İçişleri Bakanı Efkan Ala, polis kolejlerinin kapatılmasından sonra geçilecek yeni sisteme geçilmesi kararının, daha sivil bir yapıya dönüşmek amacıyla alındığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda devam eden İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde 21. maddeden 40. maddeye kadar olan ikinci bölümün geneli üzerinden yapılan görüşmelerde milletvekillerinin sorularına cevap veren İçişleri Bakanı Efkan Ala, polis kolejlerinin kapatılmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni sistem hakkında bilgi verdi.
Daha önceki yıllarda polis kolejlerinin kapatıldığını hatırlatan Bakan Ala, yeni bir sisteme geçildiğini ifade ederek, 2010 yılından itibaren yapılmış sınavlarla ilgili adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini kaydetti. Bakan Ala, “Milletin çocuklarının tamamının girdiği sınavlarda soruların çalınması ve bir takım insanlara ayrıcalık tanınması ile ilgili iddialar ciddi bir sorundur. Bu sorun olmasaydı bile polis kolejlerinin ve fakültelerinin olması bir sorundur. Bu sistemin yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Daha sivil bir yapıya dönüşmesi bakımından bu karar alınmıştır. Mevcut durumda da sınavla alınıp devam edecek olan eğitim sistemini dizayn ediyoruz ve yine sınavla polis olacaklar. Bu sistemi getirirken, emniyet genel müdürlüğündeki eğitim dairesini kapatıyoruz” dedi.
Terfii gelen herkesin terfi edilmesi yerine ihtiyaç kadar terfi edecek bir sisteme geçildiğinin altını çizen Bakan Ala, “Bizim bin 754 birinci sınıf emniyet müdürümüz var, oysa bin 55 başkomiserimiz var. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Başkomiserin iki katı birinci sınıf emniyet müdürü var. Komiser 2 bin 174, birinci sınıf emniyet müdürüne yakın. Müdür ve amir durumunda olan 10 bine yakın görevlimiz var, bunun yarısı kadar başkomiser, komiser, komiser yardımcısı var. Bu neden böyle oldu? Kabul edelim ki bu 90’lı yıllardan bizim sistemimizin ortaya çıkardığı sorundur. Bunu gidermemiz lazım. Terfii gelen herkesin terfi etmesi yerine ihtiyacımız kadar terfi edecek sisteme geçiyoruz. Milletin çıkarına göre dizayn edilmiş sisteme geçiyoruz” açıklamasında bulundu.
“MOLOTOF BİZİM SİSTEMİMİZE GÖRE ZORUNLULUK ARZ EDİYOR”
Molotof kullanılarak insanların özgürlüğünün kısıtlanmasının önüne geçilmesi için molotofla ilgili düzenlemenin yapıldığını kaydeden Bakan Ala, “Molotof” tabirinin yasalara ilk defa girdiğini, daha çok “yakıcı yanıcı maddeler” tanımının olduğunu belirten Bakan Ala, “Yargıtay bunun silah olduğuna dair karar verdi. Fakat bizim kompartıman şeklinde kurgulanmış sistemimizde her bir birimin ayrı kanunu var. Olay olduktan sonra, kişi öldükten sonra silah sayılan bir husus, olay olmadan önce, polisin önleyici görevini yapması yetkisini kullanması aşamasında kanunda nelerin silah sayıldığı tek tek sayıldığı için ‘yorumla silah sayılamaz’ deniliyor. Polis Vazife Salahiyetler Kanununda bu madde düzenlenmemiştir, şimdi düzenleniyor. İkaz ederek, bedeni güç kullanarak, silah dışındaki yöntemleri kullanarak önlenememesi hususu baş gösterirse, o zaman molotof, yanıcı yakıcı maddelerle insanların hayatını, alış veriş yapma özgürlüğünü, ticaret yapma özgürlüğünü belli bir grup insanın Molotof kullanarak, yanıcı yakıcı maddeler kullanarak yok etmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılıyor. Bu bizim sistemimize göre zorunluluk arz ediyor” diye konuştu.