2014 yılında yapılacak Uluslararası Apıqualıty ve Apımedıca kongresinin Erzurum'da yapılması için girişim başlatıldığı bildirildi.
KUDAKA Bünyesinde Bölgedeki Tarımsal Kalkınmayı planlamak ve yönlendirmek amacıyla kurulan Eko-Agro Komitesi yaklaşık iki yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Komite STK,Üniversite,DATAE gibi bölgedeki önemli tarımsal aktörlerden oluşuyor.Komitenin çalışmaları sonucunda bölgedeki tarım sektöründe ikincil ürünlerin olmadığı ve ham madde olarak üretilen tarımsal ürünlerin başka bölgelerde bazense yurt dışında işlenerek bize onlarca kat fazla ekonomik karşılıkla geriye geldiği sorunu belirlendi.. Bu kapsamda “Bölgede üretimi yapılan ürünlerin ikincil ürünlere yönlendirilmesi ve bölgeye yeni ikincil ürün sektörünün kazandırılması” hedefi oluşturuldu. Bu hedefe hizmet etmek için bölgenin güçlü olduğu tarımsal ürünlerden başlanmasının daha doğru bir yaklaşım olacağı düşüncesiyle ilk sektör olarak arıcılık seçildi.
KUDAKA AÇIKLAMASI
KUDAKA tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada şunlar kaydedildi, “Bilindiği gibi Türkiye arıcılık konusunda oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Arı koloni sayısı bakımından Çin'den sonra Dünya'da ikinci sırada, arı ürünleri konusunda ise beşinci sıradadır. Türkiye'de ise TRA1(Erzurum-Erzincan-Bayburt) bölgesi geniş mera alanları ve kirlenmemiş çevresiyle ayrı bir öneme ve potansiyele sahiptir. Türkiye'nin bu potansiyeline rağmen, sektör katma değeri yüksek ikincil arı ürünleri konusunda oldukça geri durumdadır. Arıcılık ürünlerinin üretilmesi ve işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi, ayrıca bu ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması sektörü geliştirecek adımlardandır. Bu hedef doğrultusunda bu konuda dünyadaki ilgililerle irtibata geçilerek kendileriyle tanışma fırsatları oluşturulmuş ve gerek Türkiye'nin gerekse bölgemizin potansiyeli anlatılarak bölgemize ilgi duymaları sağlanmıştır.”
KUDAKA BİLGİLENDİRMESİ
Kudaka tarafından yapılan bilgilendirmede, İkincil arı ürünleri sektörünün özellikle "Apiterapi" amacıyla kullanıldığı kaydedilerek, “ Bal arısının ürünleri olan arı sütü, polen, bal, arı ekmeği, arı zehrinin değişik oran ve bileşimlerle hazırlanarak hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılmasına tıp dilinde 'apiterapi' adı verilmektedir.
Son yıllarda dünyada 'apiterapi' yöntemleri hızlı bir gelişme göstermeye başladı. Arıcılık faaliyetlerinden elde edilen bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehri gibi ürünler birçok hastalıklara karşı tedavi amacıyla kullanılıyor. Bal, propolis, ari sütü mükemmel bir antibakteriyel özelliğe sahip olarak gösterilirken, arı zehrinin antiromatizmal özelliği olduğu, polenler ise immünolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Apiterapi uygulamalarında ve kişisel bakım sektöründe arı ürünlerinden elde edilen 100 ün üzerinde ikincil ürün kullanılmaktadır.
Dünyada ki apiterapi uygulamaları her geçen gün önemli bir girdi sağlarken Türkiye bu sektörün getirilerinden mahrum kalmaktadır. Bu kapsamda EKO-AGRO komitesi 3 aşamalı bir hedef tanımlaması yapmıştır. Bu hedefler “farkındalık ve bilgilendirme”, “öğrenme ve uygulama”, ve “kurusal yapının oluşturulması ve sektörün başlangıcının yapılması” olarak sıralanabilir.”denildi.
İKİ OTORİTE ERZURUM’A GELDİ
Bu hedefler doğrultusunda Dünya Arıcılar Birliği (APIMONDIA) Başkanı Gilles Ratıa' ile görüşüldügü ve Erzurum'a Konferans için gelmesi konusunda ikna edildiğinin açıklandığı bilgilendirmede Ratia’nın 2010 yılında Erzurum’a getirildiği aktarıldı.. Ayrıca APIMONDIA 'nın APITERAPI Kürsüsü daimi üyesi ve Romanya APITERAPI Enstitüsü II.Başkanı Chiristina Matehescu ile görüşüldüğü, dünyada bu konudaki otoritelerden sayılan Matehescu’nun Erzurum'a gelerek Apiterapi konferansı verdiği anlatıldı.
ERZURUM SUNUMU
Dünya Arıcılar Birliği, uluslararası Apiterapi (Apiqulity ve Apimedica) kongreleri her iki yılda bir farklı ülkede yapılmaktadır. Bu kapsamda Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan Uluslararası APIQUALITY ve APIMEDICA (Apitherapy) Kongrelerine katılım sağlandı, 20 ülkeden 200 kişinin katılığı kongrede, Türkiye ve Erzurum'u tanıtımını yapan bir sunum yapılarak 2014 yılında yapılacak Uluslararası APIQUALITY ve APIMEDICA (Aphiteraphi) kongresinin Erzurum'da yapılması konusunda söz alındı.
Ukrayna Kiev’de 29 Eylül- 4 Ekim 2013 tarihleri arasında APIMONDIA Genel Kurulu ve Kongresi yapılacak. 2014 yılında yapılacak “International 5. Apimedica & 4. Apiquality Forum” un Erzurum’da yapılabilmesi için APIMONDIA Genel Kurulunun karar almasını sağlamak için Kiev’de yapılacak genel kurula katılarak lobi faaliyetleri yürütülecek ve Forumun Erzurum’da yapılması kararının alınması için gerekli çaba gösterilecek.