Geçtiğimiz yıl fiyatları astronomik rakama ulaşan kuru soğan fiyatları, bu yıl düşüşte. Satıcılar fiyatların düşmesine rağmen talebin azlığından yakınıyorlar.
KURUSOĞAN SATICILARI DERTLİ
Kışlık soğan satışlarının durgun olduğunu belirten satıcılar, halkın alım gücünün olmamasının soğan satışlarını da durdurduğunu belirtiler. 6-7 yıl öncesindeki satışlarla bu seneki satışlar arasında çok fark olduğunu anlatan soğan satıcıları, çuvalı 5 milyon lira olan soğanı vatandaşın almakta zorlandığını söylediler.
KIŞLIK KİLER GELENEĞİ BİTTİ GİBİ
Erzurum’un geleneksel kiler sebzesi olan soğan’ın eski gibi saklamalık olarak alınmadığını, bunun da halkın alım gücü düşüklüğüyle, modern evlerde soğan saklama güçlüğünden kaynaklandığını vurgulayan soğan satıcıları, halkın artık kilo işi soğan aldığını ve kiler geleneğinin ortadan kalkmakta olduğunu anlattılar.
Erzurum’da kışlık kuru soğan yetiştiriciliği olmadığı, bu sebeple de Tokat Zile ve Amasya Suluova’dan kuru soğan getirerek pazarladıklarını söyleyen satıcılar, fiyatların düşük ama ilginin az olduğunu belirtiyorlar
KARSLI: “KURU SOĞAN SATIŞLARI DURGUN”
Soğan satıcısı Gökan Karslı, pazarladıkları ürünün Tokat-Zile'den geldiğini ve 20 killuk çuvalının 5 milyon liradan halka satıldığını söyleyerek: “Geçtiğimiz senelerde soğan yetiştiricilerinin elinde soğan kalmıyordu. Ancak şimdi öyle değil. Arabası olan satıcı gelip satıyorsa soğanlarını elinden çıkarabiliyor, eğer imkanı yoksa soğanları da elinde kalıyor. Bir aydır Erzurum'dayız ancak doğru düzgün soğan satış yapamadık. Soğana Erzurumlunun talebi gerçekten düşüş içinde. Vatandaş gelip sadece fiyat soruyor. 6-7 sene önce buraya geldiğimize arabamızda soğan kalmazdı, şimdi ise satamıyoruz.” dedi.
UYGUR: ”VATANDAŞ ÇUVALI BIRAKTI, KİLOYA YÖNELDİ”
Soğan Pazarlamacısı Burhanettin Uygur’da soğanı çuval işi olarak 5 milyon liradan halka sattıklarını fakat alışverişte ciddi bir durgunluk gözlemlediklerini bildirdi. Uygur:” Yaklaşık 2 aydır Erzurum'dayız ancak Tokat-Zile'den getirdiğimiz soğanları satamıyoruz. İnsanların fazla talebi yok. Gelen müşteri fiyat soruyor. Fiyatı söylediğimizde de pahalı buluyor. Bize soğan çuvalı 3 milyon 800 bin liradan mal oluyor. 5 milyon liradan da satışa sunuyoruz. Zarar ettiğimiz bile oluyor. Ancak vatandaşların alım gücünün çok az olmasından dolayı fiyatlar pahalı geliyor.” ifadeleriyle halkın talebindeki düşüşü kaydetti.