ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Köklerimiz üzerinde yol alacağız'
‘Köklerimiz üzerinde yol alacağız'
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
HABERLER>GUNCEL
15 Mayıs 2009 Cuma - 03:38

Aras, kuş cenneti

Dilek BAYRAK/Kuzey Doğa Derneği'nin Kafkas Üniversitesi ile beraber yürüttüğü Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde, göçmen kuşların karsılaştıkları zorluklar ve Aras Nehri'nin kuşlar acısından dünya çapındaki önemi anlatıldı.Aras İstasyonu'nda şimdiye kadar 143 türden 15 bin 600'den fazla kuş halkalandı.

Aras, kuş cenneti

 Kuzey Doğa Derneği'nin Kafkas Üniversitesi ile beraber yürüttüğü Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde, göçmen kuşların karsılaştıkları zorluklar ve Aras Nehri'nin kuşlar acısından dünya çapındaki önemi anlatıldı.
KUŞ HALKALAMA İSTASYONU
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Kirpik, Dr. Çağan Şekercioğlu ve yüksek lisans öğrencisi Sedat İnak tarafından yönetilen kuş halkalama istasyonunda gerçekleştirilen etkinliklerde, öğrencilere kuş halkalamanın amaçları, göçmen kuşların karsılaştıkları zorluklar ve Aras Nehri'nin kuşlar acısından dünya çapındaki önemi anlatıldı.
İstasyon gönüllüleri Kenyalı James Kuria Ndungu ve İsviçreli Emmanuel Rey, etkinliklere uluslararası bir boyut kattı. Günün güzel bir sürprizi ise, Yukarı Cıyrıklı halkı ve Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün'ün, köyde geniş çaplı bir ağaçlandırma yapmaya karar vermesi oldu.
143 TÜR KUŞ
Aras İstasyonu'nda şimdiye kadar 143 türden 15 bin 600'den fazla kuş halkalandı. Ayrıca görülen türlerle beraber, 213 kuş türü tespit edildi ki bu da Türkiye'deki 465 kuş türünün en az yüzde 46'sının Yukarı Çıyrıklı köyünde bulunduğu demek oluyor. Iğdır ilinde tespit edilmiş kuş türü sayısı ise 243. Bu da Türkiye kuş türlerinin yarısından fazla. Daha fazla araştırmayla bu sayının 250'yi geçeceği ve 300'e yaklaşacağı tahmin ediliyor.
ARAS KUŞLARIN KONAKLAMA NOKTASI
Aras İstasyonu'nda yakalanan başka ülkelere ait halkalı kuşlar ve Aras'da halkalanan kuşların diğer ülkelerde yakalanması, Aras ve Iğdır'ın kuşlar açısından dünya çapındaki önemini bilimsel olarak ispatladı. İsrail, Güney Afrika ve Rusya-Finlandiya sınırında halkalanmış kuşları KuzeyDoğa ekibi Aras İstasyonu'nda tekrar yakaladı. Ekibin Aras'da halkaladığı kuşlar ise, Macaristan, Kıbrıs ve Zambiya'da tekrar yakalandı. Yani Aras Nehri, üç kıtadan gelen kuşlar için kritik bir konaklama, beslenme ve üremenoktası. Bu yüzden Aras boyundaki sulak alanların etkili olarak korunması şart. Her ne kadar bölgede av yasağı olsa da, şu anda Aras Nehri ve sulak alanlarının resmi bir koruma statüsü yok.
15 ÜLKEDEN 100 GÖNÜLLÜ HALKALAMA ÇALIŞMALARINA KATILDI
Bölgedeki kuş zenginliği, aynı zamanda dünya doğa meraklılarını da bölgeye çekiyor. 2006 yılında faaliyete geçen Aras merkezinde şimdiye kadar 15 ülkeden 100'den fazla gönüllü halkalama çalışmalarına katıldı ve yüzlerce kişi Yukarı Çıyrıklı'yı ziyaret etti. Kuş severlerin artan bu ilgisine karşılık, Tuzluca Kaymakamı Suayip Gürsoy da, Yukarı Çıyrıklı köyünde bir konukevinin inşasını başlattı. Bölgede yüksek sayılarda görülen Türkiye'nin dört akbaba turu, Tuzluca, Aras ve Arpaçay bölgesinin yırtıcı kuşlar
açısından da değerini gösteriyor. Tüm bunlar, Iğdır'ın doğa turizmi açısından giderek önem kazanması demek oluyor.
DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ NEDİR?
Geçtiğimiz hafta sonu tüm dünyada Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak kutlandı. Bu özel gün 2006 yılında, tüm dünyadaki göçmen kuşların ve yasam alanlarının korunmasına dikkat çekmek için uygulanmaya başladı. Dünya Kuş Gözlem Günü gibi halkın ve karar vericilerin kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına ilgisini çekmek ve bilinçlendirmek için çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ana amaç ilgi ve dikkat çekmek, bilinçlendirmek, kuşların ve yasam alanlarının korunmasını tevsik etmek. Bu yıl Dünya Göçmen Kuşlar
Günü'nün teması insan kaynaklı "Göç Sırasındaki Engeller" idi. Doğal engellerin yanısıra insanoğlu kuşların bu zorlu yolculuklarını daha fazla karmaşıklaştırmak için, ekstra engeller yaratmıştır. Gökdelenler, uzun cam binalar, rüzgâr tribünleri, elektrik direkleri bunlardan sadece birkaçıdır. Bildiğimiz gibi tüm bunlar kuşlar için görünmez olabilmekte ve her yıl büyük oranda kusun ölmesine veya yaralanmasına neden olmakta ve gitgide göçmen kuşların tüm popülasyonları üzerine zararlı bir etkisi olan
ölümcül engeller sunmaktadır. Bu şekildeki ölümler sıkça istenmese ve büyük oranda kaçınılabilir olsa da, her yıl yoğun bir şekilde göçmen kuşların göç yolları boyunca binlerce yeni yapı inşa edilmektedir. Rüzgâr gücünden enerji elde etmek için kullanılan dünyanın birçok deniz kıyısı ve dağ zirvesi, dünyanın bazı iyi bilinen ve baslıca göç rotaları üzerinde kuruludur.
Dünya Göçmen Kuşlar Günü 2009'un amacı, göçü engelleyen bu insan yapımı engeller konusundaki farkındalığı artırmak ve bu yapıların göçmen kuşlar ve onların göç yolları üzerindeki olası etkileri hakkında insanları bilgilendirmektir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitim’de gururumuz oldular
GHA/Erzurum Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, 2007 Yılı AB Eğitim ve Gençlik ...
“Engelliler sadaka değil, hak peşinde”
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, toplumun ...
TRT 2009 yılını ‘Eğitim Yılı’ ilan etti
TRT Erzurum İl Müdürlüğü’ndeki yeniden yapılanma dolayısıyla kurum personeline ...
 
Engellilerden: ‘Sessiz Çığlık’
GHA/Erzurum’daki işitme ve görme engellilerinin ortaklaşa düzenlediği ...
Erzurum’un ‘afet haritası’ çıkarıldı
İHA/Erzurum il merkezi ve bağlı ilçeleri depremin yanı sıra çeşitli afetlerin ...
Muhtar-Belediye işbirliği
Erzurum’un Yakutiye ilçesinde belediye, emlak birim fiyatlarını mahalle ...
 
Erzurum Sevgi Bayrağı’yla buluştu
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanı ...
“Türkçe, milli bilincimizdir”
TBMM Başkanı Toptan, ''Milletimizin duygu, düşünce ve değerlerinin ifade ...
Türkçe Milli birliğin temelidir ”
Türkçe'nin zenginlik ve yaygınlığıyla dünyanın önde gelen dilleri arasında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva