ERZURUM GAZETESİ
Edebiyat Fakültesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Ege Üniversitesi emekli Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, 1995-2009 yılları arasında yürüttüğü “Beçin” kazıları hakkında açıklamalarda bulundu.
Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta Ünal, Muğla`nın Milas ilçesinde bulunan Beçin Kalesi`nde ve yöresinde yaptıkları çalışmalarda önemli tarihi eserlere ulaştıklarını anlattı.
2009 yılındaki çalışmalarda kaledeki Lokman Zaviyesi ve Seymenlik alanında yoğunlaştıklarını belirten Ünal, kazılarda, Lokman Zaviyesi`nin, zaviyeden çok zaviyeli cami olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
BİR KAZI ÇALIŞMASININ BİLİMSEL SERÜVENİ
“Buradaki yapı Osmanlı`nın kuruluş ve beylikler döneminde ortaya çıkan bir tür. Kısacası özel bir yapı. Bu mekânların ibadet yeri olmadıkları ve sadece belirli din adamlarının konaklaması için düşünüldüğünü anladık” diyen Ünal şöyle devam etti:
“Beçin Kalesi`nin üç giriş kapısı var. Ancak ayakta kalan tek kapı Seymenlik alanındaki kapı. Bu kapının temelini ortaya çıkarmak için yaptığımız çalışmalarda surlara bitiştirilmiş bir dizi mekân ortaya çıktı. Bu mekânlar, muhtemelen 13. ve 15. yüzyıllar arasında yapılmış. Kapıların yer aldığı Beçin Kalesi`ndeki kazılarda, seramikler de bulduk. Bu seramikler, Türk dönemi öncesi kalede yerleşim olduğuna işaret ediyor. Burada bronz kemer tokalar ve çift başlı ejderhalı kemer takısı da ortaya çıktı. Bu eserler bizim için oldukça önemli.``
YÖREDE BİR İLK
Yörede ilk kez sivil yapılarda da çalışma yaptıklarını anlatan Ünal, şunları kaydetti:
“Beçin’deki kazı çalışmalarına 15 yıl emek verdim. 15 yıl içerisinde Beçin Definesi başta olmak üzer birçok eseri gün yüzüne çıkardık. Çok zevkli bir işimiz var. Uzun yıllar saklı kalmış eserleri bizler yapmış olduğumuz çalışmalar sonrasında gün yüzüne çıkarıyoruz. Yıllar boyunca el değmemiş eserlere ilk kez bizlerin elleri değiyor. Bu eserler üzerine yıllar sonra ilk yorumu bizler yapıyoruz. Bu çok değişik bir duygudur. Kazı çalışmalarının keyifli yanları kadar, belki de ondan daha çok olan zorlukları var. Özellikle bu yılki çalışmalarımıza hazırlık sürecinde çok zorluk çektik. Ama değdi.”
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek konferanstan sonra Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal’a bir onurluk takdim etti.