ERZURUM TARİHİNDE KADINLARIN ÖNEMİ
Cumhuriyet döneminde Erzurumlu hanımlarla ilgili olarak meşhur birçok isme rastlamanın mümkün olduğuna dikkati çeken Konukçu, “Cumhuriyet döneminde yaşamış, çok önemli hizmetlerde yaşamış çok sayıda Erzurumlu hanımın varlığından haberdarız. İstanbul mezarlıklarında olduğu gibi, birçok ilin kabristanlıklarında da unutulmaya yüz tutmuş Erzurumlu hanımlarımız mevcuttur” dedi.
KAHRAMAN ANALARIMIZ
Nebiye Şenay, Hacı Aliye Babüroğlu, Neriman Ersöz ve Şefika Solakoğlu’nun, isimleri meşhur Erzurumlu hanımların önde gelenlerinden olduğunu anlatan Konukçu, Nenehatun ve Kara Fatma’nın da, kahramanlıklarıyla bilinen Dadaş kızlarından olduğunu ifade etti.
İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda medfun bulunan Babüroğullarından Hacı Aliye Babüroğlu’nun İstiklal Savaşı’nda çarpışan Topçu Subayı Reşit Rüştü’nün eşi olduğunu belirten Konukçu, “Cumhuriyeti kuranlarla birlikte üç cephede ve İstiklal Savaşı’nda çarpışan Topçu Subayı Reşid Rüştü’nün eşi ve Erzurum İl ve Belediye Encümeni ilk kadın üyesidir. Aliye Hanım, 23 Aralık 1994’te aramızdan ayrılmıştır” diye konuştu.
Emekli valilerden Vefik Kitapçıgil’in ablası olan Neriman Ersöz’ün de, Erzurum’un tanıdık bayan simalarından birisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Enver Konukçu, Sebahattin Solakoğlu’nun yetişmesinde büyük emekleri olan Şefika Hanım’ın da pek az insan tarafından bilindiğini söyledi.
KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ AÇIĞA ÇIKMAYI BEKİLYOR
Erzurumsever araştırmacıların, ‘Erzurum Kadınları’nın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarması gerektiğini vurgulayan Konukçu, “Tarihimizde önemli yeri bulunan ve bilinmeyen çok sayıda annemizin olduğu gerçektir. Bu isimlerle ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapılmalı ve Erzurumlu hanımlar, kültür hayatımıza kazandırılmalıdır” dedi.