Erzurum’da kurbanlık fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde yüze yaklaşan oranda zamlı olması, kurban ibadetini yapacak olan, ancak gelir düzeyi mevcut fiyatlarla kurban almaya yetmeyen vatandaşların tepkisini çekiyor. Satıcıları insaflı olmaya davet eden vatandaşlar, suni fiyat artışlarının vicdani mesuliyet doğuracağını savunuyor.
EL İNSAF…
Bir önceki yıl fiyatı bin beş yüz TL olan kurbanlığın bu yıl 3 bin TL’ye pazarlandığına dikkat çeken vatandaşlar, bayram öncesi oluşturulan et spekülasyonunun faturasını ödemek zorunda bırakıldıklarını söyleyerek, “Yüksek fiyatlar sebebiyle Kurban ibadetinin neşe ve coşkusunu yaşayamıyoruz. Buna yol açanlar vebaldedirler” ifadeleriyle tepki gösteriyorlar.
Kurban Bayramı yaklaştıkça büyüyen fiyat tartışmasına, son noktayı Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu koydu. Başkan Hınıslıoğlu, “Yılda bir kere Kurban Bayramı için kurulan pazarlar ve kurbanlık hayvanlarla oluşturulan piyasa üzerinde fiyat değerlendirmesi yapılmaz. Bu bir ibadettir, fiyatlar ancak ve ancak alıcıyla satıcıyı bağlar. İbadetin de bedeli olmaz.” dedi.
//HINISLIOĞLU KURBAN FİYATLARINI DEĞERLENDİRDİ
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, bir haftadan az bir zaman kalan Kurban Bayramı öncesine fiyat tartışmalarını değerlendirdi. Kurbanlık fiyatlarının, Ticaret Borsası’nın iş, işlem ve sorumluluk alanında bulunmadığına dikkati çeken Hınıslıoğlu, “Sadece bir hafta ya da on güren bir pazar ve piyasa için fiyat değerlendirmesi yapılmaz. Bir kere Kurban Bayramı’nın piyasası olmayacağı gibi, kurbanlık hayvanların piyasası da olmaz. Yılda bir kez Kurban Bayramı eda edilir ve insanlar güçleri yettiği ölçüde kurban keserek, kulluk görevini yerine getirir. Bu bir ibadet olduğuna göre, karar vermesi gereken kişi de, ibadeti yapacak olandır. Fiyatlar alıcıyı ve satıcıyı bağlar. Fiyat tartışmasına girişmenin de, kesinlikle bir anlamı yoktur.” diye konuştu.
//KURBAN İBADETİ BAŞKA, HAYVANCILIĞIN DURUMU BAŞKA
Kurban pazarlarının yılın her günü değil, Kurban Bayramı olduğu için sadece belirli bir zaman diliminde kurulduğunu, bununla birlikte nevi şahsına münhasır bir etkinlik olduğunu vurgulayan ETB Başkanı Hınıslıoğlu, “Hayvancılık sektörüyle ilgili olarak görüş belirtmekle Kurban Bayramı dolayısıyla oluşmuş bir piyasa hakkında görüş belirtmek bir değildir. İkisinin yeri birbirinden ayrı olduğu gibi, Kurban Bayramı ve kurban ibadetinin yeri de ayrıdır.” şeklinde konuştu.
//YAZICI: ALICI SATICIYI, SATICI DA ALICIYI DÜŞÜNMELİDİR
Öte yandan konuyla ilgili olarak görüş belirten Erzurum Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı da, kurbanlık alışverişi konusunda ayrıntılarla uğraşılmaması gerektiğini söyledi. Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, “Kurbanlık satın alırken, ‘yok kilosu şu kadara mal oldu’, ‘yok pahalıya geldi’ gibi düşüncelere kapılmak elbette yanlıştır. Ancak karşılıklı bir ticaret eylemi gerçekleştirildiğinden, satıcının da, alıcının da bu ticaret dolayısıyla mağduriyet içerisine düşmemesi gerekir. Şöyle ki, Kurban Bayramı’ndan sonra ancak 3 bin liraya satılabilecek bir hayvanı, sırf Kurban Bayramı diye 4 bin liradan piyasaya çıkarmak ise, fırsatçılıktır. Sevgili Peygamberimizin, ticarette aldatanların bizden olmadığına dair önemli bir tavsiyesi vardır. Alıcının satıcıyı düşünmesi gerektiği gibi, satıcının da alıcıyı düşünmesi gerekir. Öbür türlü ufak tefek ayrıntılara takılarak, fiyat tartışması yapılmaması gerektiği doğrudur.” şeklinde konuştu.