Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarıma Dayalı Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Programı kapsamında teşvik alan Yrd. Doç. Cihat Yıldız, Pasinler'de silaj paketleme tesisinin henüz yeni açılmasına rağmen çiftçinin de büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Silajın hayvanlarda et ve süt verimini de artırdığını vurgulayan Yıldız, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen Erteta Silaj Paketleme Tesisi’ni Pasinler’de hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bölge çiftçisine sözleşmeli üreticilik yöntemi ile ektirmiş olduğumuz mısırı burada 100 kilogramlık balyalara dönüştürüp hayvancılık yapan işletmelerin hizmetine sunmaktayız. Silaj fermente olmuş kaba yem. Özellikle süt sığırcılığında verimi yüzde yüze artırıyor. Makinamız 100 kilogramlık balyalar yapıyor. İlk yıl yalnızca mısırı düşündük. Önümüzdeki yıllarda yonca, ayçiçeği, buğday ektirip bunların silajını yapmayı planlamaktayız.” dedi.
“Yapılan silajlar 2-3 yıl boyunca bozulmuyor.” Diyen Dr. Yıldız silajın yağmurdan, kardan ve nemden etkilenmediğini ifade etti.
Yıldız, “Bu yüzden Karadeniz’den ciddi bir talep var. İlk yılımız olmasına rağmen çiftçilerimiz yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Yaklaşık bin dekara yakın bir silajlık mısır ektirdik. Kapasitemiz de yaklaşık 10 bin ton civarında. Proje kendi kendini geliştirebilecek üretken bir proje. Bölge illerinde de Kars, Ardahan, Ağrı, Trabzon, Rize, Giresun olmak üzere bu bölgelere sevkiyatımız var. Fiyat noktasında da diğer kaba yemlere göre yüzde 50 yüzde 60 civarında daha ekonomik bir yem. Bozulmadığı için de besiciler kuraklıktan daha az etkilenecektir.” diye konuştu.
Pasinler Gümü Köyü çitçilerinden Zekai Akçelik, 40 dönüm silajlık mısır ektiğini belirterek, “Tesisin çok faydasını görüyoruz. 100 dönüm ekebilecek kapasitem var. İleride inşallah daha fazla ekeceğim. Çiftçimizi düşünenlerden Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.