ÇİFTÇİ ORGANİK TARIMA SICAK BAKMIYOR
Erzurum’da yetiştirilen ürünlerin yüzde 70 oranında organik olduğunu açıklayan Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Erzurum çiftçisinin Pazar sorunu sebebiyle organik tarımdan çekindiğini anlattı.
ERZURUM’DAKİ ÜRETİM ORGANİK TEMELLİ
Organik tarımda verimin inorganik ürün gibi olmadığını, bunun da çiftçiyi kararsız hale soktuğunu söyleyen Harmandar: “çiftçi önce piyasayı görmek istiyor. Pazar endişesi had safhada. İşin sonundan emin olunmadan organik tarıma girmek düşüncesini taşıyanların sayısı az. Genelde bütün çiftçimiz Pazar ve piyasa görmek istiyor” şeklinde konuştu.
Erzurum’da yapılan tarımsal üretimin organik olduğunu kaydeden Harmandar: “Erzurum'da organik tarım 30 yıldır hazır halde duruyor. Önemli olan piyasa bulmak. Organik ürettiğimiz ürünlere piyasa bulmamız çok önemli. Piyasa kurulamadığı için çiftçi ürettiği ürün elinde kalır korkusuyla organik tarımı kendisine yakın görmüyor" dedi.
BESİCİYİ ZOR DURUMA SOKTU
Hayvancılık sektöründe büyük sıkıntıların yaşandığını kaydeden Harmandar, özellikle hayvan kaçakçılığı ve şarbon iddialarının bu sektörü Erzurum’da zor durumda bıraktığını, üretimi baltaladığını söyledi. Harmandar, Et ve Balık Kurumunun besicilere verdiği vaatleri yerine getirmemesi de besicileri zor duruma soktuğunu öne sürdü.
EBK İHTİYACA CEVAP VEREMİYOR
Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar "Geçen yıl 7 milyon 250 bin liraya tosun kesilebiliyordu. Şimdi ise ancak 6 milyon liraya kesiliyor. Milli Savunmanın et ihtiyacını Et ve Balık Kurumu karşılayamadı. Diğer illerde de Et ve Balık Kurumu kapandı. Şimdi Erzurum'da bulunan EBK 13 ile hayvan kesimi yapıyor. Bu nedenle ihtiyaçlara yeteri kadar cevap veremiyor" dedi.