Iğdır Valisi Amir Çiçek, Tuzluca ilçesinde bulunan ve 2010 yılı sonbahar kuş halkalama sezonu devam eden Kuş Araştırma Gözlem ve Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti.
Çalışmalar hakkında bilgi veren alan sorumlusu Yakup Şaşmaz, 10 Ağustos tarihinde başlayan halkalama çalışmalarının 30 Ekim tarihinde sona ereceğini, Biyolog Selçuk İnak ile kuş halkalamaya devam ettiklerini söyledi. Şaşmaz; "Sonbahar sezonunda şimdiye kadar bin 500'ün üzerinde kuş halkaladık ve çalışmalarımız sürüyor. 30 Ekim'de sezonu kapatacağız. Bura gelen insanlar, hem kuş meraklıları gideriyorlar hem de gönüllü yardım için geliyorlar. Yani ziyaretçilerimiz hiç eksik olmuyor" dedi.
//ARAS’TA KUŞ HALKALAMA SİSTEMİ
Türkiye'deki 3 kuş halkalama istasyonlarından biri olan Aras Nehri'nin önemli doğa alanı Kuş Araştırma Gözlem ve Eğitim Merkezi'ndeki proje çalışmalarını, Kuzey Doğa Derneği, Kafkas Üniversitesi ile Iğdır Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa sürdürdüklerini söyleyen Biyolog Selçuk İnak, "Burada yapılan halkalama çalışmalarında kuş çeşidi. Kuşların göç yollarını ve kuşların ekolojisi tespit ediliyor. 250'den fazla kuş çeşidinin bulunduğu Iğdır bölgesinde kurulan bu gözlem ve eğitim evinde çalışmalar sabah erken saatlerde ve akşam gün batımından sonra yapılıyor. Türkiye'de bulunan 465 kuş türünün yarısının bu bölgede olduğu belirtiliyor. Bu alana 400 metre sis ağı kurulmuş durumda, yakalanan kuşların gaga boyutunu kanat boyutunu, ağırlığını her özelliğini ölçüyor halkaladıktan sonra serbest bırakılıyor" diye konuştu.
Iğdır Valisi Amir Çiçek ise "Iğdır'ımız, bir yanda Ağrı Dağı diğer yanda Aras Nehri ve kuş merkezi ile doğal güzelliği bol olan bir il. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım" dedi.
Iğdır Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün de, yeşillik ve sazlıktan oluşan Aras nehrinin kenarındaki merkezin 4 yıl önce kurulduğunu söyledi. Bu süre içinde 350-400 arasında değişik kuş türü tespit edildiğini anlatan Tazegün "Iğdır'da yaşayan 250 kuş türü var. Buraların sulak alan olarak korunması için koruma altına aldık. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden öğretim görevlileri araştırma ve mastır yapmak için buraya geliyor. Gönüllü olarak çalışıyor. Halkalanan kuşlar doğaya salınıyor" şeklinde konuştu.