Yirmi beş yıla yaklaşan bir zaman diliminde, yazının yanı sıra, değişik dergilerde şiirleri yayımlanan şair ve yazar İsmail Bingöl, uzun bir aradan sonra, şiirlerinin bir bölümünü, “Ay Düşleri” adını verdiği kitapta bir araya getirdi.
Ares Yayınları tarafından basılan kitaptaki şiirler, yıllar içerisinde Kırağı, Akademi, Kalem Ve Onur, Düşünce Ve Sanatta Adım, Çizgi, Ay Vakti Türk Edebiyatı, Dergâh, Lika, Sühan, Mortaka, Beyazdoğu,Tarih Yolunda Erzurum, Erzurum Sevdası, Bizim Külliye,Az Edebiyat, Buruciye Gibi Değişik Dergilerde; Edebistan, Dergisi, Turkedebiyatı, Turkuler, Sanatalemi.Net, Ögretmenlersitesi, Şiraze gibi edebiyat ve kültür sitelerinde yayımlandı.
TÜRKÜLERDE YAŞAYAN ŞEHİR ERZURUM
Yayına hazır başka eserleri de olan şair ve yazarın, daha önce, yaşadığı şehirle ilgili yazdığı portre ve denemelerini bir araya getirdiği “Türkülerde Yaşayan Şehir Erzurum” adlı kitabının ardından yayımladığı ikinci kitabı. Kendisinin seçtiği şiirlerden oluşan kitabın girişinde yazdığı birkaç cümle, bir anlamda şairin, şiirle uğraşmasının sebebini de açıklıyor,
“İnsanların hemen her şeyi karşılık bekleyerek yaptığı çağımızda; elle tutulur karşılığı olmayan böyle bir uğraşa gönül vermek, maddî ve manevî birikimini, kelimelerin dostluğunu elde etmeğe hasretmek zordur. Şiir bu zorluğu göğüslemek isteyenlere ram olur ve şiire vurgun yürekler, daha bir şefkatle yaklaşırlar insanlara. Çünkü onlar acının ne olduğunu daha iyi bilir, sevgiyi daha derinden hissederler. Mısraların yumuşattığı bir yürek taşımaktadır bedenleri. Zira şiir, Alain'in de söylediği gibi; "İnsana uygun düşen bir çeşit müziktir; onun iç hareketlerini gereğince düzene sokar, gergin gövdesini gevşetir, sıkıntıdan kurtarır. Şiirin ilk etkisi ise /anlaşılmazdan önce bile/sözcüğün bütün güzel anlamlarıyla "iyilik" tir. Bir insan çığlığı olduğundan, coşturur şiir, şaşırtır; ama yatıştırır da aynı zamanda, gevşetir, karamsarlık, üzüntü ve acı içindeki kişiyi mutlandırır." Şiir belki de bunun için vardır ve bunların yaşaması için ayakta kalmalıdır.”