ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
29 Ağustos 2017 Salı - 10:20

Ankara Kalesinde Erzurumlu Dadaş Markası

Erzurumlu Dadaş ismiyle 'Cumhuriyet'in ilk yıllarında Kale'de yaşayanlara sunduğu lezzetler ile dönemine nam salan kahve evi, o dönemleri yansıtan dekorasyon ve lezzetleri ile hala kaleye gelenlerin ilgi odağı oluyor

Ankara Kalesinde Erzurumlu Dadaş Markası

Erzurumlu Dadaş ismiyle 'Cumhuriyet'in ilk yıllarında Kale'de yaşayanlara sunduğu lezzetler ile dönemine nam salan kahve evi, o dönemleri yansıtan dekorasyon ve lezzetleri ile hala kaleye gelenlerin ilgi odağı oluyor. 80 yıllık kahve evinde değişmeyen gelenek ise anı defteri. Uzun zamandır tutulan anı defterlerinde Tayfun Talipoğlu’nun, Sunay Akın’ın, milletvekili, yazar ve ziyaret eden müşterilerin anıları yer alıyor.
Baba yadigarı kahve evini eşi Kadriye Özyurt ile birlikte işleten Zeki Özyurt, bu mirası günümüze yansıtmak için şerbet, limonata, kahve ve çeşitli geleneksel ikramları doğal yöntemlerle kendilerine özgü hazırlıyor.
Ankara Kalesi’nde Rahmi Koç Müzesi'nin hemen yanında 80 yıldır faaliyet gösteren Erzurumlu Dadaş Turistik Kahve Evi'nin milletvekili, sanatçı ve iş adamlarına kadar müdavimleri var. Baba yadigarı kahve evini eşi Kadriye Özyurt ile birlikte işleten Zeki Özyurt, bu mirası günümüzde de yaşatmak istiyor. Kahve evinin işletmecisi Zeki Özyurt, "Biz burayı açalı 10 sene oldu. Ama buranın geçmişi 80 seneye dayanıyor. Babam dayım ondan sonra eşim burayı çok istiyordu. Her şey makinalaştı, eşim doğallaşalım dedi. Ürünlerimizi kendi el emeğimizle yapıyoruz. Kahveyi günlük kavuruyoruz kendimiz. Yanına da bir şerbet yaptık. Onu da Türkiye’de yapan olmadı. Bunun da patentini aldık. Avrupa ülkelerinden çok isteyen oldu vermedik" diye konuştu.

"Burayı ilk açtığımız zaman ilk misafirimiz Rahmi Koç oldu"
Müdavimleri olduğuna vurgulayan Özyurt, "Aile gibi ilişkilerimiz var. Üniversite öğrencileriyle eşim çok ilgileniyor. Onlar ana baba parasıyla okuyorlar. Durumları olan oluyor, olmayan oluyor ama eşim öyle bir şey uyguladı ki yedirir içirir. Tost makinamız var öğrenci kesimine diyoruz ki, malzemenizi alın gelin tostunuzu pişirin. Çay parasını almayız. Burayı ilk açtığımız zaman ilk misafirimiz Rahmi Koç oldu. Özellikle geldi. İlk ziyaretçimiz o oldu, destek veren de o oldu. Arkadan çok iş adamları, bürokratlar geldi. Eski müdavimlerinden Zeki Sezer ilk açtığımızda uğradı" ifadelerini kullandı.

Müşterilerin hikayeleri anı defterlerinde
Uzun zamandır tutulan anı defterlerinde ise Tayfun Talipoğlu’nun, Sunay Akın’ın, milletvekili, yazar ve ziyaret eden müşterilerin gelip yazdığı anıları yer alıyor. Onlarca insan yalnızlıklarını, sevinçlerini, sırlarıyla dolu hikayelerini anı defterinde paylaşıyor. Dayısının anı defterini 10 yıldır kendilerinin de 24 deftere kadar devam ettirdiklerini anlatan Özyurt, eşinin arşiv yaptırdığını ve defterleri sakladıklarını ifade etti. Defterde Tayfun Talipoğlu’nun, Sunay Akın’ın yazıları olduğunu söyleyen Özyurt, "İlk müdavim müşterimiz Minyatür Odaları yapan Kupjack, Rahmi Koç Müzesi'nde sergisi olmuş. En müdavimimiz oydu. Sabah saat 8’de gelirdi, özel bitki çayımızı içerdi, arkasından kahve içerdi, tekrar işine dönerdi. Burada 2 ay kaldı. Ali Koç devamlı gelir buraya" dedi.
"Baba yadigarı yeri devam ettiriyoruz" diyen Özyurt, "Eşim de buna çok yardımcı, eşim olmasa burası yürümezdi. Babamın yokluğunu hissetmiyorum. Yapacağımızın en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Müdavim müşterilerimiz geliyor. Sağ olsun onlar varken biz de varız" ifadelerini kaydetti.

Patentli Ayşegül şerbeti ikramı
Zeki Özyurt’un eşi Kadriye Özyurt ise yaptığı bir şerbete kızı ‘Ayşegül’ün adını vermiş. Özyurt, 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumundan şerbetin patentini alırken, Belçika, İngiltere, Hollanda olmak üzere Avrupa ülkeleri şerbete talip olmuş. Zeki Özyurt, şerbetle eşinin 6 ay uğraştığını ve 6 ayın ardından lezzeti bulduktan sonra ikram olarak sunmaya başladığını belirterek, "Bu rağbet görünce eşim hemen patent enstitüsüne başvurdu. Patentini aldık. 2014 yılında patentini aldık" şeklinde konuştu.
Ayşegül şerbetini kahvenin yanında sunduklarını söyleyen Özyurt, konuşmasına şöyle devam etti:
"6 ay uğraştı. Bunda başarılı oldu. Bunun kahvenin yanında sunmaya başladık. Çok tutuldu. Piyasalarda taklitleri yapılmaya başlandı. Çok isteyen oldu. Biz de patentini çıkartalım dedik. Bu lezzet burada kalsın diye düşündük. Çok da para teklif edenler oldu. Büyük firmalardan gelen oldu vermedik. Çünkü o buraya öz. Türk halkına layık dedik. Parayla satılırsa bunun değeri kaçar dedik. Kahvenin yanında ikram amaçlı sunduk. İçinde 35 tane bitki var şeker meyve yok."
Belçika’dan, İngiltere’den Hollanda’dan şerbete talipler olduğunu aktaran Özyurt, "Çin’den Kore’den özel çekime geldiler. Vermek istemiyoruz. 80 sene evvel çayı meşhurdu şimdi de kahvesiyle meşhur olmaya başladı. Yarım asırdır burada çay vardı ama son 10 senedir kahve var" dedi.

"Burada hiçbir işim yok ama özellikle kahve içmeye geldim buraya"
Bayburt’tan Ankara’ya gezmeye gelen kahve evi müşterisi Şadi Akbaş, "Bayburt’tan geldim. Kaleyi gezmek istedim. Koç Müzesi'ni gezdim. Burada bir kahve içtim. Kahvesi tamamen doğal çok lezzet verdi. Burada hiçbir işim yok ama özellikle kahve içmeye geldim buraya. Doğallığı ayrı bir haz veriyor, lezzeti de ayrı bir tat veriyor. Başka yerlerde bulamıyoruz buradaki samimiyeti ve sıcaklığı. Hoşumuza gidiyor doğallığından dolayı. Korkuyorum ki hasret kalacağız ileride bu gibi yerlere. Çok mükemmel" ifadelerini kullandı.
Eşi ve kızlarıyla birlikte kahvenin tadına bakmak için gelen Ali Doğruyürek, şunları kaydetti:
"Önceden bunlar normaldi. İnsanların günlük yaşamından olan şeylerdi. Şimdi zaman ilerledikçe her şey değişti. Eskiye bir özlem oluyor. Şimdi insanlar böyle yerleri görünce otantik yerleri görünce hoşuna gidiyor. Ben de Ankaralıyım. Ama buranın eski halini çok hatırlamıyorum. Geldikçe uğruyoruz. Hoşumuza gidiyor."
İzmir’de oturduklarını ve her Ankara’ya geldiklerinde Kale'ye uğradıklarını kaydeden Aslı Doğruyürek ise "Eşim de Ankaralı. Sık sık geliyoruz Kale'ye. Buraları ziyaret ediyoruz. Tarih kokuyor. Lezzeti çok güzel kahveleri de güzel" dedi.

 
Yakutiyespor Lige deplasmanda başlayacak
 
Teniste Erzurum gündemi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seda 23 Mayıs 2020 Cumartesi 01:35

Canım babam sevdiğim kalbi güzel merhametli duygulu babam nasıl bir adamdın sen çok fazla iyiydin yürekliydin özlemin beni mahfetti yerin rahat olsun mekanın cennet Rabbim senden razı olsun aşkım yanına gelmeyi okadar istiyorum ki ....

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Azizoğlu'ndan turizm çağrısı
Başkonsolos Valery Tikhonov’a yeni görevinde başarı dileklerinde bulunan ...
Atlı Cirit 1. Lig'de Yükselme Heyecanı
Erzincan'da Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen ...
Topatan'dan Naht Sanatı sergisi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sergisi sanatseverlerden tam not aldı.
 
TDED uyardı
NESRİN ÇETİNKAYA-Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı ...
Erzurum tarihine bir kapı daha aralanıyor
Erzurum’un dışarıya açılan 4 önemli kapılarından biri olan Harput Kapı, ...
TRT Kemençe sanatçısı Maksutoğlu vefat etti
TRT Erzurum Radyosunda da uzun yıllar mesai veren TRT Kemençe sanatçısı ...
 
Çağlayan Şehitliği gün yüzüne çıkıyor
NESRİN ÇETİNKAYA-İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, gün yüzüne çıkarılarak ...
Ata Planlama ve Tasarım Dergisi Eylül’de yayında
ELİF YILMAZ-Editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Nalan Demircioğlu Yıldız, Yrd. ...
Altınok YGM vizyonunu paylaştı
NESRİN ÇETİNKAYA-Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva