ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erzurum-Artvin yolunda tır kazası
 Erzurum-Artvin yolunda tır kazası
'Yunus Emre' ilmek ilmek anlatıldı
'Yunus Emre' ilmek ilmek anlatıldı
 AK Parti binasına saldırıda bulunan 2 kişi tutuklandı
 AK Parti binasına saldırıda bulunan 2 kişi tutuklandı
 Ardahan'da eğitime kar engeli
 Ardahan'da eğitime kar engeli
Buz tutan Kars Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi
Buz tutan Kars Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Aralık 2017 Pazartesi - 10:50

Çift başlı kartal sırrını koruyor

Tarihteki ve günümüzdeki, çok farklı dillere, kültürlere ve dinlene mensup birçok medeniyetlerin simge olarak çift başlı kartalı kullanmasının nedeni açıklanamıyor

Çift başlı kartal sırrını koruyor

Tarihteki ve günümüzdeki, çok farklı dillere, kültürlere ve dinlene mensup birçok medeniyetlerin simge olarak çift başlı kartalı kullanmasının nedeni açıklanamıyor.
Anadolu’da Selçuklular başta olmak üzere bir çok Müslüman Türk beyliğinin kullandığı, dünyada ise farklı din, ırk ve dillere mensup bir çok medeniyetin hem tarihte hem de günümüzde kullandığı çift başlı kartal simgesinin ve bu medeniyetlerin aralarındaki bağın sırrı halen çözülemiyor.
Günümüzde halen Erzurum, Konya ve Sivas gibi Selçukluya ev sahipliği yapmış bir çok kentte kullanılan bu simge aynı zamanda, İspanya, Arnavutluk, ABD, Almanya gibi bir çok ülkede kullanılıyor. Simge en belirgin şekilde Arnavutluğun, Karadağ ve Sırbistan’ın bayraklarında, Yunanistan’ın AEK futbol takımının armasında, Girne Amerikan Üniversitesinde kullanılıyor. Çift başlı kartal Polis Teşkilatımızın armasında da kullanılıyor.

Nedeni bilinmiyor
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Kaya, çift başlı kartal simgesinin bu toplumlara yayılmasının nedeninin bilinmediğini söyledi. Kaya, “Çift başlı kartal geçmişte Mezopatamya, Anadolu, İran, Avrupa, Amerika hatta uzak doğuda bile kullanılan ekinografilerden bir tanesidir. Simge ve işaret olarak kullanılmıştır. Ama buralarda birbirleri ile etkileşim şeklinde mi yayılmıştır. Bununla ilgili birçok değişik görüşler var ama tam net cevap veremiyoruz. Bu toplumlarda nasıl yayıldığı net olarak bilinmemektedir. Çünkü bu toplumlarda ırki olarak dil veya din olarak da bir birleri ile bağlantı olmamasına rağmen bütün bu toplumların hepsinde hemen hemen kullanıldığını görmekteyiz. Bu toplumların günümüze olan uzantılarında da bu çift başlı kartalı görüyoruz. Amerika’da ve yahut da Bizans döneminde bugün uzantısı olarak Yunanistan’ın bazı bölgelerin de yine çift başlı kartala ait bayraklar görmekteyiz. Almanya’da yine bazı takımlarda birçok şirketlerde sembol olarak bu çift başlı kartalın kullanıldığını görmekteyiz” dedi.

Türklerde gücü simgeliyor
Kaya, çift başlı kartalın Müslüman Türklerde gücü simgelediğine dair kayıklar bulunduğunu ifade ederek, “Ömer Hayyam’ın Nevruzname adlı eserinde çift başlı kartaldan bahsetmiştir. Burada muhteşem bir hayvan olarak bahsetmiştir. Kartal büyük bir hayvandır mesela çift başlı kartalın kargadan bir farkı olarak hal, hareket ,davranışları itibarı ile gücü sembolize etmiştir. Bundan dolayı da hükümdarlık alametlerinden birisi olarak bu şekli kullandıklarını görmekteyiz. Bu sembolün Selçuklularda da kullanıldığını görüyoruz. Bunun Selçukluların bir hükümdarlık alameti olarak sürekli kullanıldığını söylemek bir tarihi yanılgıdan ibaret olur. Çünkü hükümdarlar değiştikten sonraki alametlerde değişiklikler görmekteyiz. Her zaman aynı alametlerin sonra gelen hükümdar tarafından da kullanılmadığını görmekteyiz. Mesela Selçuklularda geçmişte bayrakların üzerinde ok ve yayı görürken daha sonraki dönemlerde çift başlı kartalı görebiliyoruz” dedi.

Türk beylikleri de kullanmış
Kaya, çift başlı kartalı Selçuklu devletinin yanı sıra Selçukluya bağlı olmayan Türk beyliklerinin de kullandığının altını çizerek, “Selçukluların dışında beyliklerin yapmış oldukları eserlerde de çift başlı kartalı görmek mümkündür. Divriği’deki Mengücekli eseri olan Melik Ahmet Gazi yaptırılmış olan Ulu Camide de çift başlı kartalı görüyoruz. Saltuklu eseri ola Mama Hatun Türbesi’nde de çift başlı kartalı görebiliyoruz. Konya’daki İnce Minareli Medrese’de de görebiliyoruz. Yani beyliklerde de gördüğümüzden dolayı bunu Selçuklulara ait bir hükümdarlık alameti olarak değerlendirmek yanlış olur. Dönem dönem kullanılmış olabilir. Sultan Alaeddin Keykubat döneminde en somut örneği Kudabadat Sarayındaki bir çini üzerinde çift başlı kartalı görmekteyiz ve üzerinde sultan tabiri vardır” dedi.

ABD’de de kullanılıyor
Çift başlı kartalın günümüzde bir çok ülkede olduğu gibi ABD’de de kullanıldığına dikkat çeken Kaya, “Bunun dışında İbni Bibi’de bir eserinde çift başlı kartala yer vermiştir. Bu iki üç işaretten yola çıkarak Selçuklu hakkında bu temayül izlenmiş olsa da dediğim gibi her zaman geçerli olmamıştır. Dönem dönem farklı semboller ve işaretler bayraklarında veya tarihi eserlerinde kullanılmıştır. Yine dediğimiz gibi bütün toplumlarda genellikle hükümdarlar veya başkanların kartalı bir güç sembolü olarak gördüklerinden dolayı kullanıldığını düşünmekteyiz. Amerika’da da bu amaçla kullanıldığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Çift başlı kartalın en yoğun olarak kullanıldığı, geçmişte Selçuklu devletine başkentlik yapmış olan Sivas’ta vatandaşlar simgeyi çok yakından tanıdıklarını ama ne anlama geldiğini bilmediklerini belirttiler.

 

 
"25 terörist etkisiz hale getirildi"
 
TFF 1. Lig'de ilk yarı istatistikleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“İngilizler yağmalayacaktı”
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed’in Kutsal ...
TÜGVA'dan Sarıkamış Şühedasına vefa
TÜGVA İzmit Temsilciliği tarafından düzenlenen “Enderun Buluşmaları”nın ...
Türkçenin yazım sorunları ele alındı
2017 Türk Dili Yılı kapsamında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde,19-20 ...
 
Türkez, Güneş Vakfı’nın konuğu oldu
Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma Günü Konferanslarının ...
TDED İletişim gerçeğini gündeme taşıdı
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nde eğitimci-şair Vildan ...
Çomaklı Beyaz Şehrin Sultanlarını anlattı
Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşi programına ...
 
Türkçenin yazım sorunları masaya yatırılıyor
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde ...
Yücelik teşvik öngörülerini aktardı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Ergüney'den Yerli Otomobil üretim talebi
Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva