Erzurum’unda güzergahında yeraldığı tarihi İpekyolu üzerinde deve kervanları geçirilerek, nostalji yaşatıldı. Erzurum, ipekyolu üzerinde yer alan bir şehir olmasına rağmen, etkinlik güzergahının Van, Bitlis ve Muş illeriyle sınırlı tutulması tepki topladı.
DAKA’DAN ÖRNEK ETKİNLİK
Van Valiliği, Van Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) tarafından desteklenen ve 20-24 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Van Asya İpekyolu Ticaret Sanayi Fuarı öncesinde oluşturulan deve kervanı, Muş sokaklarında dolaştı.
Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılacağı 17. Van Asya İpekyolu Turizm Ticaret Sanayi Fuarı kapsamında İstanbul'dan yola çıkan deve kervanı, geldiği Muş'ta büyük ilgi gördü.
Vali Erdoğan Bektaş ise, İpek Yolu'nun tarihteki önemine değindi. Malların doğudan batıya, batıdan doğuya İpek Yolu'ndan taşındığını belirten Vali Bektaş, "Tarihi İpek Yolu diye bir vakıa var. Doğudan batıya, batıdan doğuya mallar ve yükler İpek Yolu diye adlandırdığımız bir yol güzergahında dünyayı katediyor, tarih boyu ulaştığı yerlere ticaret, canlılık, bereket ve hayat getiriyor. Bu nakliye işi karşımızda gördüğümüz gibi devlerle, hayvan sırtlarında, başka yük hayvanlarıyla yapılıyordu. İstanbul'dan yola çıkan bir kervan işte bu projede olduğu gibi konvoyun izlediği güzergahı izleyerek İran'a, Afganistan'a, Pakistan'a, Hindistan'a ulaşıyor, sonra aynı kervan bu yolla geri geliyordu. Tarihte araçlar değişiyor ama gelenekler değişmiyor. Gene aynı şeyler geçerli, gene yükler ve mallar çeşitli taşıma vasıtalarıyla ülkelerarası, kıtalararası yolculuklar yapıyor; gittikleri yerlere ticaret, canlılık, kazanç, bereket, sevgi ve dostluk götürüyorlar. Bunu yinelemek, vurgulamak ve bu güzergahta ilimizin, bölge illerimizin değerlerini tarihi varlığını tekrar hatırlatmak için böyle bir projeyi Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde DAKA yürürlüğe koydu. Bu projenin son ayağında Van'da bir fuar yapılacak. Van'daki fuarın da gelişmesi, tanınması için böyle bir proje öngörüldü" dedi.
İPEKYOLU NEDİR?
İpek Yolu, Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur.
Milattan yüzyıllar önce Mısırlılar, daha sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergahı izleyen kervanlarla sağlanırdı. İpek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. Uzak Doğu'dan gelen ipek ve baharat, Batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynamıştır. İpek, ayrıca Doğu kültürünün Batı tarafından tanınmasını da sağlamıştır. Doğu'nun ipeği ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin'den Avrupa'ya ulaşan ticaret yollarını oluşturmuştur. Orta Çağda, ticaret kervanları, şimdiki Çin'in Şian kentinden hareket ederek Özbekistan'ın Kaşgar kentine gelirler, burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizi'ne, diğeri ile de Karakurum Dağları'nı aşarak İran üzerinden Anadolu'ya ulaşırlardı. Anadolu'dan deniz yolu ile Akdeniz ve Karadeniz (Tirebolu) limanlarından veya Trakya üzerinden kara yolu ile Avrupa'ya giderlerdi.
İpekyolu’nun Anadolu’dan Avrupa’ya bağlantı yolu iki etaplı olarak değerlendiriliyor. Bir yol Van, Bitlis ve Muş üzerinden şekillendirilirken, diğer yol, Iğdır, Kars, Erzurum ve Erzincan olarak belirleniyor.