İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Âşık Reyhani’nin kızı Yasemin Şahbaz Reyhani ve oğlu Ozan Reyhani ile halk ozanları Nuri Çırağı, Fuat Çerkezoğlu, Sıtkı Eminoğlu, Erzade Kapan, Cemal Divani, Ahmet Poyrazoğlu, Orhan Üstündağ, İhsan Öksüz, Erol Şahiner, Mevlüt Merdoğlu, Aşık Süphani, Yıldırım Burhani ve Tahsin Duygulu katıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mevlüt Doğan, burada yaptığı konuşmada, Âşıklık geleneğinin önemini anlattı.
Başkan Vekili Doğan, şunları kaydetti: “Âşıklık geleneği, Türk kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Âşık, bulunduğu toplumun sözcüsüdür. Âşıklık geleneği, belirli kuralları olan, şiirin kalıcı ve etkileyici özelliğinden yararlanarak kuşaktan kuşağa aktarılan bir değerler bütünüdür. Anadolu’nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin de önemli bir ifadesi olan Âşıklık geleneği; yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır. 74 yıla sığan ve ömrünü Anadolu’ya adayan Büyük Usta Reyhani, sözlü geleneğimizi sazıyla, sesiyle ve unutulmaz mısralarıyla nesilden nesile aktarmıştır. Michigan Üniversitesi bünyesindeki Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölümünce 1992 yılında fahri öğretmenlik belgesi alan Aşık Reyhani, uluslararası alanda tanınan ve bulunduğu çağa yön veren emsalsiz bir sanatkârdır. Erzurum’un ruh ve gönül dünyasını Yunus’ça dile getiren bu tefekkür adamı, Köroğlu, Karacaoğlan ve Pir Sultan Abdal gelenekleriyle yoğrulan Anadolu yurdunda kendine has geliştirdiği yöntemle aziz milletimizin bağrında büyük bir yer edinmiştir.”
Konuşmaların ardından halk ozanları, Âşık Reyhani’nin eserlerini seslendirdi. Daha sonra halk ozanlarına günün anısına başta Reyhani olmak üzere tüm âşıklar için toprakla buluşturulan fidanların sertifikası hediye edildi.