BEYGU ERZURUM VAPURU’NU ANLATIYOR
Abdurrahman Şerif Beygu’nun, “Erzurum Şimendifere kavuştuğu gün” isimli eserinde, şehrin ulaşım araçlarıyla ilgili serüvenine yer verilirken, Atatürk’ün, Erzurum için mutlaka yapılmasını istediği demiryolu ağına özellikle vurgu yapılıyor.
Erzurum’un adının ulaşıma araçlarına verilmesi ise, bu önemli kaynağa göre 1920 yılında başlıyor. Erzurumlu bir işadamının, sahibi olduğu uçağına ‘Erzurum Teyyaresi’ adını vermesi, dönemin gazete ve mecmualarında geniş yer bulurken, adeta gelenek halini alan bu davranış, sonraki yıllarda da devam etti. Tebriz-Erzurum-Trabzon bağlantılı seferler yapan devasa yolcu vapuru da, Erzurum’un adını alan ulaşım araçları arasına girdi.
ERZURUM VAPURU’NUN POPÜLARİTESİ
Bölgeye gelen gezginlerin, bu güzergah ve vapurdan sıklıkla bahsettikleri kaydedilirken, tarihi kaynaklarda, hali vakti yerinde olanların İstanbul’a ulaşmak için Trabzon’da bekledikleri ve burada yine Erzurum adını alan bir otelde konakladıkları bilgisine yer veriliyor.
Trabzon iskelesine yanaşan vapurların en büyüklerinden olan Erzurum adlı vapur, siyah renkteki tekne, beyaz renkteki güvertesiyle tanınırken, görkemli oluşu nedeniyle yolcuların Erzurum Vapuru ile yolculuk için adeta birbirleriyle yarıştığı ifade ediliyor.
Halkın büyük ilgisini gördüğü için dönemin medyasından da yakın ilgi gören Erzurum Vapuru, 1952 yılında yaşadığı talihsiz bir kaza ile yine manşetleri teşkil eder. Karadeniz Bölgesi’nde biriken yolcularını alıp İstanbul’a dönen Erzurum Vapuru, Anadolu Hisarı önlerinde suyun cereyanına kapılır ve kuma oturur.
GEÇİRİLEN TALİHSİZ BİR KAZA
11 Mayıs 1952 yılında yaşanan kazada can kaybı olmazken, Dünya Gazetesi’nin 11 Mayıs 1952 tarihli nüshası, olayı okurlarına “Erzurum Vapuru Kuma Oturdu” başlığıyla duyurur.
İşte o haber: Bundan bir müddet evvel Karadeniz’de biriken yolcuları almaya giden Erzurum Vapuru, dün limanımıza dönmüştür. Vapur Anadolu Hisarı önlerinde suların cereyanına kapılmış ve kumluğa oturmuştur. Hadiseyi haber alan iki romorkör öğleden beri bu işle uğraşktığı halde geç vakte kadar hiçbir netice alınamamıştır. Gemide hasar yoktur. Yolcuların hepsi tahsis edilen şehir hattı vapurlarından Haydarpaşa gemisi ile alınarak rıhtıma çıkarılmıştır. Resmimiz, geminin karaya oturduktan sonraki halini gösteriyor”
Bu arada Türk Hava Yolları’na ait uçak filosunda Erzurum adını taşıyan bir yolcu uçağının bulunduğu ve hizmet vermeye devam ettiği öğrenildi.