ERZURUM gazetesi
Türkiye'de 20'ye yakın ilde faaliyet gösteren ve 40 bin kişiye istihdam sağlayan çağrı merkezleri sektörü Bakanlar Kurulu kararıyla teşvik kapsamına alındı.
14 Nisan 2011 tarihli ve 27905 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, 2011/1597 nolu Bakanlar Kurulu Kararı'na göre 4. Bölge'de yer alan ve asgari yatırım tutarı 1 milyon TL olan çağrı merkezleri teşvik kapsamına dahil edildi. Türkiye'de bugün itibariyle 40 bin kişiye istihdam sağlayan ve toplam yatırım tutarının son 5 yılda 200 milyon TL'ye ulaştığı çağrı merkezi sektörünün 2015 yılında 85 bin kişiye iş olanağı sağlaması bekleniyor. Teşvik kapsamına alınan çağrı merkezi sektörü Anadolu'da bugüne dek
yaklaşık 50 milyon TL yatırım gerçekleştirmiş bulunuyor.
PEKKAN’DAN DEĞERLENDİRME
Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Pekkan, Dernek olarak gerçekleştirdikleri yoğun temasların netice verdiğini ve Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararın sektörün önünü açacağını belirterek şunları söyledi:"Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) olarak en önemli kuruluş hedefimiz olan çağrı merkezi sektörünün diğer sektörler gibi devlet tarafından tanımlanması ve yatırımlarımızın teşvik unsurlarıyla desteklenmesi konusundaki çalışmalarımız sonuç verdi. Alınan karar ve belirlenen asgari yatırım tutarı, Dernek olarak ilettiğimiz kanun önerisinin dikkate alındığını gösteriyor. Daha önce devlet tarafından tanımlanmamış olan sektörümüz için bu karar ile diğer sektörlerde olduğu gibi Ulusal Faaliyet ve Ürün Sınıflaması kodu belirlenerek (6420.0.99) kapsama dahil edilmiş bulunuyor. Yetkili mercilerle yürüttüğümüz görüşmelerde hem sektördeki firmaların gereksinimlerini dile getirdik hem de daha etkili bir sektör oluşturabilmek adına ihtiyaç duyulan konulara dikkat çektik. ÇMD olarak bu süreçte katkı sağlayan ve gerçekleştirdiğimiz temaslarda bizlere kulak veren herkese teşekkür ediyoruz."
DEVLET TARAFINDAN TANIMLANAN SEKTÖR
Pekkan, bugün gelinen noktada çağrı merkezleri sektörünün artık Devlet tarafından tanımlanmış bir sektör konumuna ulaştığına dikkat çekerek, "Bu durum bizlere büyük mutluluk veriyor, çünkü sektörümüz gerek istihdam gerekse ekonomi adına yarattığı değerle ülkemize önemli katkı sağlıyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte sektörümüzün önünün daha da açıldığını görüyor ve bölgeye katkı yapacak etkili yatırımlar gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda 4. Bölge'ye yönelecek çağrı merkeziyatırımlarının 100 milyon TL'yi aşacağını öngörmekteyiz. 4. Bölge'de bulunan illerde yer alan çağrı merkezlerinde bugün itibariyle 4 bini aşkın kişi görev yapıyor ve bu rakamın 2015 yılına dek yüzde 270 artış göstermesini bekliyoruz" dedi.
Uygulama kapsamında çağrı merkezleri de 4. bölgede vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği gibi teşvik unsurlarından yararlanabilecekler.
4. Bölge'de 31 Aralık 2010 tarihine kadar başlayan yatırımlar için yatırıma katkı oranı yüzde 60 olurken, uygulanacak kurumlar vergisinde yüzde 90 oranında indirim saptanmış bulunuyor. 4. Bölge'de 31 Aralık 2011 tarihine kadar başlayan yatırımlar için ise yatırıma katkı oranı yüzde 55, uygulanacak kurumlar vergisinde yüzde 90 indirim oranı belirlendi. İndirilen kurumlar vergisi tutarı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli vergi uygulamasına devam edilecek.
4. Bölge'de 31.12.2011 tarihine kadar başlayan yatırımlarda SSK primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Hazine tarafından karşılanma süresi 7 yıl, 1 Ocak 2012 tarihine kadar başlayan yatırımlar için ise 5 yıl olarak saptandı.
Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli kredilerin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 70'ine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının, 4. Bölge'de yapılacak yatırımlarda Türk Lirası cinsi kredilerin 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin iki puanı Müsteşarlıkça da uygun görülmesi halinde azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilecek.
Asgari 1 milyon TL yatırım gerçekleştiren çağrı merkezlerinin teşvikten yararlanılabileceği 4. Bölgede yer alan iller şu şekilde sıralanıyor: Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt.