ERZURUM gazetesi
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum'da üretilen et ve sütün kaliteli olmadığı için ulusal pazarda pay bulamadığını iddia etti.
DATÜB Başkanı Ilıcalı, Erzurum'un ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin sanılanın aksine et ve süt üretiminde Türkiye'nin merkezi olmadığını iddia etti.
Verimsiz büyükbaş hayvan ırkı nedeniyle kırmızı et üreticilerinin zarar ettiğini ifade eden Ilıcalı, bunun da rekabet gücünü yok ettiğini savundu.
Türkiye'nin önemli kırmızı et firmalarının ihtiyaçlarını, Erzurum ya da Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki diğer illerden karşılanmadığını aktaran DÜTAB Başkanı Nazmi Ilıcalı, "Maalesef Erzurum ve bölge illerindeki besiciler ulusal pazarda yer alabilecek kalite ve verimde kırmızı et üretemiyor. Et ve Balık Kurumu (EBK)’nun, Milli Savunma Bakanlığı'nın et ihaleleri ile Vakıflar'ın Kurban Bayramı nedeniyle aldığı hayvanlar olmasa besicilerimizin hali harap." diye konuştu.
SÜT KALİTESİ
DATÜB Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, üretilen sütlerin de verimsiz ve kalitesiz olmasından şikâyetçi oldu. Geleneksel yöntemlerde yapılan sağımın sütün kalitesini ve verimini düşürdüğüne vurgu yapan Ilıcalı, "Sütümüz kalitesiz. Elle yapılan sağımda sütün sağıldığı kovaya düşen hayvan dışkıları ve diğer hijyenik olmayan şartlarda sütün içindeki mikroorganizmalar hızla çoğalmakta. Sütün kalitesi de bozulmakta. Türkiye çapındaki ünlü süt firmaları bölgemizden ve ilimizden bu ihtiyaçlarını karşılamıyorsa bunun nedenlerini hep birlikte düşünmemiz gerekiyor. Süt ve kırmızı et üretiminde önümüzde tek yol var. O da organik et ve süt üretimi. Süt sağımını da sağmal cihanlarla yapıp, köylerde soğuk sistem tanklarını hizmete sokmak gerekiyor." dedi.