarak Kuzey Anadolu Kalkınma Vakfı proje uzmanlarından Fatih Sert söz aldı. Sert, KUDAKA hakkında çiftçilere kısa bilgiler verdikten sonra Çiftçilerin KUDAKA projelerinden nasıl faydalanabileceğini anlattı. Sert, Özellikle modern hayvancılık işletmelerinin kurulması aşamasında çiftçilere ciddi destekler verildiğini belirtti. Çiftçilerin bu desteklerden haberdar olsalar bile desteklerin projelendirmesi aşamasında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Sert, KUDAKA olarak çiftçilerin yapacağı projelere her türlü danışmanlık desteğinin ücretsiz olarak verildiğini söyledi. Proje yazımı konusunda çiftçilere kısa bilgiler veren Sert, Ziraat odası gibi sivil toplum kuruluşlarının kendilerine başvurmaları halinde proje yazımın konusunda seminerler düzenleyebileceklerini ifade etti. Kongre plaket töreninin ardından sona erdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Eren 29 Nisan 2011 Cuma 09:58

Narman ilçemizin böylesi bir etkinliğ gerçekleştirmesi çok önemli bir gelişmedir. Narman'ın kalkınma adına kararlı bir duruşu olarak gördüm bu adımı. Düzenleyenleri kutluyorum.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırsal Kalkınmada başvuru rekoru
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında makine ve ...
Ilıcalı ‘dan kalite eleştirisi
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı ...
STK’lar arasında güç birliği
Erzurum Girişimci işadamları Derneği (ERGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ...
 
Ticaret Müşavirleri Erzurum’da toplanacak
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ve Atatürk ...
İşadamlarına yatırım çağrısı
Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında ...
Aydın’dan Sanayi Sicil Belgesi uyarısı
Erzurum’da sanayi sicil belgesine sahip 170 firmadan 72’sinin yıllık işletme ...
 
SODES Başvuru süresi uzatıldı
Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında sunulacak proje teklif süresinin ...
Pasinler’de meyvecilik atılımı
Erzurum’un Pasinler İlçe Tarım Müdürlüğünce Pasinler merkez ve köylerinde ...
Rekor düşüş…
Erzurum’da bu yılın mart ayında protestolu senet sayısı son beş yılın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva