Bir virüsün solunum yoluyla insan vücuduna girmesi sonucu oluşan gripten aşı olarak kurtulmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, gribin salgın yoluyla yayıldığına, salgınların ise söz konusu virüsün aktif hale geçtiği sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında görüldüğüne dikkat çektiler.
//RİSK GURUPLARI DİKKAT
Gribin nezleden daha ağır seyreden bir hastalık olduğunu ve genellikle hastayı yatağa düşürecek şiddette seyrettiğini söyleyen uzmanlar; “Grip şikayetleri 40 dereceye varan yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli bel, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve aşırı halsizlikle ortaya çıkar. Gripten korunmak isteyenler bugünlerde grip aşısı olmalıdır” dediler.
Vücudu çaresiz bıraktığı için halk arasında ‘paçavra hastalığı’ olarak da bilinen gribin hapşırma, öksürme ve cilt teması ile bulaşabileceğini anlatan uzmanlar, “65 yaş ve üzerindeki bireylerle grip sonrası hastalık riski olan herkese, 6 aylıktan itibaren bebeklere grip aşısı yapılmalıdır. Özellikle risk gruplarında ölümlerle karşılaşabilmekteyiz. 65 yaş üzerindekiler, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi zayıflamış ve bağışıklık sistemi hastalığı olan kişiler, uzun süreli aspirin tedavisi alan kişilerle yüksek risk altındaki kişilerle temas halinde olanlara grip aşısını öneriyoruz.” diye konuştular.
//UZMANLAR: HAMİLELER DE GRİP AŞISI OLABİLİR
Hamilelerin grip aşısı yaptırmakta tereddüt ettiklerini de kaydeden uzmanlar, grip aşısının gebeliğin her döneminde güvenli olduğunu vurguladılar. Uzmanlar, bununla birlikte ilk 3 ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanmaktan kaçınma geleneği nedeniyle pek çok hekim, aşıyı bu dönemin sonunda yaptırmayı uygun görmektedir. Yine ilk aylarda düşük olma olasılığı fazla olduğundan, bu dönem atlatıldıktan sonra aşının yapılması daha uygundur. Ayrıca 2 bin hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, grip aşısının ne anne adayı ne de bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır. 6 aylık veya daha büyük bebeklere de grip aşısı yapılabilir. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelere de güvenle yapılabilir.” şeklinde konuştular.
Uzmanlar, ölümlere bile neden olabilen gripten korunabilmenin en etkin yolunun grip aşısı olduğunu belirterek, şunları kaydettiler: “Kendiliğinden iyileşebilen grip, vücut direnci zayıf ya da kronik kalp, akciğer gibi hastalıkları olan kişilerde çok büyük olumsuzluklara neden olabilir. Gribin yol açtığı hastalıkların başında zatürree ve beyin iltihabı gibi çok tehlikeli hastalıklar gelmektedir. Bu nedenle, gripten korunmanın en önemli yolu aşı olmaktır. Grip aşısı olmak için de en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Yumurta alerjisi olanlar dışında, kışın yatağa düşmek istemeyen herkes, grip aşısı olmalıdır. Grip aşısının, her yıl sonbahar aylarında tek doz şeklinde yapılması gerekir. Sağlıklı kişilerde grip aşısının koruyuculuk oranı yüzde 80 gibi yüksek değerdedir. Yaşlılarda ise bu oran yüzde 50-60'lara inmektedir.”