OKTAY FANİ- Erzurum'un Aşkale ilçesinde 70 milyon dolar değerinde krom ve manyezit işleme tesisleri kuruldu. Geçtiğimiz günlerde üretime başlayan tesislerde hedef yıllık 100 bin ton ihracat yapmak. Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yanmış, bölgede 50 yıllık maden rezervi bulunduğunu bildirdi.
//KROM SİNTER MANYEZİT TESİSİ
Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret A.Ş.'nin Aşkale ilçesine kurduğu Krom- Sinter Manyezit tesisleri üretime başladı. Teknolojinin son cihazlarının kullanıldığı tesislerde 12 bin metrekare kapalı alanda magnezyum karbonat pişirilerek magnezyum oksit haline getiriliyor. Üç vardiya halinde çalışan işçiler, günde 13 ton manyezit üretimi gerçekleştiriyor.
//YANMIŞ ÜRETİM HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yanmış, bölgeye maden yatırımı konusunda uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Madencilik konusunda deneyimli olduklarını bildiren Mustafa Yanmış, "Şirket ortağımız Salih Cihan'la beraber Doğu Anadolu madenlerini işletip Trabzon limanından Ukrayna ve Rusya'ya ihraç etmeyi hedefledik. 2002 yılında Aşkale'yi merkez alarak krom ve manyezit üretme için çalışmalara başladık. 2003-2004 yılında krom tesislerini kurduk, manyezit için de fizibilite yaptık. 2007 yılında bölgede 22 adet krom ve manyezit sahası hazırladık. 2007 sonunda krom zenginleştirme tesisini açtık, şimdi de 8 Aralık 2010 tarihi itibariyle manyezit tesisimiz üretime başladı" diye konuştu.
Simtel Manyezit tesisinin 185 dönüm arazi üzerine kurduklarını anlatan Mustafa Yanmış, bölgede inceleme yapan Rus, Slovak ve İsveçli uzmanların rezervin 50 yıllık olduğunu bildirdiklerini kaydetti. Krom ve manyezit tesisinin maliyetinin 70 milyon dolar olduğunu belirten Mustafa Yanmış, rezervle ilgili artış olması halinde 250 milyon dolarlık bir yatırımı hedeflediklerini bildirdi. Kurdukları tesisin sadece enerjide kullanılan malzemelerinin ithal edildiğini, diğer bölümlerin yerli teknoloji olduğunu vurgulayan Mustafa Yanmış, "Krom ve manyezitte yıllık 90 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Bunun 50-60 milyon dolarını kendi imalatımız, kalan bölümünü de çevreden ticaret yapacağımız ürünler oluşturacaktır" dedi.
//İLK İHRACAT UKRAYNA'YA
Madenleri eritmek için ateş yuvası yapımında tuğla, ziraat, hayvancılık, ilaç sanayi gibi sektörlerde manyezit madeninin kullanıldığını kaydeden Mustafa Yanmış, ilk üretimden Ukrayna'da bir fabrikaya 2 bin 500 ton manyezit sattıklarını belirtti. Yanmış, ürünün 15 Ocak 2011 tarihinde Trabzon limanında gönderileceğini, 410 personelin çalıştığı fabrikada yazın bölgedeki ocakların devreye girmesiyle birlikte çalışan sayısının 600'e çıkacağını söyledi.
//ÇEVRE KİRLENMEYECEK
Yatırım maliyetinin 9 milyon dolarını fabrika atıklarını dışarı atmayacak filtre, yıkama kulelerine harcadıklarını belirten Mustafa Yanmış, manyezit tesislerinin çevre dostu olarak faaliyetini sürdürdüğünü açıkladı.
Yanmış, bacalardan savrulacak tozu, kurdukları filtrelerle fabrikada presleyerek yeniden ekonomiye kazandıracaklarını, Erzurum'daki tesislerinin Türkiye'nin en modernlerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.