İl merkezinin yanı sıra Tortum ilçesinin güneybatısı ile Aşkale ilçesi arasında uzanan Aşkale fayı, Çat civarından başlayan Erzurum, Dumlu, Tortum ve Oltu ilçeleri boyunca uzanan Dumlu fay zonu, Tekman ile Gaziler arasında uzanan Çobandede fayı, Narman-Şenkaya ve Horasan Fay zonları Erzurum’un deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu gösteriyor.
İLÇELERİ TEHDİT EDEN AFETLER
Deprem konusunda riskli bir bölgede yeralan Erzurum’un ilçeleri çeşitli afetler konusunda da tehlike altında. Afet İşleri Genel Müdürlüğü (AİGM) raporlarına göre; İspir, Oltu, Aşkale ve Narman ilçelerinde heyelan olayları gözlenirken, kentin kuzeydoğusunda yeralan Oltu, Olur, Şenkaya, Narman ve Tortum ilçelerinde kaya düşmesi olayları yoğunlukla gözleniyor.
En fazla su taşkını yaşanan ilçeler Aziziye’nin bir bölümü (Ilıca), Narman ve Aşkale olarak öne çıkarken, Çat, İspir, Tortum bölgelerinde ise aşırı kar yağışından dolayı sıklıkla çığ vakaları yaşanıyor. Palandöken dağları ise her zaman çığ tehdidi altında.
AİGM ÇARE ARIYOR
Vatandaşların afet korkusundan uzak bir şekilde yaşamalarını sağlamayı hedefleyen AİGM, bu konuda çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Bölgedeki sismik ağlarını geliştiren AİGM, imar planları konusunda da yerel yönetimlere destek oluyor. AİGM bölgede etkili olan çığ konusunda da bir dizi proje yapacak. Bu konuda öncelikle çığ haritalama önlem projesi üzerinde çalışan AİGM, özellikle Palandöken’de riskli bölgeleri belirleyecek.