Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın 25’incisine ev sahipliği yapacak Erzurum’da hummalı çalışmaya karşın, olası kazalara davetiye çıkaran çatılardaki kar ve buz sarkıtlarıyla ilgili herhangi bir önlem alınmamasını eleştiren sivil toplum kuruluşları, meydana gelebilecek kazaların hesabını kimsenin veremeyeceğini belirtti.
//ERVAK’TAN ÇAĞRI
Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel zaman kaybedilmeden çatı ısıtma sistemine geçilmesi gerektiğini belirtirken, Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mustafa Güvenli, medeniyetin göstergesi olan kaldırımların zemininde veya üzerindeki çatılarda buz olmasının doğru olmadığını söyledi.
//ÖNLEM ŞART
27 Ocak – 6 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi belediyeler ve kamu kurumları, kentte büyük bir çalışma başlattı. Gece gündüz devam eden çalışmalarda caddeler yenileniyor, ışıklandırma sistemi değişiyor, alt ve üst geçitler boyanıyor, çirkin görüntü oluşturan binalar elden geçiriliyor.
Bütün bu çalışmalara karşın Kasım- Mayıs arasında kış şartlarının hüküm sürdüğü kentte çatılarda biriken kar ve buz kütlelerine karşı önlem alınmaması tepki çekiyor. Kar yağışının en yoğun olduğu Ocak ayı sonu ile Şubat ayı başlarında gerçekleşecek oyunlar sırasında çatılardan düşen kar ve buzlar nedeniyle yaşanabilecek kazaların tüm organizasyonu boşa çıkaracağını belirten sivil toplum kuruluşları, ölümlü yada yaralamalı kazaların hesabının verilemeyeceğine dikkati çekiyor.
//ÇATI SİSTEMİ İKLİME UYGUN DEĞİL
Çatılardaki tehlikeyle ilgili olarak yıllardır önerilerde bulunduklarını aktaran Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un iklim şartlarına uygun çatı mimarisine mutlaka geçilmesi gerektiğini söyledi. Güzel, “Özellikle İskandinav ülkelerinde uygulanan çatı tarzları burada da uygulanmalı, saçak sistemi ona göre dizayn edilmelidir. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm belediyeler bu konuda çatılarını değiştirmek isteyenlere maddi yardımda bulunmalıdır. İklim şartlarına uygun olmayan bu çatıları değiştirmek sosyal bir hizmettir. Çatılarda biriken karların ve buzların erimeye bağlı olarak düşmesi sonucu her yıl onlarca kaza meydana geliyor. Kış oyunları için binlerce insan kente gelecek. Allah korusun dışardan gelen sporcu veya turistlerden biri böyle bir kazaya uğrarsa sonucu vahim olur. Belediyelerin ve kamu kurumlarının 2011’i fırsat bilip bunu hayata geçirmesi gerekiyor. Eğer zaman darlığı öne sürülürse şu an İl Özel İdaresi’ne ait bir iş merkezinde kullanılan elektrikli ısıtma sistemi de devreye konulabilir” diye konuştu.
//KALDIRIM MEDENİYETİN GÖSTERGESİ
2011’deki Kış Oyunları öncesi tüm kurumların çalışmalarını yoğunlaştırmasıyla kentte görsel bir değişim yaşandığını ifade eden Müstakil İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Güvenli, çatılardaki iyileştirmenin yapılmamasının bu çalışmaları yarım bırakacağını söyledi. Kaldırımların medeniyetin göstergesi olduğunu vurgulayan Güvenli, “Günlük yaşamın önemli bir parçası olan kaldırımlarda yürüyen insanların adım attıkları yerin kar ve buzdan arınmış olması gerekir. Aynı şekilde insanların kaldırımda huzur içerisinde yürüyebilmesi için çatıların da temiz olması gerekir. Bunun için de çatılardaki kar ve buzlanmayı sona erdirecek yapı değişikliğine ihtiyaç var. Şu an için en uygun çözüm de ısıtma sistemi görünüyor” diye konuştu.