Ahilik Kültürü Haftası Doğu Anadolu Bölgesi illerinde renkli ve coşkulu biçimde kutlanıyor.
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, “Ahilik topluma güven vererek yapılmalı” dedi.
Ahilik haftası nedeniyle Ardahan Valisi Mustafa Tekmen'i ziyaret eden Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları temsilcileri, kendilerine verilen destekten dolayı Vali Tekmene teşekkür ettiler.Vali Tekmen, uzay çağı olarak nitelendirilen günümüzde hala değişmezliğini koruyan değerlerden birinin Ahilik kültürü olduğunu söyledi.
//ERZİNCAN’DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Erzincan Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından program düzenlendi. Konferans, tiyatro gösterisi ve mehter gösterisi sergilendiği gece ikram ile sona erdi
Erzincan Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Ruhi Akman Ahiliğin en büyük özelliğinin eline, diline ve beline sahip olunması gerektiğini vurgulayarak ahiliğin büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
//AHİLİK TÜRK KÜLTÜRÜ
Erzincan Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Necmettin Ünal; ‘’Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır, Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır. Ahilik, halkın sırtından geçinenlere, bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır. Ahilikte iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar haline gelmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde "hırs" ve "tama"dan uzaklaşmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka 3 ustadan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir” şeklinde konuştu
//KARANLIK KONFERANS VERDİ
Erzincan Üniversitesi Meslek Yüksekokul Öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Sebahattin Karanlık Ahiliğin önemi konulu bir konferans verdi. Karanlık; “Ahilik felsefesi çok büyük insanlar yetiştirdi ve yetiştirmeye de devam ediyor." diyen Ali Boğa konuşmasını şöyle tamamladı: "Ama hiç başka kişi yetişmese de sadece Ahi Evran-ı Veli olsaydı bile öyle önemli bir sivil toplum projesi ki Türk milletinin iskeletini oluşturan esnafımızın bir toplum projesidir. Üstten dayatma ile değil halkın içinde bir yaşam projesi olarak ortaya çıkmış, Ahi Evran'ın koymuş olduğu projedir” dedi. Konferansın ardından Terzibaba Hazretleri’nin hayatının anlatıldığı tiyatro gösterisi ve mehter gösterisi izleyenlerden tam not aldı.
VAN'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
Van Demirciler Tornacılar Tamirciler ve Esnaf Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Karael, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Fuat Şimşek ve müdür yardımcısı Murat Keremoğlu'na birer 'Onur belgesi' verdi.
//BAYBURT’TA YILIN AHİSİ SEÇİLDİ
23. Ahilik Haftası Bayburt’ta düzenlenen programla kutlandı. Bayburt’ta ilk kez geçen yıl kutlanmaya başlanan programın bu yıl 2’ncisi gerçekleşti. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda yılın Ahisi seçilen Ziyaettin Öztürk’e kaftanını Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Selahattin Karaman giydirdi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Selahattin Karaman, Ahilik anlayışında üretimin kaliteli ve ucuz olması kuralının var olduğunu ifade ettiği konuşmasında, Ahi’yi, elde ettiği kazançla kendi geçimini sağladıktan sonra ihtiyaç sahiplerine yardım eden kişi olarak tanımladı.
Karaman “Ahilik; kardeşlik, arkadaşlık, dostluk anlamına gelen sıcak bir kelime manasında olması dolayısıyla tarih boyunca bu gelenek Anadolu da uzun yıllar yaşatılmış ve Ahilik geleneği cumhuriyet tarihine kadar da eserleriyle taşınmış durumdadır” dedi.
AHİLİK, AHLAKLA SANATIN BULUŞMASIDIR
Bayburt Valisi ve Erzurum’un da içinde yer aldığı KUDAKA’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Kerem Al ise “Tarih ve Kültürümüze ait bilgiler sığ. Kendi adıma söylüyorum, takriben 500 yıl egemenlik sürdürmüş, ekonomik ve sosyal bir düzen kurmuş, sistem hakkında çok sınırlı bilgilere sahipmişiz. 13. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın ortalarına kadar, çok ciddi anlamda hâkimiyet kurmuş bir müesseseyi sadece esnaf görüntüsü olan bir yapı olarak algılamışız. Hâlbuki bu yapının; çok kuşatıcı, bir hayat örtüsü olduğunu, felsefi temelleri olduğunu, ekonomik ve sosyal bir düzen olduğunu görüyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, ahlakla, sanatın buluşmasıdır Ahilik. Günümüzde ekonomi düzeni kar ile azami birleştirilmesi temel paradigmadır. Oysa Ahilik sisteminin yaşandığı dönemler de amaç zamanın ruhuna uygun ve farklı idi. Kimse o dönemlerde azami kar peşinde değildi. Herkes saygı ile esnaflığın geleneklerine bağlı yaşam sürme gayretindeydi. Ahilik müessesesi sadece Osmanlı döneminde değil, Anadolu’nun Türkleşmesinde de kalıcı etkileri olmuştur.”
//YASAL ÇERÇEVEDE ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ
“Tabi zamanla küresel sermaye bir çok şeyi altüst etti. Biraz önce Esnaf Kooperatif başkanımız çırak bulunamadığından yakındı. Bu sadece Bayburt’un sorunu değildir. Ama bu üzerimize düşeni yerine getirmeyeceğiz demek değildir. Bir öneri de bulundu, çırakların sosyal güvencelerinin Fon tarafından karşılanmasına yönelik. Buna bakıp, yasal çerçevede çözüm bulmaya çalışacağız. Diğer bir konu fondan yapılan yardımlar. Bu yardımlar çalışma gücü olan onurlu bir insanın kabul edeceği miktarda yardımlar değil. Fakir ailelere ancak yılda bin 500 TL’yi geçmeyen rakamlar. Onun için fon yardımlarının çalışmaya yaptığı etkiyi fazla büyütmemek lazım” diye konuştu.