Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ürün Güvenliği Haftası etkinlikleri kapsamında Asansör Eylem Planı'nı açıkladı. Işık, “Bizim adrese dayalı sistemde her bir binanın bir kimlik numarası var. Kırmızı etiketli, sarı etiketli ve yeşil etiketli asansörleri ve asansörlerin sayılarını anlık takip etme imkanına kavuşmuş olacağız. Burada görevini ihmal eden veya bu noktada bazı özel ilişkilere girerek denetim görevini hakkıyla yerine getirmeyen firmalarında belgeleri de iptal edileceğiz” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “Ürün Güvenliği Haftası ve Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Strateji Eylem Planı” tanıtım toplantısına katıldı. Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Işık, “Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD), ürünlerin teknik düzenlemelere uygun ve güvenli olarak üretilip üretilmediğinin kamu eliyle denetlenmesidir. Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile amacımız, tüm vatandaşlarımızın ‘sağlığını, can ve mal güvenliğini’ korumak. Günlük hayatımızda kullandığımız; makinelerden basınçlı ekipmanlara, asansörden bilgisayara, otomobilden teleferiğe, bin 500’ü aşkın Sanayi Ürününün Piyasa Gözetimi ve Denetimi Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğümüzün 81 İl Müdürlüğünce 624 denetçi ile gerçekleştirdiği faaliyetlerdir. Bu yıl “Ürün Güvenliği Haftasının” ikincisini gerçekleştiriyoruz. Yapacağımız çeşitli etkinliklerle farkındalık ve bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Hafta etkinlikleri kapsamında Bakanlığımızca hazırlanan “Ürün Güvenliği Mobil LED TV Aracımız”, Türkiye genelinde 19 İl’i ziyaret ediyor. Bu illerde stantlar açıp, görevli personellerimizce bilgilendirme yapılıyor. Ürün Güvenliği Mobil LED TV Aracımız ilk olarak 16 Eylül'de Kayseri'de vatandaşlarımızla buluştu. Ardından Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Van, Erzurum, Gümüşhane, Trabzon, Ordu, Samsun, Çorum ve Kırıkkale'de; meydanlarda, alışveriş merkezlerinde vatandaşlarımızla, okullarda öğrencilerimizle buluştu. Aracımız bugün ve yarın Ankara'da, devamında ise Kocaeli, Bursa ve Manisa’da olacak” diye konuştu.
‘Ürün Güvenliği Haftası’ ile yapılan faaliyetlerin üreticilere, ithalatçılara, dağıtıcılara ve tüketicilere güvenli ürün ile piyasa gözetimi ve denetimi konularında bilinçlenmelerine katkı sağlayacağını ifade eden Işık, şöyle devam etti:
“Bakanlığımızın, 4 yıllık (2015-2018) yıllarını kapsayacak, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile ilgili yeni yol haritası belirlenmiş oldu. Strateji Belgesi ve Eylem Planımızda 4 ana hedef altında 38 eylemimiz var. Bu 4 ana hedefimiz, piyasa gözetim ve denetim uygulamaları etkinleştirilecek. İdari ve teknik kapasite artırılacak. Piyasa gözetimi ve denetiminin taraflarıyla olan işbirliği yolları geliştirilecek. Kamuoyunda ürün güvenliği hakkında farkındalık oluşturulacak.”
Ana hedefleri gerçekleştirmek için bazı somut adımlar atıklarını kaydeden Bakan Işık, şunları dedi:
“Alo 130 Ürün Güvenliği Hattı ile ürünlere ilişkin şikâyetlerin denetimlerde etkin bir veri olarak kullanılması sağlanacak. Ürün Güvenliği hakkında kamu spotları hazırlanacak. Sınai gaz tüpleri, asansör gibi riskli ürün gruplarında teknolojik imkânlar kullanılarak takip sistemlerinin kurulmasıyla riskli ürünlere daha etkin müdahale gerçekleştirilecek. Risk analiz sistemi ile sorumluluk alanımızdaki ürünlerin denetimlerine esas olmak üzere ürün listeleri ve denetim rehberleri hazırlanacak, denetimler etkinleştirilecek. Onaylanmış kuruluşlar, uygunluk değerlendirme kuruluşları ve A Tipi Muayene Kuruluşlarının denetimler etkinleştirilecek. İmalatçı, ithalatçı, dağıtıcı ve tüketici örgütleri ile işbirliği yolları geliştirilerek ürün güvenliği alanında eğitilmeleri sağlanacak. Avrupa Birliği’nin güvensiz ürünlere ilişkin Acil Uyarı Sistemi; RAPEX. Sağlık Bakanlığı’nın Kaza, Yaralanma Veri Tabanı gibi bilgi sistemlerinde yer alan bildirimler düzenli olarak takip edilerek, denetimlerin etkinliği artırılacak. Üniversitelerde ve Meslek Liseleri’nde ürün güvenliği derslerinin okutulması için çalışma yapılacak, teknik donanıma sahip insan kaynağı oluşturulacak.Gönüllü Geri Çağırma faaliyetleri hakkında üreticiler nezdinde farkındalık oluşturarak, bakanlık müdahalesine gerek kalmaksızın üreticinin teknik düzenlemelerine aykırı ve güvensiz ürünleri, kendi arzusu ile piyasadan toplaması sağlanacak.Her yıl Ürün Güvenliği Haftası düzenlenmeye devam edecek. Ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve denetiminde farkındalık oluşturulması sağlanacak.”
2014 yılında yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Bakan Işık şunları kaydetti:
2014’ün ilk 9 aylık döneminde; Toplam 56 bin 733 denetim yapıldı. Bu ürünlerin yüzde 18,6’sı yani 10 bin 532’si uygunsuz bulundu. 728 ürün teste gönderildi. 43 farklı ürüne toplatma kararı verildi. 73 güvensiz ürün, bakanlık WEP sayfasında ilan edildi. 1 Milyon 914 bin 833 TL idari para cezası uygulandı. Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde de 65 ilde 7 bin 594 akaryakıt istasyonu ve 6 bin 123 LPG istasyonu denetimi yapıldı, 241 aykırılık tespitinde bulunuldu. 26 ilde 650 iş yerinde 696 hazır ambalajlı mamul denetimi, 123 aykırılık tespiti edildi. 114 bin 034 ölçü aleti denetimi yapıldı, 913’ünde aykırılık tespit edildi.Sınai ve Tıbbi Gaz Tüpleri Denetimi ile ilgili de özel bir çalışma üretiyoruz. Ülkemizdeki tüm dolum tesisleri denetlendi. 171 Dolum Tesisinden 22’sine kapatma kararı verildi. 856 tüp demeti denetimi yapıldı, 138’nin imha işlemine başlandı. 416 hastane ve 427 sanayi işletmesinde 11 bin 31 tüp denetimi yapıldı. Bunların 5 bin 221 uygunsuz bulundu.”
Proje kapsamında teste tabi tutulan az enerji tüketen ev aletleri ile ilgili toplam 60 üründen 20’sinin test sonucu; beyan edilen enerji sınıfından daha düşük çıktığını belirten Bakan Işık, “Buradaki amacımız etiketler ile gerçek tüketim arasındaki uyum ne derecede. Gerçekten tüketilen enerji etiketi yansıtıyor mu? Yansıtmıyor mu? Bu noktada 60 tane üründen 20 tanesini beyan edilen enerji sınıfından daha düşük çıktı. Daha yüksek enerji verimliliği ifade edilmişken, yapılan denetimlerde bunların 20 tanesinin daha düşük enerji sınıfında olduğu ortaya çıktı. Yüzde 35’lik bir fark oldu. Ürün grubunda en yüksek fark aralığı evlerde kullandığımız fırınlarda. Bu noktada ki denetimlerimiz artarak devam edecek” diye konuştu.
Kaplama Lastik İmalatçılarına Yönelik Denetim Projesi hakkında da bilgi veren Bakan Işık, “184 firma denetlendi. Denetim başlangıcında mevcut tip onay sayısı 14 Denetimler sonucunda tip onay belgesi alan firma sayısı 100 çıktı. 84 firmanın faaliyeti tip onayı alınana kadar durduruldu” dedi.
Son dönemlerde Türkiye’nin gündeminde yer tutan asansör kazaları ile ilgili asansör eylem planını açıklayan Bakan Işık, “Türkiye’de şuanda toplam, 431 bin 184 asansör var. 2013 kontrolü yaptırılan asansör sayısı, 152 bin 278 asansör de denetim yaptı. Bakanlığımızca atanan yerli onaylanmış kuruluş sayısı, 9, toplam belgeli asansör montaj firma sayısı bin 375, belgelendirilmiş asansör bakım firma sayısı 173, A Tipi Muayene Kuruluş Sayısı 32, A Tipi Muayene Kuruluşlarında çalışan muayene elemanı sayısı 534”şeklinde konuştu.
Asansör Eylem Planı’nı hazırladıklarını kaydeden Bakan Işık, yakında bu eylem planını yürürlüğe koyacaklarını belirtti. 11 farklı eylem planı öngördüklerini bildiren Işık, “Eylem planlarımız içerisinde önemli gördüğümüz noktalardan biriside ortak veri tabanının oluşturulmasıdır. Her asansöre bir kimlik numarası verilmesi. Şuanda bizim adrese dayalı sistemde her bir binanın bir kimlik numarası var. Onları esas alarak her asansöre de bir kimlik kartı vereceğiz. Bu kartlar sayesinde de yıllık denetimi yapılıP yapılmadığını da elektronik ortamda yakinen takip edeceğiz. Biz bunun denetimini yapmıştık. Bunların tamamı Türkiye’nin hangi ilinde olursa olsun bizim veri tabanımıza kaydedilecek. Biz buradan kırmızı etiketli, sarı etiketli ve yeşil etiketli asansörleri ve asansörlerin sayılarını anlık takip etme imkanına kavuşmuş olacağız. Burada görevini ihmal eden veya bu noktada bazı özel ilişkilere girerek denetim görevini hakkıyla yerine getirmeyen firmalarında belgeleri de iptal edileceğiz” ifadelerini kullandı.