Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eczacılık mesleğinin artık bizzat eczacı tarafından yapılan bir meslek olması durumunun bazı Avrupa ülkelerinde ortadan kalktığını belirterek, "Ama biz hiç böyle bir yola gitmedik, hiç böyle bir yol da düşünmüyoruz. Eczacılık mesleği eczacıya ait bir haktır ve böyle kalacaktır" dedi.
Akdağ ayrıca, bitkisel ilaçlarla ilgili hazırlamakta oldukları yönetmeliğe de değinerek, "Geleneksel bitkisel ilaçların kullanımıyla ilgili kurallarını düzenliyoruz ama satışı ile ilgili hakkı da eczacılara vereceğiz" dedi.
Türk Eczacıları Birliği, Ankara Bölge Eczacı Odası ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği ortaklığıyla düzenlenen 10. Türkiye Eczacılık Kongresi Rixos Otel'de gerçekleştiriliyor. 4 gün sürecek olan kongrenin açılış oturumunda bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile iftihar edilmesi gerektiğini belirterek, "Bütün dünya sağlık hizmetlerini sunarken, finansal bir sıkıntı içerisinde çalkalanırken, birçok uluslararası toplantıda ana konu 'finansal krizde nasıl ayakta kalınır'
olurken, biz yerinde ve haklı tutumlarla Türkiye'de sağlığın finansmanı da bir anlamda garanti altına aldık" dedi.
//SAĞLIĞIN FİNANSMANI
Orta Vadeli Program ile sağlığın finansmanını 3 yıl için garanti aldıklarını ifade eden Bakan Akdağ, "Bir kriz yılının sonrasındayız Ama biz bugün sağlık finansmanında hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Eczacılarımızın, hastanelerimizin paraları tıkır tıkır ödeniyor. Özel hastanelerin, üniversite hastanelerinin paraları tıkır tıkır ödeniyor. Hatta üniversite hastaneleri yapısal bir takım problemler yüzünden mali sıkıntılar içine girdiğinden, bir kanun yapabiliyoruz ve üniversite hastanelerine yardım yapabilecek
bir bütçemiz var. Bütün bunlar aslında geleceğimizin, sağlık hizmetleri anlamında çok doğru bir yöne doğru şekillendiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.
//"FELAKET TELLAĞI YAPANLAR..."
Bakan Akdağ, münferit olaylara bakarak 'felaket tellallığı' yapanlar olduğunu belirterek, "Varsayalım ki bir şehirde ya da birkaç şehirde bazı eczacılar yolsuzluk yaptılar. Bunu 24 bin eczacıya mal etmek büyük haksızlık olur. Zaman zaman bunlar yapılıyor maalesef. Medyamız veya siyasetçiler bazen bu yanlışı yapıyor" dedi.
Gayet iyi işleyen, dengeli bir sağlık sistemi kurduklarını ve bunu geliştirdiklerini belirten Akdağ, "Ama herhangi bir yerde basit bir problem olduğunda bunu ayyuka çıkartanlar var. Halbuki 8 sene öncesini hatırlamak lazım. Ne haldeydik? Vatandaşın koruyucu hizmetlerinin doğru dürüst verilemediğini, aşılama oranlarının bazı illerde yüzde 50'nin altına düştüğü bir haldeydik" dedi.
//"ECZACILIK MESLEĞİ ECZACIYA AİT BİR HAKTIR"
Eczanelerden bekledikleri çok şey olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Akdağ, bugüne kadar da diyalogla ve bu sisteme inanan bir ruhla bugünlere gelindiğini belirtti. Yaşanan her problemi birlikte yaşama azmi ve kararlılığıyla aştıklarını söyleyen Akdağ, şöyle konuştu:
"Ama şundan eminiz. Türkiye'de eczacılık mesleğinin geleceği artık mevzuat olarak da zihinsel olarak da emin bir durumdadır. Eczacılık mesleğinin artık bizzat eczacı tarafından yapılan bir meslek olması durumu bazı Avrupa ülkelerinde ortadan kalkıyor. Ama biz hiç böyle bir yola gitmedik, hiç böyle bir yol da düşünmüyoruz. Eczacılık mesleği eczacıya ait bir haktır ve böyle kalacaktır."
//"BİTKİSEL İLAÇLARI DA ECZACILAR SATACAK"
Geleneksel bitkisel ilaçlarla ilgili önemli ve ciddi bir yönetmelik yaptıklarını belirten Akdağ, "Geleneksel bitkisel ilaçların kullanımıyla ilgili kurallarını düzenliyoruz ama satışı ile ilgili hakkı da eczacılara vereceğiz. Çünkü ister modern ilaç olsun, ister geleneksel bir bitkisel ürün olsun, bunun hakkında bilgi sahibi olan ve bunun vatandaşa sunulmasında söz hakkı olan elbette eczacı olmalıdır. Çünkü işi bilen odur. Bu mesleğin sahibi odur" dedi.