KuzeyDoğa Ekibi, Dünya Kuş Gözlem Günü’nde Kuyucuk gölüne giderek, gölde bulunan kuş türlerinin sayımını yaptı. KuzeyDoğa ekibi, normalde Eylül ve Ekim aylarında 30 bin ila 40 bin su kuşunu üzerinde barındıran Doğu Anadolu’nun ilk ve Türkiye’nin 13. Ramsar alanı Kuyucuk Gölü’nde suyun ve kuş türünün bitmek üzere olduğunu tespit etti.
Bölge halkı tarafından taban suyu ve göle gelen derenin yıllardır kullanılmasına kurak geçen yaz ayıda eklenince, Kuyucuk Gölü kurudu. Eylül ayı yağmurlarına rağmen, Dünya Kuş Gözlem Günü’nde gölün sadece 5 hektarında birkaç santimlik bir su birikintisi kaldı.
KUŞ SAYIMI
Kuyucuk Gölü’nde son yağışlarla birlikte gölün güney kısmında biriken su birikintisi, zorlu yolculuklarından dinlenecek, beslenecek ve su içecek sulak alanlara hasret olan göçmen kuşları hemen çekti. Küçük bir su birikintisinin etrafında, kuşlar suya girmek için mücadele ediyordu. Daha 2 hafta önce su olmayan gölde sadece 17 angıt varken, küçük su birikintisine 2 bin 95 angıt sığmıştı. Bu mevsimde golde bulunan binlerce sakarmeke’den sadece 1 tane kalmıştı.
KuzeyDoğa Ekibi 3 saatlik kuş gözleminde gölün su tutan ufak bir alanında ve onu çevreleyen çamur ve çayırlık alanda 30 türden 2 bin 878 kuşu tespit etti. Yani normalde Ekim başında olması gereken 30 bin ila 40 bin kuşun yüzde 90’undan fazlası artık gölde yok. Yine de, Kuyucuk Gölü ve kuşları halen hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu da, bir şeyler yapmak için geç kalınmadığını ve göle acilen taze su takviyesi yapılması gerektiğini gösteriyor.
ŞEKERCİOĞLU’NUN AÇIKLAMASI
Kuyucuk Gölü ile ilgili açıklamada bulunan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu, “10 yıl önce 24 Eylül 2004’de Kuyucuk Gölü’ne ilk geldiğimde, göldeki 20 binden fazla angıt ve toplam 40 binden fazla kuş nefesimi kesti ve Kuyucuk Gölü’nü koruma ve araştırma projesine o gün başlamaya karar verdim. Göldeki kuş halkalama ve araştırma çalışmalarımıza, bölge halkıyla beraber ekoturizm çabalarını da ekledik. 232 kuş türü tespit ettik. Whitley Gold Ödülünü kazandık. Kuyucuk Gölü Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar Alanı ve ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti ilan edildi. Türkiye’nin ilk kuş üreme adası Kuyucuk Gölü’nde yapıldı. Ama ne yazık ki bu yaz göl kurudu ve 10 yıl sonra bu Eylül ayında sadece 17 angıt kuşu saydık” dedi.
Şekercioğlu, “Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu. 1997 yılında 13 metre derinlikte olan gölün seviyesi yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düştü ve kurak geçen yaz son darbeyi vurdu. Yıllardır buna dikkat çekmek için yetkilileri uyardık ama maalesef uyarılarımız gerçekleşti. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na tekrar sesleniyorum; 'Lütfen bu gölün yok olmasına seyirci kalmayın.' Hala şansımız var. Eylül ayı yağmurlarıyla gölün sadece 5 hektarında biriken su bile göç esnasında dinlenecek sulak alanlara hasret olan birkaç bin kuşu çekti. Eğer göle gelen dere tekrar göle bırakılırsa ve temiz su takviyesi yapılırsa, ümidimiz kıştan sonra eriyen kar sularıyla ve bahar yağmurlarıyla da beraber Kuyucuk'un tekrar canlanma şansı olmasıdır. Geçen hafta Kars Mahalli Sulak Alan Komisyonu olarak Kuyucuk Gölü için acil toplandık. Gerekli kurumlar raporları hazırlıyor. Umuyoruz ki Kuyucuk’u geri getirmek için gerekenler yapılacak” diye konuştu.