//ERZİNCAN’DA AŞILAMA
Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek, kampanyada planlanan hayvan sayısının en az yüzde 90’ını aşılamayı hedeflediklerini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, “Şap hastalığı ülkemiz genelinde zaman zaman etkili olan ve hayvancılık sektörüne büyük zarar veren bir hastalıktır.
Kamuoyunda bildiği gibi 2010 yılı yaz aylarında bölgemizde ve çevre illerde bir çok mihrakta şap hastalığı çıkmış ve bölge hayvancılığını negatif yönde etkilemiştir. Bakanlığımız ülke genelinde hastalığın yok edilmesi için büyük çaba sarf etmektedir. Erzincan gibi hayvancılığın önemli bir sektör olarak bulunduğu bölgelerde hayvan hastalıkları sektörün gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Biz Erzincan Tarım İl Müdürlüğü olarak hayvan hastalıkları ile etkin bir mücadele yürütmekteyiz. Ekiplerimiz bu alandaki özverili çalışmalarla hastalıkların yaygınlaşmasını önlemektedirler. Ancak hayvan hastalıklarını kontrol altında tutmak son derece zor bir iş. İlimize günlük hayvan giriş ve çıkışlarının olması bu kontrol mekanizmasını zora sokmasına rağmen elimizdeki imkanlarımızı en son noktaya kadar kullanıyoruz. 1 eylül ile 1 kasım tarihleri arasındaki 2 aylık süreç boyunca 30 kişilik hayvan sağlığı ekibimiz il genelinde köy köy ahırları gezmek suretiyle 82 bin 455 adet büyükbaş hayvanı şap hastalığına karşı aşılayacaklar. Biz Müdürlük olarak bu süreçte başta hayvan sahipleri olmak üzere belediye ve muhtarlarımızdan da kampanyamıza destek vermelerini istiyoruz. Sağlık ekiplerimiz aşılamadan bir gün önce köy yetkilileriyle görüşerek haber vermekte ve sabah 06. 00 da köylerde aşılama işlemine başlamaktadır.” diye konuştu.
//AŞILAMA YASAL ZORUNLULUK
İl Müdürü Ali Lek, şap aşısının kanunen zorunlu bir aşılama olduğuna dikkat çekerek, yetiştiricilerin bu aşıyı hayvanlarına yaptırmak zorunda olduğunu aksi halde idari para cezası uygulanacağını kaydetti. İl Müdürü Lek, şap aşısı yapılmamış hayvanların menşe şahadetnamesi ve sağlık raporu alamayacaklarını, şap aşısı yapılmamış hayvanların pazarlara ve mezbahalara girmelerinin mümkün olmadığını da söyledi. Şap aşısı yapılmayan hayvanlara menşe şahadetnamesi veren muhtar ve belediye başkanlıklarına da yasal işlemlerin yapılacağını hatırlatan İl Tarım Müdürü Ali Lek, herkesi hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunmaya çağırdı. İl Tarım Müdürü Ali Lek, kasım ayı içersinde kurban bayramının idrak edileceğini hatırlatarak hayvanlarını başka illere sevk ettirecek olan yetiştiricilerin hayvan sevk raporu alabilmeleri için sevk tarihinden en az 15 gün önce hayvanlarını şap hastalığına karşı aşılattırmalarını şart olduğunu söyledi.
İl Müdürü Ali Lek, Türk hayvancılığının gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birisi olan hayvan hastalık ve zararlılarına karşı verilen etkin mücadelenin büyük önem taşıdığını kaydederek, kampanya boyunca sabah 6 da mesaiye başlayan teknik ekiplere de teşekkür etti.