1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nın yapıldığı ve tarihe “93 Harbi” olarak geçen Aziziye Destanı’nın filmi çekiliyor. Kat Prodüksiyon ve 24 Kare Film Prodüksiyon ortak yapımı olacak filmde çok sayıda ünlü oyuncu görev alacak. “Aziziye” ismiyle çekilecek filmin taslak metni hazırlanırken, Yapımcı Sebahattin Kat, Anadolu’nun her yanının tarihi ve doğal zenginliklerinin yanında kahramanlık öyküleriyle de dolu olduğunu belirterek, “Bize göre, Erzurum ve Aziziye kahramanlık destanlarının başladığı yerdir” dedi.
Kat Prodüksiyon ve 24 Kare Film Prodüksiyon ortak yapımı olacak ‘Belgesel Drama’ türündeki filmin sinopsisi hazırlanırken, senaryosunu Tevfik Yapıcı ve Şeyda Delibaşı yazıyor. 2010 yılının Mart ayı ile Aralık ayı arasında çekilecek film, 100 ile 120 dakika arasında olacak.
//ALASYA BAŞKAN OLACAK
Filmde ünlü sanatçı Zeki Alasya Erzurum Belediye Başkanı’nı ve Volkan Saraçoğlu da Aziziye Belediye Başkanı rolünü oynayacak.
Daha önce Erzurum’un Hınıs ilçesinde Kazım Kartal’ın rol aldığı ‘Kirve’ dizisini çeken Yapımcı Sebahattin Kat, Erzurum’un ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sunmak için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret gösterdiğini, “Kirve”de yakaladıkları başarının “Aziziye”de de tekrarlanacağına inandığını belirtti. Yapımcı Kat, kendisinin Erzurum Hınıs doğumlu olduğunu hatırlatarak, Erzurum’a olan vefa borcunu ödemeye çalıştığını vurguladı.
//PROJE AÇIKLANDI
Proje ile ilgili Erzurum Valiliği’ni Ticaret ve Sanayi Odası’nı, Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye Belediyesi’ni ziyaret eden Kat Prodüksiyon’un sahibi Sebahattin Kat, 24 Kare Film Prodüksiyon’un sahibi Ali Kaygısız ve Sanatçı Tevfik Yapıcı çekilecek filmle ilgili kapsamlı bilgi verdiler.
Filmde Levent Ülgen, Ruhi Yapıcı, Irmak Ünal, Zeki Alasya, Volkan Saraçoğlu, Tunca Yönder, Akasya Asıltürkmen, Birgül Ulusoy, Sinan Bengier, Gülay Baltacı, Murat Akkoyunlu, Aydan Burhan ve Ateş Fatih Uçan gibi yerli oyuncuların yanında Alina, İnga, Polina ve Desislava gibi Rus oyuncuların da rol alacağı belirtildi.
//BAŞKAN CENGİZ’E ZİYARET
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz’i ziyaret eden yapımcılar, Erzurum’un bünyesinde çok önemli değerler barındırdığını ve tarihe ismini altın harflerle kazıyan bir destandan belediyenin ismini almasının gurur verici olduğunu kaydettiler.
Filmin amacının, Aziziye Tabyaları’nın tarihteki olağanüstü önemini vurgulamak olduğuna dikkat çeken Yapımcı Sebahattin Kat, dünya kamuoyuna art niyetli olarak yanlış lanse edilmeye çalışılan “Ermeni Mezalimi”nin gerçek yüzünü belgeleriyle ortaya koymayı amaçladıklarını ifade etti. Erzurum’un tarihi dokusu ile modern özelliğinin de filmde sergileneceğine vurgu yapan Kat, 2011 yılında yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için yapılan hazırlıklardan da görüntüler sunulacağını kaydetti.
//FİLMİN ANA MİSYONU
Filmin ana misyonunun, Aziziye’nin tarihteki önemini ön plana çıkararak, Aziziye ve Erzurum’un günümüzdeki önemine dikkat çekmek olduğunu ifade eden Yapımcı Kat, “Seyircinin didaktik anlatımdan ve belgesel anlatımlardan sıkılmaması için, filmi sinema atmosferi içinde ilgiyle izlenebilmesi için dramatik bir kurgu düşünülmüştür. Bu nedenle tarihi olaylar ve özellikle Aziziye Tabyası Savunması, film senaryosu içinde yoğrulmuş olarak izleyiciye aktarılacak, tarihi gerçekler de aynı özenle senaryoya monte edilecek. Bu kriterlerden yola çıkarak yazılan senaryoda olaylar, günümüz karakterleri, zamanı ve mekanları üzerinde işlenecek, ancak ilgili mekanlarda tarihi olaylarla ilgili olarak yapılacak anlatımlarda flash-back’lerle aktarılacak olan sembolik canlandırmalar, ilgili döneme ait tiplemeler, kostümler, aksesuarlar ve ortamlar kullanılarak yapılacaktır. Filmde, halkı, Nenehatun’u, konu ile ilgili diğer kahramanları ve hatta düşman saflarında yer almış Ermeni komitacıları, Rus askerlerini de 1877’deki ortam içinde tanımamızı ve olayın öneminin daha da vurgulanmasını sağlayacaktır. Bu perspektif içinde ele alınan filmde ilk sahne, tüm gerçekleri ortaya dökecek şekilde canlandırılan “Aziziye Tabyası” savaşıyla başlayacaktır. Bu sahnede görüntüler, sepya olacaktır. Seyirciden de şok bir reaksiyon alacağı kaçınılmaz olan bu çarpıcı sahneden sonra, film günümüze dönerek normal drama anlatımına geçecektir. Az önce bütün şiddetiyle yaşanan sahne aslında orada bulunan bir profesörün Mehmet karakterine olayı anlatımıdır. Film süresince de tarihi olaylara bu teknikle yer verilecek.” diye konuştu.
//AZİZİYE, MİLLİ DESTANDIR
Çanakkale Savaşı’nın önemli bir destan olduğunu ifade eden Kat, Aziziye’nin çok daha eski bir destan olmasına karşın, bugüne kadar gerekli ilgili göremediğini ve tarihte kısaca bahsedilip geçildiğini vurguladı. “93 Harbi” olarak bilinen 1877-78 savaşında Aziziye Tabyası’nın düşmesi üzerine Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla Aziziye Tabyası’nı Ruslar’dan geri almasının Ordu-Halk bütünleşmesinin ilk örneği olduğunu kaydeden Kat, “Sonraki yıllarda Erzurum halkının inanç ve vatanseverlik duyguları tüm diğer işgal altındaki şehirlere örnek olmuştur. Şüphesiz, Çanakkale bir destandır ve Türk askerinin ölümüne yazdığı bir destandır. Ancak Aziziye’de destan yazan asker değil, askerine destek olan halktır. Bu nedenle Aziziye ruhu hak ettiği değeri bulmalıdır. İki bin metre yüksekte Selçuklular’dan Osmanlı’ya ve bugüne uzanan tarihimizin tüm kıvrımlarını bünyesinde barındıran Erzurum’a bakarken, aklımıza takılan soru şu oldu: Bu ülkenin ruhunu diriltecek Aziziye Tabyası neresi ya da bu ülkenin artık bir Aziziye Tabyası var mı? O Aziziye ruhudur ki, yıllar sonrasında başlayan Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımlarının bu şehirde atılmasına neden olmuş, Kurtuluş Savaşımızın ilk kongresi Erzurum’da yapılmıştır. “ şekline konuştu.
Günümüzde televizyon dizilerinin seyirciye ulaşmanın, onu etki altına almanın ve hafızalara kazınmanın en garanti yolu olduğunun altını çizen Kat, “Daha önceki yıllarda yayınlanan bir çok dizi, çekildikleri yöreyi ‘idol’ olma seviyesine getirmiş ve adı unutulmak üzere olan değerlerimizin tekrar aşırı rağbet görmesini sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.
//ERZURUM’UN HER KARIŞI MİLLİ RUHLA BEZELİ
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Aziziye Destanı’nın sinemaya aktarılmasının önemine vurgu yaparak, tabyaların hem tarihi bir misyonu olduğunu, hem de 2011 gibi uluslararası bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak olan Erzurum’un tanıtımına ciddi katkı sunacağını ifade etti.
Erzurum’un potansiyellerini ortaya çıkaramamış bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Cengiz, “Bu anlamda ciddi çalışmalarımız var. Bizim bölgemizde termal kaynaklarımız bulunuyor. Bu potansiyeli elimizden geldiği kadar tanıtmaya, şehir ekonomisine kazandırmaya çalışıyoruz. Farklı yatırımlarla daha rantabl hale getirme gayretindeyiz. Tanıtım anlamında biz yerel yöneticilere önemli görevler düşüyor. Herkes kendi üzerine düşeni yaptığında, kendi sorumluluğunu yerine getirdiğinde inanıyorum ki, Erzurum ciddi bir turizm koridoru haline gelecektir. Erzurum’da başta kış turizmi olmak üzere termal, sağlık, inanç, tarih, kongre ve kültür turizmi için potansiyel fazlasıyla var. Bu turizm çeşitlerini canlandırmak, şehir ekonomisine kazandırmak için üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunun olmazsa olmazı tanıtımdır. Aziziye film projesinin 2011’e, Erzurum’a ve Aziziye Tabyaları’nın tanıtıma büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Proje gerçekten tatmin edici ve güzel. Bundan sonra yapılması gereken, yerel yöneticilerin, üniversitenin, sivil toplum örgütlerinin, özel sektörün ve halkın üzerine düşeni yerine getirmesidir. Erzurum’da ciddi bir insan sirkülasyonu ve ticari kayıp var. Bu anlamda tanıtımı yapıldığında halkımız farkı görecektir. Erzurum’un en büyük avantajı turizmdir. Turizmin temelinde de tanıtım vardır. Erzurum’u tanıtmak herkesin birinci vazifesidir.” şeklinde konuştu.
Erzurum’un Cumhuriyeti kuran şehir olduğunun altını çizen Başkan Cengiz, “Bana göre Erzurum, Türkiye’nin kutsal topraklarıdır. Biz şehrimizi seviyoruz. Bu şehirde Belediye Başkanı olduğumuz için de gururluyuz, mutluyuz.” dedi.
//YAPICI: ERZURUM’DAN TARİH VE KÜLTÜR FIŞKIRIYOR
Televizyonların sevilen dizisi “Akasya Durağı”nda komiser rolünü oynayan sanatçı Tevfik Yapıcı ise, “Aziziye” filminin senaryo koordinatörlüğünü üstlendi. Projeyle ilgili Başkan Cengiz’e bilgi veren Yapıcı, “Erzurum’un cazip tarafının 2011 kış oyunları olduğunu biliyorduk. Ancak şehrin misyonunu ve vizyonunu araştırdığımızda gördük ki, Erzurum’da üzeri örtülmüş bir hazine var. Bu hazineyi gün yüzüne çıkarmak için buradayız. Şehrin tanıtımını yapmak için hazırladığımız projede ziyaret ettiğimiz yetkililerde gördüğümüz samimiyet cesaret ve heyecanımızı artırdı. Artık çok dağ sağlam ve güzel bir eserin ortaya çıkacağına yürekten inanıyoruz. Erzurum hakikaten keşfedilmekte gecikilmiş bir yer. Bu kadar değeri olmasına rağmen ihmal edilmiş. Ama geçmişe bağlı kalmak, geçmişi düşünmek gelecekten zaman çalmaktır. Artık kolların sıvanması ve Erzurum değerlerini ortaya çıkarmak şehre olan ilgiyi artırmak gerekiyor. Erzurum’da Aziziye gibi bir değer var. Bu değer Çanakkale’yi ortaya çıkaran ruhtur. Erzurum’u geziyoruz. Her köşeden bir tarih ve kültür fışkırıyor. Bu değerleri yapacağımız filmde sergilemek ve anlatmak çabasındayız. Bu işten güzel bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Ünlü sanatçı Levent Ülgen eski bir milli kayakçıyı oynayacak. Şuna inanıyoruz ki, 2011 Erzurum’un emekleme döneminde kalkıp yürüme dönemine geçmesine vesile olacaktır.”